Blog

Οι επιστήμονες συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με εμφάνιση καρκίνου

Πιθανή -αν και όχι σίγουρη ακόμη- είναι η σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασία και στον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. 

Παρότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.α., «μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες».

Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν

  • τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα (μαζικής παρασκευής συσκευασμένα αρτοποιήματα όπως ψωμάκια και κουλούρια)
  • τα κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ,
  • τα αναψυκτικά με ανθρακικό,
  • τα δημητριακά με ζάχαρη,
  • τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα,
  • τα επεξεργασμένα κρέατα,
  • έτοιμες σούπες και ορισμένα ζυμαρικά
  • όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Τέτοιου είδους τρόφιμα υπολογίζεται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες

πατατάκια

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον κατάλογο πιθανώς και τον καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, μελέτησαν στοιχεία διατροφής για περίπου 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) μέσης ηλικίας 43 ετών.

Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίστηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.

 αλαντικά

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού. Δεν βρέθηκε, ωστόσο, αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Δείτε και αυτό:  Πιείτε ένα φλιτζάνι κακάο για την τόνωση του εγκεφάλου σας

Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί.

ρύζι

Από την άλλη πλευρά, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.α.

«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ερευνά και αναδεικνύει ότι μία αύξηση για κίνδυνο καρκίνου γενικά και ειδικότερα καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας», ανέφεραν οι ερευνητές.

‘Αλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο κατά πόσο ουσιαστικά εντάσσονται στο «τσουβάλι» και δαιμονοποιούνται τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.

diaforetiko


Δείτε και αυτές τις συνταγές

Author

Food Maniacs Avatar

Share & Print

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας