Blog

Τα καλύτερα κόλπα μαγειρικής για αρχάριους

Κανείς δεν γεννήθηκε με κάποιου είδους κληρονομικό ταλέντο στη μαγειρική. Εντάξει, μια έφεση μπορεί κανείς να την έχει (επειδή ας πούμε έχει ιδιαίτερα οξυμένη την αίσθηση της γεύσης, ή αγαπά πολύ το φαγητό ή τους πειραματισμούς, ή και τα δύο) αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως το ταλέντο καλλιεργείται με πολλές ώρες στην κουζίνα, πολλά καμένα ταψιά και πολλή διάθεση. 

Διάθεση για πειραματισμούς, για λάθη και για τη γνώση στην οποία τελικά αυτά οδηγούν. Για όλους εμάς τους αρχάριους, τα παρακάτω κόλπα μπορούν να αποβούν σωτήρια στα πρώτα μας βήματα στην terra incognita που λέγεται κουζίνα.

Δεν χρειάζεται να ψιλοκόβετ τα κρεμμύδια

Το ίδιο –ίσως και καλύτερο– αποτέλεσμα θα έχετε αν τα περάσετε απλώς από τον τρίφτη, όπως κάνετε με το τυρί ή το καρότο. Το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο.

«Άρπαξαν» λίγο στο ψήσιμο τα μπισκότα;

Ο τρίφτης σας τελικά μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα νομίζατε. Απλώς τρίψτε λίγο την καμένη επιφάνεια και… θα μείνει μεταξύ μας.

Υπάρχει ο τέλειος τρόπος να τηγανίσετε το μπέικον

Ζεσταίνετε το τηγάνι σας, απλώνετε τα κομμάτια του μπέικον (να μην ακουμπάνε μεταξύ τους) και προσθέτετε ελάχιστο νερό, ίσα-ίσα να καλύπτει το μπέικον. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά από υψηλή σε μεσαία. Περιμένετε λίγο να εξατμιστεί το περισσότερο νερό, και χαμηλώνετε ξανά (στο 1-2 του ματιού) για να αφήσετε το μπέικον λίγη ώρα ακόμα, να γίνει τραγανό.

Σας τρομάζει ο φούρνος;

Μπορείτε να ψήσετε ωραιότατα κέικ στον φούρνο μικροκυμάτων, απλώς τοποθετώντας όλα τα υλικά σας σε μία κούπα και βάζοντάς την στον φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά. Αναλυτικές οδηγίες, μαζί με άλλες πανεύκολες συνταγές για φούρνο μικροκυμάτων έχουμε εδώ.

Ο ευκολότερος τρόπος να καθαρίσετε το μπλέντερ…

Είναι να το γεμίσετε με νερό και λίγο απορρυπαντικό πιάτων, και να πατήσετε το On. Αφήνετε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, και μετά απλώς ξεβγάζετε με άφθονο νερό. Έτοιμο.

Δεν ξεπαγώνει το βούτυρο με τίποτα;

Και πάλι, ο τρίφτης θα κάνει το θαύμα του. Τρίψτε μια μικρή ποσότητα, και ανακατέψτε την απευθείας με τις ζύμες σας, ή με οποιοδήποτε άλλο φαγητό ετοιμάζετε και απαιτεί να περιμένετε το βούτυρο να ξεπαγώσει.

Μην ταλαιπωρήστε να στύβετε λεμόνια και lime

Βάλτε τα για 15 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων, και θα στύβονται πανεύκολα –έξτρα μπόνους: θα βγάλουν και περισσότερο χυμό.

Πώς να ψήσετε τα ψάρια;

Ψήστε τα ψάρια επάνω σε λεμόνια. Θα πάρουν τέλεια γεύση και θα μυρίζουν σαφώς λιγότερο.

Πόσες ώρες μαρινάρετε;

15 με 30 λεπτά τα ψάρια, μισή έως έξι ώρες το κοτόπουλο, τέσσερις με δώδεκα ώρες το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί.

Τι κάνετεε αν κάτι μας βγει πολύ καυτερό;

Παράπεσε το πιπέρι ή –ακόμα χειρότερα– το τσίλι; Μην ανησυχείτε, σώζεται: Με λίγη ζάχαρη, ή τον χυμό ενός λάιμ, ή μια κουταλιά του γλυκού ξίδι, ή λίγο γιαούρτι ή sour cream, ή χυμό ντομάτας ή (στην ανάγκη και ελλείψει όλων των άλλων) λίγη κέτσαπ.

Πηγή: in2life.gr

Γενικές οδηγίες για το πώς να μαγειρεύετε τα όσπρια

Είναι οικονομικά, μας κάνουν καλό και δίνουν στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Ανεξάρτητα από ποια συνταγή επιλέγουμε για να εντάξουμε τα όσπρια στο εβδομαδιαίο τραπέζι –πράγμα που συνιστούν όλοι οι διαιτολόγοι– ας έχουμε υπόψη τα εξής… 

Προετοιμασία: μούλιασμα Εκτός απ’ τις φακές και τη φάβα, τα όσπρια πρέπει να μουσκεύονται από το προηγούμενο βράδυ. Τα βάζετε σε μια λεκάνη και τα καλύπτετε με νερό. Την επομένη τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε. Ωστόσο, αν δεν έχετε χρόνο και θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία μουλιάσματος, κάνετε το εξής: αφού τα ξεπλένετε καλά, τα βάζετε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με καθαρό νερό και τα σιγοβράζετε 5’, από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σκεπασμένα μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα μαγειρεύετε σύμφωνα με τη συνταγή.

Τρόπος μαγειρέματος: σιγανή φωτιά Όλα τα όσπρια πρέπει να μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά. Βέβαια, ο χρόνος μαγειρέματος είναι ανάλογος με το είδος και την ποιότητα του όσπριου. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όταν προσθέτετε νερό φροντίστε να είναι ζεστό.

Αλάτισμα: πάντα στο τέλος Τα όσπρια καλό θα είναι να αλατίζονται στο τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληραίνουν και να μη ξεφλουδίζουν.

Ελαιόλαδο: χωρίς τσιγκουνιά Στα όσπρια, εν αντιθέσει με τα κρέατα, το λάδι επιβάλλεται να είναι περισσότερο, γιατί μαλακώνει την υφή τους στο μαγείρεμα και τα νοστιμίζει.

Φασόλια: άσπρα, κόκκινα, μαύρα, πράσινα και γίγαντες Από το προηγούμενο βράδυ, τα βάζετε σε μπόλικο νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν και να μαλακώσουν. Την επομένη τα ξεπλένετε πολύ καλά και τα σταγγίζετε. Τα βάζετε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με νερό και τα βράζετε 1 ώρα περίπου. Ωστόσο ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποικιλία των φασολιών. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και ακολουθείτε τη συνταγή.
Τα μαυρομάτικα και τα πράσινα φασόλια είναι τα μόνα που δεν χρειάζονται μούλιασμα.

Ρεβίθια Τα βάζετε από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουν σε καθαρό νερό με 1 κουταλιά σόδα. Την επομένη, τα ξεπλένετε με άφθονο νερό και τα βάζετε στην κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Βράζετε σε σιγανή φωτιά και αφαιρείτε τον αφρό, που σχηματίζεται στην επιφάνεια, με την τρυπητή κουτάλα. Τα αποφλοιωμένα ρεβίθια χρειάζονται λιγότερο χρόνο μουλιάσματος και μαγειρέματος.

Φακές και φάβα Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τις καθαρίζετε, τις ξεπλένετε και τις ετοιμάζετε σύμφωνα με τη συνταγή. Το ίδιο και η φάβα.

Κουκιά Μουσκεύετε τα κουκιά από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό. Στη συνέχεια κόβετε το μαύρο λουριδάκι που έχουν στην κορυφή (διαδικασία που μπορεί να παραλειφθεί). Την επομένη τα ξεπλένετε, τα σουρώνετε, τα βάζετε στην κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό. Τα βράζετε μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ακολουθείτε τη συνταγή.

Μπορείτε να δείτε όλες μας τις συνταγές με όσπρια ΕΔΩ.

Πηγή: icookgreek.com

Δύο λαχταριστά φρούτα της άνοιξης που θα μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε το βάρος μας

Η άνοιξη είναι πλέον εδώ και οι λόγοι που την αγαπάμε δεν είναι λίγοι. Ο ήλιος που λάμπει, οι πιο θερμές και μεγάλες ημέρες, τα λουλούδια που ανθίζουν, η χαλαρότητα των ημερών είναι κάποιοι από αυτούς.

Πέρα από αυτούς τους λόγους, όμως, αγαπάμε την άνοιξη γιατί μαζί της φέρνει πολλά νόστιμα λαχανικά και φρούτα τα οποία θα μας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες οι οποίες θα ωφελήσουν την υγεία μας αλλά θα μας βοηθήσουν να ρυθμίσουμε και το βάρος μας πριν το καλοκαίρι.

Ας δούμε δύο από τα πιο αγαπημένα ανοιξιάτικα φρούτα τα οποία μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την εποχή και τα οποία μπορούν να μας τονώσουν απίστευτα και μάλιστα χωρίς θερμίδες:

bigstock 174368527

Κεράσια

Τα κεράσια είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, λόγω της χρωστικής ανθοκυανίνης που περιέχουν στην οποία οφείλεται και το υπέροχο χρώμα τους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο.

Τα οφέλη τους είναι πάρα πολλά. Βοηθούν στην πέψη λόγω των πεπτικών ουσιών που εκκρίνονται όταν τα τρώμε, είναι αποτοξινωτικά για το συκώτι και τα νεφρά, επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων λόγω της μελατονίνης που περιέχουν, έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα κεράσια είναι επίσης ένας πολύ καλός σύμμαχος σε όσους ακολουθούν ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής λόγω των χαμηλών τους θερμίδων αλλά και της γλυκιάς τους γεύσης η οποία ικανοποιεί τον ουρανίσκο όταν υπάρχει η επιθυμία για κάτι γλυκό. Οπότε όταν ακούμε πολλά κεράσια…κρατάμε μεγάλο καλάθι!!!

Φράουλες

Οι φράουλες είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C η οποία είναι γνωστό πως τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το νάτριο.

Επιπρόσθετα είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες το οποίο θα ενισχύσει το πεπτικό σας σύστημα και θα σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτοι γρηγορότερα και με την κατανάλωση μόνο μερικών φραουλών οι οποίες περιέχουν λιγότερες θερμίδες από ότι ένα κομμάτι γλυκό ενώ ταυτόχρονα έχουν και γλυκιά γεύση.

Επιπρόσθετα είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες ένα αντιοξειδωτικό αντιφλεγμονώδες, οι οποίες έχει βρεθεί πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διατροφικό tip: Καταναλώστε τις είτε μόνες τους ως σνακ, είτε μαζί με δημητριακά ή γιαούρτι είτε σε smoothie

Αναΐς Ρενούφ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή: onmed.gr

Read More

Πώς να ξαλμυρίσετε εύκολα τον μπακαλιάρο

Η 25η Μαρτίου είναι η ημέρα που ο μπακαλιάρος σκορδαλιά επιβάλλεται για το μεσημεριανό τραπέζι. Όμως εκτός από εκείνη την ημέρα ο μπακαλιάρος ειδικά είναι ένα ψάρι που τρώμε όλοι κατά κόρον! Για αυτό θα πρέπει να ακολουθούμε σωστές συμβουλές για το ξαλμύρισμά του! Καλό ξέπλυμα, σωστή προετοιμασία κι αλλαγές νερού είναι τρία από τα μυστικά για το σωστό ξαλμύρισμά του.

Καλό ξέπλυμα

Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο καλά και απομακρύνουμε τρίβοντάς τον με τα χέρια το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Στη συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια.

Η σωστή προετοιμασία για το ξαλμύρισμα

Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό, με την πέτσα να είναι προς τα πάνω. Προσέχουμε έτσι ώστε το ένα κομμάτι να μην είναι πάνω στο άλλο και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται, έτσι ώστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να καλύπτονται πλήρως.

Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.

Οι αλλαγές του νερού

Ανά 4 ή 6 ώρες φρόντιζε να αλλάζεις το νερό με φρέσκο. Σε γενικές γραμμές για να ξαλμυριστεί σωστά ο μπακαλιάρος πρέπει να αλλάξεις νερό 3 φορές την ημέρα και να τον αφήσεις στο νερό για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Το μυστικό για να ξαλμυριστεί σωστά ο μπακαλιάρος είναι η αλλαγή του νερού, μη το ξεχνάς.

Tip

Αν θέλεις το ψάρι να μαλακώσει, στην τελευταία αλλαγή νερού βάλε νεράκι χλιαρό.

Και μη ξεχνάς, το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου είναι η σκορδαλιά!

Πηγή: womenonly.gr

4 φυσικοί τρόποι για να βάψετε τα αβγά σας!

Και όμως υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορεί κάποιος να βάψει τα αβγά του για το Πάσχα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι:

  1. βρασμένα αβγά
  2. τριμμένο κόκκινο λάχανο
  3. φλούδες από ξερά κρεμμύδια
  4. τριμμένο βραστό παντζάρι
  5. κουρκουμά

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο παρακάτω η διαδικασία είναι απλή και τόσο απλή που ακόμη και παιδιά μπορούν να τη φτιάξουν.

Για 4 διαφορετικά χρώματα θα χρειαστείτε και 4 διαφορετικές κατσαρόλες. Βάλτε νερό, ρίξτε σε κάθε μία ξεχωριστά ένα από τα παραπάνω υλικά, αφήστε τα να βράσουν μέχρι 5 λεπτά για να βγει το χρώμα τους και αφήστε στην άκρη για 15 με 60 λεπτά.

Έπειτα σουρώστε το χρωματιστό νερό σε καθαρά μπολ, βάλτε 3 κ.τ.σ λευκό ξύδι και τοποθετήστε μέσα τα αβγά σας. Αφήστε τα για 2-12 ώρες για καλύτερο αποτέλεσμα σκεπασμένα, μέσα στο ψυγείο.
Τέλος ,αφαιρέστε τα από το χρωματισμένο νερό, αφήστε τα να στεγνώσουν και διακοσμήστε τα στις πιατέλες σας.

Καλό Πάσχα!

Naturally Dyed Easter Eggs

Dye your Easter eggs the natural way!Find out how here: http://bit.ly/2mV9mfQ

Posted by Tip Hero on Samstag, 25. März 2017

πηγή

Το μέλι προσφέρει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού έχουν διαπιστωθεί αρκετές φορές από τους επιστήμονες. Το μέλι από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή φαρμάκων, αλοιφών, αρωμάτων, ποτών και αφεψημάτων.

Οι μελέτες που έχουν γίνει τα νεότερα χρόνια έχουν δείξει ότι το μέλι έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εντόπισαν ότι είναι εξαιρετικό αντιβηχικό ειδικά για χρήση στα παιδιά.

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Ιλινόις υποστηρίζει ότι το δημοφιλές έδεσμα έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές διάφορα εδέσματα και ροφήματα και στη συνέχεια έλεγξαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών μέσα στο αίμα τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν ευεργετικά για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία της, ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση. Επίσης, δρουν ενάντια στους μηχανισμούς γήρανσης του οργανισμού καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι το μέλι περιέχει σε μεγάλο βαθμό αντιοξειδωτικές ουσίες της κατηγορίας των φαινολών. Μάλιστα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού, τόσο πιο πλούσιο είναι σε ευεργετικά συστατικά. Και ο λόγος είναι ότι το χρώμα και η σύσταση του μελιού εξαρτώνται από τα άνθη από τα οποία κυρίως προέρχεται. Για παράδειγμα, το μέλι από άνθη σίκαλης έχει το πιο σκούρο χρώμα ενώ, είναι και πλουσιότερο σε φαινόλες.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα όσο μέλι θέλουμε γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Είναι απαραίτητο να κρατάμε ισορροπία στη διατροφή μας, ενώ, όπως τόνισαν, η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι το «κλειδί» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Πηγή: naftemporiki

Συμβουλές για να ανοίξετε χειροποίητο φύλλο πίτας με 100% επιτυχία!

Οι συμβουλές για να ανοίξετε φύλλο τραγανό και η τέλεια συνταγή σπανακόπιτας

Πίτες και παραδοσιακό φύλλο. Ένα κεφάλαιο πολύ δύσκολο στα μάτια των περισσοτέρων, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργικό. Ένα κεφάλαιο επίσης που περικλείει, αμέτρητες αναμνήσεις. Παιδικές, ευχάριστες, αξέχαστες.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Δεν θα ξεχάσω τις φορές που καθόμουν δίπλα στη γιαγιά, και μεταγενέστερα στη μαμά, μου να παρακολουθώ όλη την διαδικασία παραγωγής μιας απλής, παραδοσιακής πίτας. Από το άνοιγμα του φύλλου με τον κλασικό κλώστρη και την παρασκευή της γέμισης, μέχρι το ψήσιμο και το κόψιμό της. Πόσες ερωτήσεις έκανα για να μάθω όλες τις λεπτομέρειες.

 

Περνώντας τα χρόνια αυτό που κατάλαβα, ωστόσο, είναι ότι για να ανοίξεις ένα απλό παραδοσιακό φύλλο πίτας χρειάζεται να έχεις μεράκι. Να θέλεις να αφιερώσεις κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σου, να θέλεις να λερωθείς, να θέλεις, ίσως, και να κουραστείς λίγο. Η διαδικασία δεν είναι και τόσο δύσκολη – όχι τουλάχιστον τόσο δύσκολη, όσο φάνταζε στα μάτια μου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μεράκι, όπως ξαναείπαμε, και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Κάτι που χαρακτηρίζει την Νίκη και την Ελπίδα, τις δύο καρδιακές φίλες που βρίσκονται πίσω από το επιτυχημένο Pie Works, στο Κολωνάκι, το μαγαζί που εδώ και 3 χρόνια έφερε πιο έντονα τις πίτες στη ζωή μας. Εκεί όπου οι λάτρεις της πατροπαράδοτης πίτας (ανάμεσά τους και εμείς φυσικά) βρίσκουν το στέκι τους από το Μάιο του 2014 όποτε και πρωτολειτούργησε.

Εμείς τις βρήκαμε, μπήκαμε μαζί τους στο ανοιχτό εργαστήριό τους και «κλέψαμε» όλα τα tips για μια επιτυχημένη, παραδοσιακή πίτα, σαν κι αυτή της γιαγιάς. Από το πώς δουλεύουμε την ζύμη και το πώς ανοίγουμε το φύλλο, μέχρι το τι κάνουμε για να πετύχουμε την χαρακτηριστική τραγανότητα αλλά και το χρυσαφένιο χρώμα του φύλλου, όλα μας τα αποκάλυψαν οι δύο φίλες για να μπορούμε κι εμείς (και κατ’ επέκταση και εσύ) να υπερηφανευόμαστε ότι πλέον ξέρουμε ν’ ανοίγουμε παραδοσιακό, χειροποίητο φύλλο πίτας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις πρωτίστως είναι πώς δεν υπάρχουν μυστικά για την επιτυχία του φύλλου. Αυτό που μετράει σε πολύ μεγάλο βαθμό για την επιτυχία, όπως μας αποκαλύπτουν οι δύο φίλες «είναι η ποιότητα των πρώτων υλών του που απαιτούνται για την παρασκευή του».

Επίσης, τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης πίτας, σύμφωνα με την Νίκη και την Ελπίδα είναι «το τραγανό, χειροποίητο φύλλο, η καλομαγειρεμένη και νόστιμη γέμιση με σωστό συνδυασμό φρέσκων και άριστης ποιότητας υλικών καθώς και το σωστό ψήσιμο». Κλείνοντας, συμπληρώνουν και οι δύο ότι καλό είναι να ξέρουμε πως  «όσο λιγότερο λάδι αλλά και άλλα λιπαρά συστατικά χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο άρτια θα είναι η πίτα μας».

Αποτύπωσε, λοιπόν, κι εσύ τις παρακάτω συμβουλές των experts και μάθε να ανοίγεις φύλλο… καλύτερο κι από αυτό της γιαγιάς!

1. Για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να χρησιμοποιήσεις καλής ποιότητας αλεύρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποιοτικό λευκό κρασί ή ξύδι, λίγο αλάτι και χλιαρό νερό.

2. Η τέλεια τραγανότητα του φύλλου επιτυγχάνεται με την προσθήκη κρασιού, ούζου, τσίπουρου ή ξυδιού στη ζύμη, με το ελαιόλαδο και το ράντισμα νερού στο τελείωμα του στησίματος της πίτας και φυσικά με το σωστό ψήσιμο.

Πηγή: newsbeast, greekguide

10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι!

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό “βασιλιάς”! Γλυκό, δροσερό, ζουμερό τρώγεται φρέσκο, ως γλυκό κουταλιού αλλά και τηγανητό(!) ή εν είδει δροσερής γρανίτας. Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι “υδροπέπων”, αφού η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”. Κι από τα γενικότερα, λοιπόν, εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για το καρπούζι ήρθε η ώρα να δούμε 10 βασικά πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε γι’ αυτό…

Read More

14 θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, το ρόδι αν και έχει απίθανη γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, αγνοείται επιμελώς από τους περισσότερους, που είτε δυσκολεύονται να το καθαρίσουν είτε δεν ξέρουν πώς να το απολαύσουν. Επειδή όμως προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στην καλή υγεία του οργανισμού και θεωρείται ένα από τα πλέον ενεργειακά φρούτα, δείτε τους λόγους που πρέπει τάχιστα να ξεκινήσετε να καταναλώνετε ρόδια, όπως αναφέρονται στην “Huffington Post”- αν δεν το κάνετε ήδη!

Read More

Εσείς ξέρατε γιατί η θήκη του παιχνιδιού μέσα στο αβγό-έκπληξη της Kinder είναι πάντα κίτρινη;

Τελικά γιατί η θήκη του παιχνιδιού μέσα στο αβγό-έκπληξη της Kinder είναι πάντα κίτρινη; Είναι αρκετά προφανές αν το σκεφτεί κανείς

Τα αβγά Kinder είναι γνωστά σε όλους μας, αφού στην χώρα μας (όπως και σε πολλές άλλες χώρες) είναι αρκετά δημοφιλή ανάμεσα στα μικρά παιδιά λόγω του παιχνιδιού έκπληξη που κρύβουν στο εσωτερικό τους.

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί το – συνήθως συναρμολογούμενο – παιχνιδάκι μέσα στο σοκολατένιο αβγό περικλείεται πάντα σε μια κίτρινη θήκη;

Η απάντηση είναι αρκετά προφανής, αν το σκεφτεί κανείς.

Όχι, δεν είναι επειδή το έντονο χρώμα του μπορεί να αποτρέψει κάποιο λαίμαργο παιδάκι από το να το καταπιεί… αμάσητο μαζί με το αβγό.

Η θήκη του παιχνιδιού είναι κίτρινη επειδή ακριβώς πρόκειται για αβγό, και το αβγό έχει πάντα κίτρινο κρόκο.

Την απλή αυτή εξήγηση, που ωστόσο πολλοί δεν έχουμε σκεφτεί, συνειδητοποιούν κατά καιρούς διάφοροι χρήστες του Twitter, οι οποίοι σπεύδουν να μοιραστούν την πρωτοφανή ανακάλυψή τους με άλλους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης!

Πηγή :protothema