Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Τάρτα λευκής σοκολάτας με cranberries

Μερίδες

6

Προετοιμασία

1 hr 5 min

Μαγείρεμα

45 min

Μια απολαυστική συνταγή για τάρτα με λευκή σοκολάτα γαρνιρισμένη με μούρα (cranberries) και ζεστή καραμέλα!

Για την τάρτα λευκής σοκολάτας με cranberries θα χρειαστείτε

  • 150γρ. ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ‏κακάο σε σκόνη
  • 50γρ. ‏ζάχαρη άχνη
  • 80γρ. ‏παγωμένο ανάλατο βούτυρο
  • 3 ‏αυγά (τα 2 ελαφρώς χτυπημένα)
  • 400γρ. ‏λευκή σοκολάτα σε κομμάτια
  • 600ml ‏κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250γρ. ‏παγωμένα cranberries
  • 300ml ‏κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (για την καραμέλα)
  • 100γρ. ‏καστανή ζάχαρη (για την καραμέλα)

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξετε την βάση χτυπήστε το αλεύρι, το κακάο και την άχνη ζάχαρη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε το μείγμα ξανά. Προσθέστε ένα αυγό και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Τέλος σχηματίστε το μείγμα στη μορφή μιας μεγάλης μπάλας, κλείστε το χρησιμοποιώντας μια πλαστική μεμβράνη και τοποθετείστε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  2. Βουτυρώσε μια φόρμα για τάρτα μήκους 23εκ. περίπου. Βγάλτε τη γέμιση από τη μεμβράνη, απλώστε την με τη βοήθεια ενός πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και κατόπιν τοποθετήστε στη φόρμα προσέχοντας να απλωθεί ομοιόμορφα. Αφήστε την να παγώσει στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Αφού βγάλετε τη βάση από το ψυγείο, χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι κάνετε μερικές τρύπες στην επιφάνεια της βάσης. Ύστερα απλώνεται μια λαδόκολλα πάνω από τη βάση και πάνω στη λαδόκολλα ρίχνετε λίγο ρύζι ώστε να καλυφθεί όλο η επιφάνεια της βάσης. Ψήνετε για 8 λεπτά, κατόπιν αφαιρείται το πρόσθετο βάρος (ρύζι) και τη λαδόκολλα και ψήνετε τη βάση της τάρτας για άλλα 3 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή. Την αφαιρείτε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. Παράλληλα χαμηλώνετε το φούρνο στους 160°C.
  4. Τοποθετείτε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος μέχρι να έρθει σχεδόν σε βρασμό. Τότε τη ρίχνετε στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά το μείγμα. Αφήστε το 1-2 λεπτά να κρυώσει κάπως και κατόπιν ρίξτε τα χτυπημένα αυγά και ανακατέψτε πολύ καλά. Ρίξτε το μείγμα στη βάση τάρτας και ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι η γέμιση να είναι στερεή αλλά να είναι και ελαφρώς κρεμμώδης.
  5. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και την καστανή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Μαγειρέψτε το μείγμα ανακταεύοντας ελαφριά για 2-3 λεπτά και ύστερα αφήστε το να κρυώσει.
  6. Σεβίρετε την τάρτα, ρίχνοντας τα καθαρισμένα μούρα πάνω από την τάρτα και περιχύνοντάς την με ζεστή καραμέλα.

Πηγή: foodmaniacs.gr , taste.com.au

Share & Print

0 0 100 0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας