Blog

10 σούπερ συνδυασμοί για κάψιμο λίπους

Ποιοι διατροφικοί συνδυασμοί μας βοηθούν να περιορίσουμε τις θερμίδες και να «κάψουμε» λίπος.

Τροφές που από μόνες τους «καίνε» θερμίδες δεν υπάρχουν, όμως με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών μαζι με υποθερμιδική διατροφή και άσκηση, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Ιδού δέκα σούπερ υγιεινοί συνδυασμοί που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Κοτόπουλο + πιπέρι καγιέν

Η άπαχη πρωτεΐνη του κοτόπουλο βοηθά όχι μόνο να χορτάσετε αλλά και να αυξήσετε την κατανάλωση θερμίδων. Αν μάλιστα προσθέσετε και λίγο καυτερό πιπέρι για γεύση, τότε ενισχύετε περισσότερο την καύση θερμίδων.

Πιπεριές + αυγό

Τα αυγά περιέχουν χολίνη, μια ουσία που ενισχύει τον μεταβολισμό, ενώ οι πιπεριές είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη αυτή σε φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να καταπολεμήσει την έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης η οποία ευθύνεται μεταξύ άλλων για συσσώρευση λίπους.

Βρώμη + μούρα

Ακόμα ένα σούπερ θρεπτικό γεύμα για να χάσετε βάρος. Τι το κάνει τόσο ιδιαίτερο; Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τόσο τα μούρα όσο και η βρώμη αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης γρελίνης στο στομάχι, μια ορμόνη που ελέγχει την πείνα.

Φυστίκια + αμύγδαλα

Αγνοήστε τους υδατάνθρακες για σνακ και αντικαστήστε τους με αυτόν τον εξαιρετικό συνδυασμό ξηρών καρπών. Βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ η λ-αργινίνη που περιέχουν ενισχύει το κάψιμο λίπους κατά την διάρκεια της άσκησης.

Γιαούρτι + κανέλα

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό λίπους που αποθηκεύει το σώμα. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, ενώ τα αντιοξειδωτικά της κανέλλας ισορροπούν τα επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα, μειώνοντας έτσι την συσσώρευση λίπους.

Μπανάνα + σπανάκι

Οι ελαφρώς πράσινες μπανάνες είναι πλούσιες σε ένα ανθεκτικό άμυλο, το οποίο όχι μόνο αυξάνει τη χόρταση, αλλά «καθυστερεί» και την πέψη. Έτσι το σώμα χρειάζεται να δουλέψει περισσότερο για να πέψει τις τροφές, κάτι που ενισχύει την οξείδωση του λίπους. Επίσης, το Κάλιο της μπανάνας βοηθά στο «ξεφούσκωμα» της κοιλιάς. Το σπανάκι τέλος είναι χαμηλό σε θερμίδες, βοηθά στη χόρταση και την ανάρρωση μετά από έντονη άσκηση. Για να τα συνδυάσετε, φτιάξτε ένα smoothie με μισή μπανάνα, 2 χούφτες σπανάκι και μία κούπα γάλα αμυγδάλου.

Τόνος + τζίντζερ

Συνδυάζοντας φρέσκο τονο με τζίντζερ (βλ. sushi), αφ’ ενός επωφελείστε από τις «χορταστικές» ιδιότητες της πρωτεΐνης, αφ’ ετέρου μειώνεται το «φούσκωμα» στην περιοχή της κοιλιάς, χάρη στη δράση του αρωματικού τζίντζερ.

Καλαμπόκι + φασόλια

Μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει 4 γεύματα με όσπρια εβδομαδιαίως μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη απώλεια λίπους σε σχέση με μια διατροφή χωρίς όσπρια. Ο συνδυασμός μάλιστα οσπρίων όπως τα φασόλια με το καλαμπόκι έχει ακόμα περισσότερα οφέλη: το καλαμπόκι περιέχει το ίδιο ανθεκτικό άμυλο με την μπανάνα, το οποίο επιβραδύνει την πέψη.

Καφές + κανέλλα

Μια κούπα καφέ με ελάχιστη κανέλα αποτελεί έναν σούπερ συνδυασμό που μειώνει την όρεξη (και άρα τις θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα) και ενισχύει το σώμα με αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Πατάτες + πιπέρι

Μπορεί να έχουν δαιμονοποιηθεί λόγω των low-carb διατροφών, όμως οι πατάτες αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό στην προσπάθεια απώλεια βάρους. Είναι το νούμερο ένα τρόφιμο στη λίστα κορεσμού, ενώ όντας πλούσιες σε Κάλιο βοηθούν στο «ξεφούσκωμα». Σε συνδυασμό με την πιπερίνη του πιπεριού, πέρα από ωραία γεύση στον φούρνο, «μπλοκάρετε» την δημιουργία νέων λιποκυττάρων.

πηγή

Το πιο έξυπνο κόλπο για να βγάλεις τα κουκούτσια από το καρπούζι

Αν και τα καρπούζια θεωρούνται υγιεινά, αφού είναι πηγή πρωτεΐνης ίσης με εκείνης που υπάρχει σε ένα γιαούρτι, οι περισσότεροι είτε παιδεύονται με μανία να αφαιρέσουν τα κουκούτσια χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι είτε τα φτύνουν διακριτικά, καθώς τρώνε τη σάρκα.

Υπάρχει ένα έξυπνο κόλπο που θα σας βοηθήσει να βγάλετε τα κουκούτσια από το φρούτο αυτό από τη στιγμή που το καθαρίζετε…

Δείτε το βίντεο :

πηγή

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα;

Ξέρεις που να ρίξεις το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;

Ίσως ναι, αλλά πάντα είναι καλό να θυμίζουμε τέτοιου είδους πληροφορίες. Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να συμβεί στην κουζίνα μας.

Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά αυτή η συνήθεια αποτέλεσε μέρος της καθημερινότητας για γενιές και δεν μπόρεσε κανείς να μας πει το σωστό τρόπο. Γι’ αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να  κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια..

Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!

πηγή

Ξίδι: 10 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε μέσα στο σπίτι σας με αυτό!

Μπορεί μέχρι τώρα να το χρησιμοποιούσατε μόνο στο μαγείρεμά σας -για να κάνετε πιο νόστιμες τις σαλάτες σας- αλλά τώρα ήρθε η ώρα να το εντάξετε και στο καθάρισμα του σπιτιού σας. 

Δείτε τι μπορείτε να καθαρίσετε μέσα στο σπίτι σας με λίγο λευκό ξίδι!

Φούρνος μικροκυμάτων Αναμείξτε σε ένα γυάλινο μπολ 1 φλ. νερό και 1/4 φλ. ξίδι. Βάλτε το μπολ μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά. Ο ατμός που θα δημιουργηθεί θα καθαρίσει το φούρνο. Περάστε αμέσως μετά όλες τις επιφάνειες με ένα στεγνό, βαμβακερό πανί. 

ξίδι

Κάντε τον φούρνο μικροκυμάτων σας να λάμψει με λίγο ξίδι.

Πιάτα Ρίξτε μέσα στο απορρυπαντικό πιάτων λευκό ξίδι και ανακινήστε καλά το μπουκάλι. Το ξίδι θα κάνει τα πιάτα και τα ποτήρια σας να γυαλίζουν. 

Παράθυρα Ανακατέψτε σε ένα βαποριζατέρ ίσες ποσότητες λευκού ξιδιού και νερού και δημιουργήστε το δικό σας καθαριστικό για τα τζάμια. Ψεκάστε τα τζάμια σας με αυτό και έπειτα καθαρίστε με ένα στεγνό, βαμβακερό πανί. 

ξίδι

Για να διώξετε τα μυγάκια των φρούτων χρειάζεστε φυσικά… ξίδι.

Μυγάκια φρούτων Βάλτε σε ένα βαζάκι μέχρι τη μέση λευκό ξίδι και κάντε μερικές τρύπες στο καπάκι του πριν τι βιδώσετε καλά. Αφήστε το βαζάκι σε όποιο σημείο του σπιτιού μαζεύονται τα μυγάκια. Δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε ξανά με αυτά. 

Λεκέδες από κρασί Ρίξτε λευκό ξίδι σε ρούχο που σας έχει πέσει κρασί και πλύντε αμέσως. Το ρούχο σας θα καθαρίσει πριν προλάβετε να ανησυχήσετε γι’αυτό. 

ξίδι

Και η καφετιέρα σας με ξίδι θα καθαρίσει.

Καφετιέρα Βάλτε στην υποδοχή της καφετιέρας που συνήθως τοποθετείτε νερο, 2 φλ. ξίδι. Λειτουργήστε κανονικά την καφετιέρα σας 2 φορές και θα γίνει και πάλι σαν καινούργια. 

Λουλούδια Για να δείχνουν τα λουλούδια σας φρέσκα για περισσότερο ρίξτε μέσα στο βάζο τους 2 κ.σ. λευκό ξίδι και 2 κ.σ. ζάχαρη. 

Κατσαρόλες και τηγάνια Φτιάξτε ένα σπιτικό scrub για τα μαγειρική σας σκεύη. Ανακατέψτε ίσες ποσότητες αλατιού και αλευριού και λίγο ξίδι. Με αυτό το μείγμα μπορείτε να τρίβετε άφοβα τα βρώμικα κατσαρολικά σας. 

Λούφα Για να απολυμαίνετε τη λούφα με την οποία κάνετε μπάνιο που και που βουτάτε την αποβραδύς σε ένα μείγμα νερού και λευκού ξιδιού. 

ξίδι

Νεροχύτες και νιπτήρες θα γίνουν λαμπίκο με λίγο ξίδι.

Νεροχύτες και ντουζιέρες Το λευκό ξίδι είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του νεροχύτη και της ντουζιέρας σας. Δοκιμάστε το! Άλλωστε είναι και ο πιο οικονομικός τρόπος. 

Πηγή: spirossoulis.com

Καστανό ή λευκό ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιεινό – Σε τι διαφέρουν

Το ρύζι καταναλώνεται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί βασική τροφή, ιδιαίτερα εκείνους που ζουν στην Ασία.

Το ρύζι έχει διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη, αλλά οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες του είναι το λευκό και το καστανό. Το λευκό ρύζι είναι σαφώς το πιο διαδεδομένο, αλλά το καστανό έχει κερδίσει πολλούς φίλους τα τελευταία χρόνια, αφού προτάσσεται ως μια πιο υγιεινή επιλογή.

Εδώ θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο ποικιλιών.

Η δομική διαφορά ανάμεσα στο λευκό και το καστανό ρύζι

Κάθε είδος ρυζιού αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από υδατάνθρακες, με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Το καστανό ρύζι είναι ολικής αλέσεως. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει όλα τα μέρη του κόκκου -συμπεριλαμβανομένου του ινώδους πίτουρου και της θρεπτικής φύτρας. Το λευκό, από την άλλη πλευρά, δεν έχει το πίτουρο και την φύτρα, παρά μόνο το ενδοσπέρμιο του κόκκου.

Αυτό σημαίνει ότι το λευκό ρύζι έχει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά και αυτός είναι ο λόγος που το καστανό θεωρείται πολύ πιο υγιεινό.

Το καστανό είναι πλουσιότερο σε ίνες, βιταμίνες και μέταλλα

Το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και πολύ πιο σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Το λευκό είναι ως επί το πλείστον μια “κενή” από θερμίδες τροφή με πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά.

Τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένου καστανού ρυζιού έχουν 1,8 γραμμάρια ινών, ενώ τα 100 γραμμάρια λευκού ρυζιού έχουν μόνο 0,4 γραμμάρια ινών.

Η παρακάτω λίστα παρουσιάζει μια σύγκριση των άλλων βιταμινών και ανόργανων συστατικών (ανά 100γρ):

  • Θειαμίνη: Καστανό 6% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (ΗΣΠ), Λευκό 1%.
  • Νιασίνη: Καστανό 8% ΗΣΠ, λευκό 2%.
  • Βιταμίνη Β6: Καστανό 7% ΗΣΠ, λευκό 5%.
  • Μαγγάνιο: Καστανό 45% ΗΣΠ, λευκό 24%.
  • Μαγνήσιο: Καστανό 11% ΗΣΠ, λευκό 3%.
  • Φώσφορος: Καστανό 8% ΗΣΠ, λευκό 4%.
  • Σίδηρος: Καστανό 2% ΗΣΠ, λευκό 1%.
  • Ψευδάργυρος: Καστανό 4% ΗΣΠ, λευκό 3%.

Το καστανό ρύζι περιέχει “αντιθρεπτικές” ουσίες και μπορεί να έχει μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού

Οι αντιθρεπτικές ουσίες είναι φυτικά συστατικά που μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Το καστανό ρύζι περιέχει μία από αυτές τις ουσίες, γνωστή ως φυτικό οξύ. Μπορεί επίσης να περιέχει υψηλότερες ποσότητες αρσενικού, το οποίο είναι ένα τοξικό χημικό.

  • Φυτικό οξύ: Αν και μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, εντούτοις μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφάει τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο στη διατροφή. Μακροπρόθεσμα, το φυτικό οξύ μπορεί να συμβάλει στην έλλειψη κάποιων ανόργανων ουσιών. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ απίθανο για όσους ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.
  • Αρσενικό: Το αρσενικό είναι ένα βαρύ μέταλλο που υπάρχει με φυσικό τρόπο στο περιβάλλον, αλλά βρίσκεται σε αυξημένες συγκεντρώσεις σε ορισμένες περιοχές, λόγω της ρύπανσης. Σημαντικές ποσότητες αρσενικού έχουν εντοπιστεί σε πολλά προϊόντα και ποικιλίες ρυζιού. Το αρσενικό είναι τοξικό. Η μακροχρόνια κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου-2.

Το καστανό ρύζι τείνει να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε αρσενικό συγκριτικά με το λευκό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αν τρώτε ρύζι με μέτρο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Μερικές μερίδες την εβδομάδα είναι μια χαρά.

Επιδράσεις στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα και ο κίνδυνος διαβήτη

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, βοηθάει στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν συχνά δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου-2 σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερα δημητριακά ολικής άλεσης.

Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση λευκού ρυζιού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον υψηλό του γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), ο οποίος δείχνει το πόσο γρήγορα μια τροφή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα.

Το καστανό ρύζι έχει ΓΔ 50 και το λευκό έχει 89, πράγμα που σημαίνει ότι η λευκή ποικιλία ρυζιού ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η καστανή.

Καστανό και λευκό ρύζι: Άλλες επιπτώσεις στην υγεία

Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια

Το καστανό ρύζι περιέχει λιγνάνες, φυτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ποσότητα του λίπους στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την φλεγμονή στις αρτηρίες.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καστανού ρυζιού συμβάλλει στην μείωση διαφόρων παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Μια ανάλυση 45 επιμέρους μελετών έδειξε ότι εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν 16-21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με όσους τρώνε λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Μια άλλη έρευνα σε 285.000 άτομα έδειξε, ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 2,5 μερίδων τροφών ολικής άλεσης κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 25%.

Δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, μπορεί επίσης να μειώσουν και την LDL ( «κακή») χοληστερόλη και να αύξησσουν την HDL ( «καλή») χοληστερόλη.

Αντιοξειδωτικά

Το πίτουρο του καστανού ρυζιού περιέχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Έρευνες δείχνουν ότι λόγω αυτών των αντιοξειδωτικών, τα δημητριακά ολικής άλεσης συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου-2.

Το καστανό ρύζι συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι ανεβάζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα στις παχύσαρκες γυναίκες.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η κατανάλωση λευκού ρυζιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα σε διαβητικούς τύπου-2.

Έλεγχος σωματικού βάρους

Η κατανάλωση καστανού αντί λευκού ρυζιού μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά το σωματικό βάρος, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο της μέσης και των γοφών.

 

Σε μια μελέτη επί 29.683 ενηλίκων και 15.280 παιδιών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης τρώει κανείς, τόσο χαμηλότερο είναι το σωματικό του βάρος.

Σε μια άλλη μελέτη, ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 74.000 γυναίκες για 12 χρόνια και διαπίστωσαν ότι εκείνες που κατανάλωναν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως ζύγιζαν σταθερά λιγότερο από όσες δεν είχαν πολλά δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή τους.

Τέλος, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε 40 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έδειξε ότι, συγκριτικά με το λευκό, το καστανό ρύζι μειώνει το σωματικό βάρος και το μέγεθος της μέσης.

Ποιον τύπο ρυζιού από αυτούς τους δύο πρέπει να επιλέγετε

Το καστανό ρύζι είναι η καλύτερη επιλογή από την άποψη διατροφικής ποιότητας και οφέλους για την υγεία.

Τούτου λεχθέντος κάθε τύπος ρυζιού μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει τίποτα κακό λάθος με το να τρώτε και λευκό ρύζι κάθε τόσο.

iatropedia.gr

Τα διατροφικά λάθη που παχαίνουν

Ακολουθείτε για αρκετό καιρό μια σωστή διατροφή, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, όμως και πάλι δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τι φταίει;
Ξέρετε τι σημαίνει «τρώω υγιεινά». Γνωρίζετε τη σημασία των θερμίδων στην απώλεια βάρους και έχετε μια γενικότερη εικόνα για το τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε βάρος. Όμως και πάλι το… πράγμα δεν τσουλάει όπως θα θέλατε.

Δείτε τι μπορεί να φταίει.

Το θρεπτικό smoothie σας είναι θερμιδική βόμβα

Μπορεί να βάζετε ένα κάρο σούπερ τρόφιμα στο μπλέντερ (μπανάνες, σπόρους chia, ξηρούς καρπούς, μέλι κ.α.) όμως όλα αυτά μπορεί εύκολα να αποτελέσουν μια ωραιότατη θερμιδική βόμβα με περισσότερες από 400 θερμίδες. Μην ξεφεύγετε από το όριο των 300 θερμίδων για κάθε smoothie και εστιάστε περισσότερο στα φρούτα παρά στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.

«Πνίγετε» τα τρόφιμα σε ελαιόλαδο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι σίγουρα «καλό» λίπος – μειώνει την LDL χοληστερόλη μεταξύ άλλων – αλλά δίνει και 477 ωραιότατες θερμίδες με 54 γραμμάρια λίπους ανά ¼ κούπας. Αν δεν μετράτε τη ποσότητα που λαδιού που χρησιμοποιείτε, τότε εγγυημένα θα πάρετε βάρος.

Δαιμονοποιείτε το αλάτι

Το αλάτι έχει αποκτήσει την ταμπέλα του «κακού» τρόφιμου με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να προσπαθεί να το… εξορίσει από τη διατροφή του επειδή προκαλεί θεωρεί ότι προκαλεί κατακράτηση. Η αλήθεια είναι πώς το αλάτι βοηθά στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα και η μειωμένη κατανάλωσή του μπορεί να ενισχύσει εν τέλει την κατακράτηση υγρών. Επίσης, χαμηλά επίπεδα Νατρίου μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό και μυϊκό σύστημα.

Θεωρείτε όλες τις θερμίδες ίδιες

Μπορεί να λέμε πώς το τελικό θερμιδικό σύνολο είναι εκείνο που έχει σημασία για το αν θα χάσουμε βάρος (ή αν θα πάρουμε βάρος), όμως σημαντική δεν είναι μόνο η ποσότητα των θερμίδων αλλά και η ποιότητά τους. Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες, επομένως αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα – ακόμα και αν είναι light – και εστιάστε στο να λαμβάνετε τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε μέσα στην ημέρα από όσο το δυνατόν πιο «αγνές» πηγές.

To ρίχνετε έξω τα Σαββατοκύριακα

Η εβδομάδα πήγε καλά, ήσασταν πειθαρχημένοι, έρχεται το σαββατοκύριακο π*** όλα! Λάθος. Η υπερβολική κατανάλωση παχυντικών τροφίμων «μόνο για το Σαββατοκύριακο» μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλη την εβδομάδα, αφού σύμφωνα με μελέτες διαταράσσει την ισορροπία της λεπτίνης (ορμόνης που ελέγχει την όρεξη) και οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων τις προσεχείς ημέρες.

Φοβάστε τους υδατάνθρακες

Ακόμα και αν η διατροφή που ακολουθείτε είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, με κάθε αφορμή προσπαθείτε να τους μειώσετε ακόμα περισσότερο. Λάθος. Με την υπερβολική μείωση των υδατανθράκων το σώμα μπαίνει σε κατάσταση πείνας και ο μεταβολισμός «μπλοκάρει» κάνοντας έτσι δυσκολότερη την απώλεια βάρους.

Το παρακάνετε με τα συμπληρώματα

Αμινοξέα, πρωτεΐνη, κρεατίνη, υποκατάστατα γεύματος. Σίγουρα σε μια όχι πλήρη διατροφή τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν, όμως αν το ντουλάπι σας μοιάζει με μαγαζί εμπορίας συμπληρωμάτων, τότε μάλλον κάτι δεν κάνετε καλά. Καμία διατροφή δεν θεωρείται ισορροπημένη – και άρα αποτελεσματική – αν βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εργοστάσια.

Το λαχανικό που προκαλεί έντονη κακοσμία σώματος στις γυναίκες

Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, ο ιδρώτας δεν είναι ο μόνος λόγος για την κακή μυρωδιά του σώματος. Στην πραγματικότητα ο ιδρώτας δεν έχει δική του μυρωδιά καθώς αποτελείται από νερό και αλάτι.

Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, ο ιδρώτας δεν είναι ο μόνος λόγος για την κακή μυρωδιά του σώματος. Στην πραγματικότητα ο ιδρώτας δεν έχει δική του μυρωδιά καθώς αποτελείται από νερό και αλάτι.

Η κακή μυρωδιά του σώματος προκαλείται λόγω των βακτηρίων που ζουν στις περιοχές που κυρίως ιδρώνουμε (μασχάλες, πόδια, κλπ) όπως είναι το Corynebacterium. Φυσικά, όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο πιο χειρότερα είναι.

Εκτός από την ποσότητα του ιδρώτα και από την παρουσία βακτηρίων, φαίνεται πως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη κακοσμία του σώματος: η διατροφή. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Dermatology το 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ιχθυέλαια σχετίζονται με τη μυρωδιά του σώματος.

Τώρα δύο επιστήμονες γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses ότι οι ντομάτες ευθύνονται για την κακοσμία του ιδρώτα στις μασχάλες.

Ντομάτες και τερπένια

Οπως λέει ο Τσαρλς Στιούαρτ, «γνωρίζαμε ότι ορισμένα βακτήρια μετατρέπουν τον ιδρώτα της μασχάλης σε οσμές διασπώντας τις πρωτεΐνες του. Ορισμένα άτομα είναι τυχερά επειδή δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες ιδρώτα. Αυτό συμβαίνει συχνά στην Απω Ανατολή, ιδίως στην Κορέα. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση ιδρώνουν αρκετά στις μασχάλες τους και μυρίζουν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δυσοσμία του ιδρώτα οφείλεται και στη διατροφή ενώ μεταξύ των «ενόχων» είναι οι ντομάτες.

Η ανακάλυψη του Στιούαρτ σχετικά με τις ντομάτες ήλθε στο φως μετά τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2007. Τότε οι συνάδελφοί του άνοιγαν συνεχώς τα παράθυρα όταν εκείνος βρισκόταν στον χώρο. Ο ίδιος γνώριζε το λόγο. ‘Ηταν η άσχημη μυρωδιά του σώματός του. Ωστόσο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παρά τα σαπούνια και αποσμητικά που χρησιμοποιούσε. Τότε παρατήρησε ότι το κοτσάνι της ντομάτας μύριζε σαν τον ιδρώτα του. Ψάχνοντας, ανακάλυψε ότι στο κοτσάνι της ντομάτας υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει τερπένια, ουσίες που χαρίζουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση τους (π.χ. στα πορτοκάλια). Ο Στιούαρτ αποφάσισε να σταματήσει να καταναλώνει ντομάτες και μέσα σε μικρό διάστημα είδε το πρόβλημά του να εξαφανίζεται.

Το 2013, κάνοντας πειράματα με το εαυτό του, ο Στιούρτ προσέθεσε ξανά ντομάτες και άλλες τροφές πλούσιες σε τερπένια στη διατροφή του. Σε ένα από τα πειράματά του έφαγε 4 μεγάλες ντομάτες και είδε ότι η κακοσμία του ιδρώτα της μασχάλης του επανήληθε. Η άσχημη μυρωδιά διήρκεσε 7 ημέρες.

Κακοσμία με 50-100 γραμμάρια

«Είναι απίστευτο ότι η οσμή αυτή μπορεί να διαρκέσει για τόσο μεγάλο διάστημα έπειτα από μόλις ένα γεύμα», λέει ο Στιούαρτ και προσθέτει: «Αυτό σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι όσοι τρώνε ντομάτες ή προϊόντα με ντομάτες έχουν πάντα κίνδυνο να μυρίζουν όταν ιδρώνουν».

Οπως λέει, δεν γνωρίζει πόσες ντομάτες χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος για να εμφανιστεί αυτή άσχημη μυρωδιά, ωστόσο εκτιμά ότι 50 -100 γραμμάρια αρκούν. Σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει αν και οι μαγειρεμένες ντομάτες προκαλούν κακοσμία του ιδρώτα.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι ο λόγος για τον οποίον οι τροφές που περιέχουν τερπένια παίζουν ρόλο στην οσμή του σώματος συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίον οι ουσίες αυτές διασπώνται από ένζυμα παράγοντας χημικές ουσίες που δρουν στο λυκοπένιο(το αντιοξειδωτικό που χαρίζει στην τομάτα το κόκκινο χρώμα της). Η διαδικασία αυτή με τη σειρά της παράγει και άλλα χημικά τα οποία συμβάλλουν στο πώς μυρίζει το ανθρώπινο σώμα.

Χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, ο Στιούαρτ συστήνει σε όσους έχουν πρόβλημα με τη κακοσμία του ιδρώτα τους να εγκαταλείψουν τις ντομάτες, τουλάχιστον τις ωμές.

πηγή: healthyliving.gr

Δείτε τι μας προτείνει ο Gordon Ramsay ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ποτέ όταν παραγγέλνουμε έξω

Συνήθως οι σεφ γίνονται διάσημοι χάρη στη δημιουργία μίας ξεχωριστής γεύσης ή στην επιτυχία του εστιατορίου τους. Όχι ο Gordon Ramsay. Έγινε γνωστός από τις βωμολοχίες του στην εκπομπή “Kitchen Nightmares” και τώρα κάνει…καριέρα αποκαλύπτοντας τις πιο αηδιαστικές πτυχές του επαγγελματικού κόσμου της μαγειρικής.

Η τελευταία του αποκάλυψη αφορά τη “σούπα της ημέρας” και γιατί δεν θα πρέπει ποτέ να την παραγγέλνεις όταν βγαίνεις για να φας έξω σε κάποιο εστιατόριο. Ο γνωστός σεφ προτείνει να ρωτάς πρώτα ποια ήταν “η σούπα της ημέρας”…χθες! Ο λόγος; Πολύ πιθανό να είναι επίσης η σούπα του σήμερα, του αύριο και ίσως ολόκληρου του μήνα!

Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή δεν είναι η πιο αηδιαστική αποκάλυψη που έχουμε ακούσει για τα εστιατόρια. Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς με ταπεράκια με χθεσινές και προχθεσινές σούπες βγάζουμε όλο το χειμώνα! Για τον Gordon Ramsay, ωστόσο, ο οποίος είναι γνωστό πως είναι κάπως ιδιότροπος με το φαγητό, κάτι τέτοιο αποτελεί πραγματικό έγκλημα! Έχει βέβαια ένα δίκιο, εδώ που τα λέμε…Όταν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο περιμένεις να φας φρέσκο, καλομαγειρεμένο φαγητό και όχι χθεσινά περισσεύματα. Αν αυτό ωστόσο είναι το πιο αηδιαστικό πράγμα που συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των κουζινών, θα κάνουμε την καρδιά μας πέτρα…

πηγή

Το καλύτερο κόλπο για να κρατήσετε το κρασί παγωμένο χωρίς να χρησιμοποιήσετε παγάκια

Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να απολαμβάνεις ένα παγωμένο ποτήρι λευκό κρασί, ένα ηλιόλουστο καλοκαιρινό απόγευμα. Αν όμως το κρασί χρειάζεται πάγωμα και αναγκαστείς να βάλεις παγάκια για να το παγώσεις γρήγορα, τότε καταστρέφεται όχι μόνο η γεύση του αλλά και όλη η εμπειρία.

Για να το αποφύγετε αυτό, οι ειδικοί επί του θέματος προτείνουν να βάζετε παγωμένα σταφύλια στο ποτήρι σας, έτσι ώστε να επιτυγχάνετε το πάγωμα του κρασιού χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση του.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε ένα τσαμπί σταφύλια στο ψυγείο και, όποτε χρειαστεί να παγώσετε το κρασί σας, απλά παίρνετε μερικές ρόγες και τις βάζετε στο ποτήρι. Το λατρεμένο σας ποτό θα παραμείνει στην ιδανική θερμοκρασία και εσείς θα το απολαύσετε όπως του αξίζει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ray Abercromby, διευθυντή του Doyen Wines Ltd, το εν λόγω τρικ λειτουργεί εξίσου καλά και με το κόκκινο κρασί.

«Είναι μια εξαιρετική ιδέα που λειτουργεί τόσο για τα κόκκινα (τα οποία είναι συχνά υπερβολικά ζεστά, η φράση “να πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου” λεγόταν αιώνες πριν, όταν τα σπίτια ήταν πιο κρύα) όσο και για τα λευκά», είπε στη MailOnline.

Φυσικά, μπορείτε πάντα να έχετε στο σπίτι σας μια ειδική θήκη κρασιών για να τα κρατάτε ολόκληρο το μπουκάλι παγωμένο και εκτός ψυγείου, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό το κόλπο είναι πολύ πιο διασκεδαστικό. Αφήστε που θα έχετε και κάτι να τσιμπάτε.

3 πράγματα που είναι πιο βρώμικα από τον νεροχύτη της κουζίνας σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κουζίνα σας (και όλοι οι άλλοι χώροι) είναι γεμάτη με βακτήρια. Ακόμα και τα κλινοσκεπάσματα και το στρώμα σας είναι φορτωμένα με μικρόβια. Φυσικά, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί από αυτούς είναι αβλαβείς, αλλά μερικοί από αυτοί είναι τόσο παθογόνοι που προκαλούν ασθένειες.

Γνωρίζουμε ήδη ότι το σφουγγάρι της κουζίνας σας αποτελεί χώρο αναπαραγωγής – νέα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν εκεί κάθε 20 λεπτά. Αλλά, σύμφωνα με μια έκθεση, υπάρχουν δύο άλλα κοινά αντικείμενα που είναι πιο βρώμικα από την αποχέτευση της κουζίνας σας. (Ναι, αυτό είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Τεχνολογίας Τροφίμων (Journal of Food Technology) , η μελέτη εξέτασε την υγιεινή των σπιτιών με τη δειγματοληψία τριών τύπων βακτηρίων σε 10 διαφορετικές οικιακές κουζίνες, όπως αναφέρει η Business Insider. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι – εκτός από το σφουγγάρι σας – οι πετσέτες πιάτων φιλοξενούν τα περισσότερα μικρόβια, ακολουθούμενα από το σκούπισμα πανιών για πάγκους και άλλες επιφάνειες.

Γι’αυτό από εδώ και πέρα να αρχίσουμε να πλένουμε τις πετσέτες μας πολύ περισσότερο!

Ωστόσο ,τα επόμενα πιο βρώμικα στοιχεία είναι τα κουμπιά του συρταριού, τα μαχαίρια, η πετσέτα των χεριών και η λαβή του ψυγείου. Παραδόξως, το φούρνο μικροκυμάτων και το ξύλο κοπής βρίσκονταν χαμηλά στη λίστα.

3 Things In Your Kitchen That Are Dirtier Than Your Sink Drain