Αφράτη βασιλόπιτα με πορτοκάλι και μυρωδικά

Μερίδες

12-14

Μαγείρεμα

1 hr

Ψήφοι

Βασιλόπιτα: Το γλυκό που όλοι μας περιμένουμε και έχουμε συνδυάσει με την Πρωτοχρονιά! Ο καθένας μας θέλει περισσότερο από όλα να κερδίσει το φλουρί. Εμείς σας δίνουμε έναν έξτρα λόγο για να την περιμένετε φέτος. Τη συνταγή για μια υπέροχη βασιλόπιτα που θα σας μείνει αξέχαστη!

Για τη βασιλόπιτα θα χρειαστείτε

  • 450γρ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 450γρ. ‏βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 350γρ. ‏ζάχαρη καστανή
  • 6 ‏αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 150γρ. ‏αμύγδαλα ή καρύδια ή κάσιους ή μείγμα ξηρών καρπών
  • 100γρ. ‏κόντιτα πορτοκάλι (κυβάκια ζαχαρωμένων φρούτων)
  • ½ κουτ. γλυκού ‏κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού ‏γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ‏τζίντζερ
  • 2 κουτ. γλυκού ‏μπέικιν πάουντερ
  • ‏Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ‏χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ‏λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ

Για το γλάσο θα χρειαστείτε

  • 300γρ. ‏ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • ‏χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Αλευρώνετε και βουτυρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και το ανακατεύετε μέσα τα αμύγδαλα και τα κόντιτα.
  3. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστείτε.
  4. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με το μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Προσθέτετε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και
  5. χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  6. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μίγμα των ξερών φρούτων, το χυμό και το λικέρ πορτοκάλι. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Βάζετε το μίγμα στη φόρμα και προσθέτετε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο.
  8. Ψήνετε την βασιλόπιτα για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί την ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε σχάρα.

Για το γλάσο:

  1. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. ανακατεύετε με πιρουνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες νερό για να γίνει πιο διαχειρίσιμο, ίσως χρειαστεί λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.
  2. Καλύπτετε την πίτα με το γλάσο και τη διακοσμείτε με σποράκια ροδιού πριν στεγνώσει.

Συμβουλή: Το γλάσο πρέπει να έχει στεγνώσει πολύ καλά πριν σερβίρετε και κόψετε την βασιλόπιτα.

basilopita_me_portokali

Πηγή: lurpak.com

loading...

Share & Print

0 0 100 0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας