Searching for:

Το νερό της βρύσης συνδέεται με το Αλτσχάιμερ! Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Τα συμπτώματα άνοιας περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και σύγχυση. Το πόσιμο νερό της βρύσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τον πιο σοβαρό τύπο άνοιας, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Read More

Μπουγάτσα: Το «φαγητό των φτωχών» που χορταίνει, γλυκαίνει και παχαίνει. Το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες του ’22

Μπουγάτσα: Η πρώτη ονομασία ήταν «μπουγάτσα σαντέ», που σημαίνει «πασπαλισμένη με ζάχαρη».  Αργότερα τη ζητούσαν ως «πογάτσα» ή «μπουγκάτσα».
Αυτοί που έκαναν όμως. το διαχωρισμό ανάλογα με τη γέμιση, ήταν οι κάτοικοι της Πόλης.
Η βασική διαφορά της θρυλικής μπουγάτσας, με τις υπόλοιπες πίτες, είναι το φύλλο.
Δεν ανοίγεται με πλάστη και αλεύρι, αλλά με το χέρι.
Οι μάστορες του είδους ζυμώνουν με λάδι και φυτικό βούτυρο, μέχρι να γίνει μια εξαιρετικά λεπτή στρώση ζύμης, ή αλλιώς μία «ζύμη αέρος», όπως την αποκαλούν.  Read More

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Χιονομπάλες με ινδοκάρυδο

Τα χιονομπαλάκια με ινδοκάρυδο είναι τέλεια χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα σας ξετρελάνουν! Πολύ εύκολη συνταγή για τρουφάκια που θα σας κάνουν τα Χριστούγεννα πιο… γλυκά.

Για τα τρουφάκια ινδοκάρυδο θα χρειαστείτε

  • 250 γρ. ‏μπισκότα επιλογής σας (τύπου Πτι μπερ, Μιράντα, Digestive)
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού +1/3 φλιτζ. επιπλέον για πασπάλισμα ‏ινδοκάρυδο
  • 50 γρ. ‏κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτί ‏ζαχαρούχο γάλα
  • 570 γρ. ‏λευκή σοκολάτα κουβερτούρας, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  1. Στρώνετε με λαδόκολα ένα μεγάλο δίσκο. Θρυμματίζετε, σχεδόν σε σκόνη, τα μπισκότα, στο multi, και τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το 1/2 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο, τα ψιλοκομμένα κεράσια, τη βανίλια και το γάλα και τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αν το μείγμα είναι αραιό προσθέστε λίγο ακόμα από το υπόλοιπο 1/4 φλ. ινδοκάρυδο.
  2. Παίρνετε 1 κ.σ. από το μείγμα και με βρεγμένα χέρια το πλάθετε σε μπαλάκι. Το τοποθετείτε στο δίσκο με τη λαδόκολλα και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχετε 28 περίπου μπαλάκια. Τα βάζετε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα, ή μέχρι να παγώσουν και σταθεροποιηθούν καλά.
  3. Λιώνετε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί (ή σε φούρνο μικροκυμάτων αν είστε εξοικειωμένοι) ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε μια λεία κρέμα. Την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
  4. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι και δουλεύοντας γρήγορα, βυθίζετε κάθε χιονομπαλίτσα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και τινάζετε τη περίσσια. Βάζετε τη κάθε μπαλίτσα πάλι πάνω στη λαδόκολλα και τη πασπαλίζετε με λίγο από το υπόλοιπο 1/3 φλ. ινδοκάρυδο. Τις βάζετε πάλι στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και πήξει καλά η σοκολάτα. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος ως έχουν ή μέσα σε ειδικές χάρτινες θηκούλες.

τρουφάκια ινδοκάρυδο

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Πηγή: sintayes.gr

Πονόλαιμος: Λεμόνι, μέλι, ή αλκοόλ είναι η καλύτερη αντιμετώπιση;

Ποιο είναι το καλύτερο ρόφημα, για να απαλύνει τον πονόλαιμο; Ρόφημα με λεμόνι, με μέλι ή/και μπαχαρικά, ή με αλκοόλ είναι η καλύτερη λύση; Και ποια είναι η επιστημονική βάση για την επιλογή μας;

Read More

Να γιατί πρέπει να τρώμε καθημερινά

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί και θρεπτικοί και όλοι οι διαιτολόγοι συστήνουν να τους προτιμούμε ως σνακ. Γιατί όμως τα αμύγδαλα ξεπροβάλλουν ανάμεσά τους ως το superfood που πρέπει να τρώμε κάθε μέρα;

Read More

Είναι απαραίτητο να πίνω γάλα;

Γάλα, η πρώτη μας τροφή. Αλλά και… τελευταία μιας και πολύς κόσμος συνεχίζει να το καταναλώνει για αρκετά χρόνια μετά τον αποθηλασμό, από άλλες πηγές όπως το αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο γάλα.

γάλα

Τι προσφέρει το γάλα στον οργανισμό;

Αποτελεί έναν σούπερ συνδυασμό μακροθρεπτικών συστατικών – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά – σε σωστές αναλογίες και συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε νερό. Περιέχει βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό, καθώς επίσης και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β ριβοφλαβίνη και νιασίνη οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της ενέργειας του κυττάρου. Το πιο… δημοφιλές θρεπτικό του συστατικό είναι το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία οστών και δοντιών, την πήξη του αίματος, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού. Το γάλα είναι επίσης καλή πηγή φωσφόρου, επίσης δομικό στοιχείο οστών και δοντιών.

Κάνει το γάλα κακό;

Εξαρτάται. Αν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη, τότε η κατανάλωσή του (και γενικότερα γαλακτομικών) θα σας προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά, πόνους στο στομάχι, ναυτία ή διάρροια. Επίσης, κάποιες έρευνες συνδέουν την κατανάλωσή του με εμφάνιση ακμής και όντως σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ακμή. Πλην των παραπάνω περιπτώσεων, η κατανάλωση γάλακτος είναι πλήρως ασφαλής για κάθε ενήλικα και παιδί.

Πρέπει να πίνω γάλα αν είμαι ενήλικας;

«Η κατανάλωση γάλακτος έχει νόημα για έναν ενήλικα, δεδομένου ότι το θρεπτικό του προφίλ είναι αρκετά ισχυρό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα πάθουμε κάτι αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουμε να πιούμε γάλα, είτε επειδή δεν μας αρέσει είτε επειδή έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη», αναφέρει σχετικά ο κ. Ανδρέας Ζουρδός, Διατροφολόγος.

Τα θρεπτικά του συστατικά (πρωτεΐνες, βιταμίνες), αλλά και το ασβέστιο μπορείτε να τα λάβετε και από άλλες πηγές, όπως τα κίτρινα τυριά, οι σαρδέλες, οι ξηροί καρποί και άλλα προϊόντα.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που δέχεται το γάλα σχετικά με το ότι προκαλεί καρκίνο, θεωρία που αναπαράγεται συχνά στο Internet, ο κ. Ζουρδός αναφέρει ότι πρόκειται περί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας: «Το ότι διαβάζουμε στο Ίντερνετ ότι κάποιες τροφές προκαλούν καρκίνο, δε σημαίνει ότι προκαλούν καρκίνο. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά που διαβάζουμε».

Κάνει «κακό» η παστερίωση;

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι με την παστερίωση το γάλα από φυσική τροφή γίνεται «τεχνητή». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με τον κ. Ζουρδό, μιας και το γάλα πρέπει να περνάει από διαδικασία παστερίωσης για να είναι ασφαλές για όλους.

Τι ισχύει με τα εμπλουτισμένα γάλατα;

Και αυτά μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα, αρκεί να προσέχουμε τα συστατικά τους μιας και κάποια εξ’ αυτών έχουν προσθήκη ελαίων που δεν παράγονται στην φυσική μορφή του γάλακτος, όπως ηλιέλαιο και κραμβέλαιο. Τα έλαια αυτά έχουν προφλεγμονώδη δράση στο σώμα και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αποβουτυρωμένο ή πλήρες;

«Είναι και τα δύο εξίσου θρεπτικά. Αν όμως κάποιος θέλει να χάσει κιλά, θα πρέπει να προτιμά τις άπαχες επιλογές», επισημαίνει.

Μπορώ να πίνω σοκολατούχο γάλα;

Μπορείτε άφοβα. «Το ότι περνά από χημική επεξεργασία δε σημαίνει ότι είναι ‘κακό’. Για να είναι ένα γάλα ομογενοποιημένο, όπως το σοκολατούχο, σημαίνει ότι η πρώτη ύλη του είναι αρκετά καλή. Όσον αφορά τώρα την περιεκτικότητα του σε ζάχαρη, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, τότε καλύτερη επιλογή είναι το σοκολατούχο χωρίς ζάχαρη, χαμηλών λιπαρών, μιας και το κανονικό σοκολατούχο έχει αρκετές θερμίδες», λέει ο κ. Ζουρδός.

Τι γίνεται με τα «εναλλακτικά» γάλατα;

Τα γάλατα αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας δεν είναι γάλατα, αλλά ροφήματα, και σίγουρα κατώτερα σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το γάλα. Αν παρ’ όλα αυτά σας αρέσουν, μπορείτε να τα καταναλώσετε, προσέχοντας κι εδώ την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.

Πόσο γάλα πρέπει να πίνω την ημέρα;

Η απάντηση είναι… ρευστή και εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Όριο… ασφάλειας δεν υπάρχει, ούτε κινδυνεύετε αν πιείτε πάνω από ένα λίτρο. Εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού σας. Εν ολίγοις, αν σας αρέσει και δεν σας προκαλεί επιπλοκές, πιείτε γάλα άφοβα!

Νικόλας Γεωργιακώδης

Εύκολο black forest

To εύκολο black forest είναι πραγματικά εύκολο, πιο εύκολο απ’όσο φαίνεται !!

Για το εύκολο black forest θα χρειαστείτε:

  • 2 x 415 γρ. ‏κονσέρβες με κεράσια σε σιρόπι
  • 1 ½ κ.σ. ‏βραστό νερό
  • 2 κ.γ. ‏ζελατίνη σε σκόνη
  • 500 γρ. ‏κέικ σοκολάτα έτοιμο
  • 1/4 του φλ. ‏μπράντι ή κονιάκ
  • 2/3 του φλ. ‏κορν φλάουρ
  • 2/3 του φλ. ‏άχνη ζάχαρη
  • 2 ½ φλ. ‏γάλα
  • 200 γρ. ‏μαύρη σοκολάτα
  • 2x250 γρ. ‏τυρί κρέμα
  • 300 ml ‏κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Στραγγίζετε τα κεράσια και κρατάτε 1 1/2 φλ. από το σιρόπι τους σε ένα μπολ.
  2. Βάζετε το βραστό νερό σε πυρίμαχο μπολ. Πασπαλίζετε την ζελατίνη κι ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Βάζετε το μείγμα αυτό στο μπολ με το σιρόπι κι ανακατεύετε.
  3. Κόβετε το κεικ σε κομμάτια 3 εκατοστών. Τα παρατάσσετε σε ταψί 22×30. Περιχύνετε με μπράντι (αν χρησιμοποιήσετε). Έπειτα περιχύνετε με το μείγμα σιροπιού.
  4. Προσθέτετε από πάνω τα κεράσια και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ ανακατεύετε το κορν φλαουρ και τη μισή ζάχαρη και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα. Σταδιακά προσθέτετε ανακατεύοντας το γάλα. Βάζετε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά.
  6. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας για 5 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να βράσει και να πήξει. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  7. Ψιλοκόβετε τη σοκολάτα και την προσθέτετε στο ζεστό μείγμα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
  8. Περιχύνετε τα κεράσια με το μείγμα και αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά.
  9. Με ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάτε το τυρί κρέμα και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
  10. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απλώνετε το μείγμα αυτό πάνω από το μείγμα σοκολάτας.
  11. Καλύπτετε με μεμβράνη κι αφήνετε στο ψυγείο για 4-6 ώρες ή μέχρι να σφίξει.
  12. Με αποφλοιωτή λαχανικών φτιάχνετε ξύσματα σοκολάτας και πασπαλίζετε το γλυκό. Αν θέλετε προσθέτετε και καρύδια.

εύκολο black forest

Συνταγή για εύκολο black forest

foodmaniacs.gr

tasty

Ζεστή σοκολάτα με oreo

Μια θεσπέσια ζεστή σοκολάτα με Oreo για τις κρύες νύχτες αυτού του χειμώνα που θα μοιραστείτε με την παρέα σας και με τη ζεστή σας κουβερτούρα !! 

Για την ζεστή σοκολάτα θα χρειαστείτε:

  • 3 φλ. ‏γάλα
  • 10-15 ‏μπισκότα Oreo
  • 50 γρ. ‏μαύρη ή λευκή σοκολάτα
  • ‏σαντιγί
  • ‏επιπλέον oreo για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζετε 2 φλ. γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε τα θρυμματισμένα oreo και βάζετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
  2. Μόλις το γάλα σιγοβράσει, αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
  3. Το γάλα θα έχει πήξει αρκετά. Προσθέστε το υπόλοιπο 1 φλ. και ανακατέψτε. Περάστε το γάλα από σήτα.
  4. Ζεσταίνετε εκ νέου το γάλα σε κατσαρόλα ή στα μικροκύματα.
  5. Λιώνετε την κουβερτούρα (μαύρη ή λευκή) και την μοιράζετε στις κούπες σας. Ρίχνετε λίγο γάλα με oreo σε κάθε κούπα και ανακατεύετε με τη σοκολάτα. Έπειτα προσθέτετε και το υπόλοιπο για να γεμίσουν.
  6. Γαρνίρετε με σαντιγί και διακοσμείτε με χοντροκομμένα oreo.

ζεστή σοκολάτα με oreo

Συνταγή για ζεστή σοκολάτα με oreo

foodmaniacs.gr

φωτογραφία

tastemade

Είναι τελικά η καστανή ζάχαρη καλύτερη από τη λευκή; Ποια πρέπει να προτιμάται και γιατί

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 40 κιλά ζάχαρη το χρόνο, ξεπερνώντας το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 36 κιλά ετησίως.
Διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση της ζάχαρης, καθώς ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας και κυρίως για την παχυσαρκία.  Read More

Εύκολο κέικ κάστανο

Κέικ κάστανο: Μια τέλεια και εύκολη συνταγή για τις κρύες ημέρες. Το κάστανο πάντα εντάσσεται στη διατροφή μας όταν μπαίνουν τα κρύα και τι καλύτερο από ένα εύκολο κέικ που το έχει σαν κύριο συστατικό;

Για το κέικ κάστανο θα χρειαστείτε

  • 3 1/2 κούπες ‏αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα ‏ζάχαρη
  • 1 κούπα ‏μαργαρίνη μαλακή
  • 4 ‏αυγά
  • 1 κούπα ‏σιρόπι από γλυκό κάστανο
  • 1 κούπα ‏κάστανα βρασμένα και χοντροαλεσμένα
  • 2 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

 

  1. Χτυπήστε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Ρίξτε ένα – ένα τα αυγά μέσα.
  3. Προσθέστε τα κάστανα, το σιρόπι, το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπήστε να ενσωματωθούν τα υλικά.
  4. Ρίξτε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα του κέικ που έχετε βουτυρώσει.
  5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 1 ώρα ή μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί στο εσωτερικό.

κέικ κάστανο

 

Συνταγή για κέικ με κάστανο

Πηγή: tlife.gr