Blog

Δείτε την λαγάνα 2 μέτρων για τη Μακεδονία και τον Μ. Αλέξανδρο

Λαγάνα αφιερωμένη στην Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο ετοίμασε ο Χρήστος Προδρομίδης από τα Γιαννιτσά. Ο νεαρός αρτοποιός, που αρέσκεται να διακοσμεί τα προϊόντα του φούρνου του, ετοίμασε μια λαγάνα ύψους δύο μέτρων την οποία κοσμεί το αστέρι της Βεργίνας και η προτομή του Μ.Αλεξάνδρου, με το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα». Read More

Θαλασσινά: Προσοχή σε αυτά που θα καταναλώσετε την Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και όπως κάθε χρόνο την «τιμητική» τους έχουν τα θαλασσινά και ειδικά τα οστρακοειδή.

Read More

Οι επιστήμονες συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με εμφάνιση καρκίνου

Πιθανή -αν και όχι σίγουρη ακόμη- είναι η σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασία και στον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.  Read More

Πονόλαιμος: Τι να φάτε για να σας περάσει

Αυτή η περίοδος του χειμώνα είναι η πιο επικίνδυνη τόσο για τους ενήλικες όσο και για παιδιά, για ένα κρυολόγημα που συνοδεύεται από πονόλαιμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με τον άστατο καιρό, πολλοί άνθρωποι τυχαίνει να βγαίνουν έξω ντυμένοι πολύ πιο ελαφριά απ’ ό,τι οι καιρικές συνθήκες “προστάζουν”.

Read More

Τα παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά που χάθηκαν με τα χρόνια

Η μπομπότα, η θρεψίνη, το ζαχαρόψωμο και άλλα τρόφιμα «των φτωχών» που χόρταιναν τους Έλληνες τον περασμένο αιώνα.

Η μπομπότα 

mpompota

Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε.

Θρεψίνη και πετιμέζι

petimezi

Ως την δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν… πραλίνες φουντουκιού και maple syrup για να αλείφουμε στο ψωμί, οι φέτες αλείφονταν κατά κόρον με πετιμέζι ή θρεψίνη. Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο προϊόν που προκύπτει από τον μούστο των σταφυλιών, ενώ η θρεψίνη, που κυκλοφορούσε στο εμπόριο σε κουτί με μια χαρακτηριστικότατη φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, ήταν μια κρέμα που αποκαλούταν και σταφιδίνη, επίσης από τα σταφύλια. Αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο και θρεπτικό κολατσιό των παιδιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ζαχαρόψωμο

ζαχαρόψωμο

Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά τη μέρα τους πριν φύγουν για το σχολείο, τις περασμένες δεκαετίες. Η «συνταγή» είναι πολύ απλή: Το ψωμί απλώς βρεχόταν ελαφρώς με νερό και πασπαλιζόταν με ζάχαρη.

Τσιγαρίδες

τσιγαρίδες

Σε παλαιότερες εποχές ανά την Ελλάδα – και σε κάποιες επαρχίες ακόμη – κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Μπλουγούρι και τραχανάς

Στην ύπαιθρο το μπλουγούρι (γνωστό πλέον ευρέως ως πλιγούρι) και ο τραχανάς ήταν πάντα χειροποίητα και πιο διαδεδομένα από τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι που μπήκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κουζίνα και κέρδισαν το… μονοπώλιο των συνοδευτικών στα πιάτα. Το πλιγούρι είναι ψιλό δημητριακό από αποξηραμένο σιτάρι και ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Ευτυχώς, αυτά τα δύο χαμένα τρόφιμα, επανήλθαν το τελευταίο διάστημα, ακόμα και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, που αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες, κάνοντας τάση το «τραχανότο» ή βρίσκοντας στο πλιγούρι το «νέο» super food.

Ρεβιθόψωμο

ρεβυθόψωμο

Τα ρεβίθια στην Κατοχή ήταν χρήσιμα ακόμα και για την παρασκευή υποκατάστατου ροφημάτων όπως ο καφές. Αλλά με το συγκεκριμένο όσπριο και αλεύρι, φτιαχνόταν και ψωμί, το λεγόμενο ρεβιθόψωμο που με λίγο αλεύρι και λάδι, γέμιζε το τραπέζι σε εποχές ανέχειας.

[in2life] [travelstyle]

tilestwra

Με αυτές τις 10 τροφές θα έχετε καλύτερο ύπνο και βελτιωμένη διάθεση!

Ένα πολύτιμο συστατικό που ονομάζεται τρυπτοφάνη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και να ενισχύσει το αίσθημα της ευεξίας.  Read More

Μπρόκολο: Δείτε πώς θα ενισχύσετε την αντικαρκινική δράση του

Το μπρόκολο φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε ένα συστατικό του που ονομάζεται σουλφοραφάνη.

Ωστόσο, το συστατικό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και καταστρέφεται μετά από μερικά λεπτά μαγειρέματος.  Read More

Αυτά συμβαίνουν στον οργανισμό μας λεπτό προς λεπτό όταν τρώμε σοκολάτα!

Μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής μας είναι αναμφίβολα η σοκολάτα. Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή και όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα είναι συνήθως ένα από τα πράγματα που μας λείπουν περισσότερο.  Read More

Χυμός τζίντζερ για την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα, τους τένοντες και τα προβλήματα στις αρθρώσεις!

Τζίντζερ – άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή την καταπληκτική και σούπερ υγιεινή ρίζα.

Χρησιμοποιείται συνήθως ως καρύκευμα σε διάφορα πιάτα και γεύματα.  Read More

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστά πατατάκια

Πατατάκια που διαφημίζονται χωρίς γλουτένη ανακαλεί ο ΕΦΕΤ, καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το προϊόν περιέχει γλουτένη, παρά τα όσα αναγράφονται στην συσκευασία.

Τα πατατάκια είναι Βελγικής προέλευσης και ονομάζονται «Amaizin Natural Corn Chips» και ο ΕΦΕΤ ειδοποιήθηκε γι αυτό από τις Ολλανδικές αρχές.  Read More