Ελληνική πίτσα με ντομάτα, ξινοτύρι, μπούκοβο και σαλάμι

Προετοιμασία

20 min

Μαγείρεμα

20 min

Η αγαπημένη μας πίτσα, σε μια συνταγή που την κάνει πιο… «ελληνική».

Για την πίτσα

  • 1 ‏έτοιμη νωπή ζύμη για πίτσα του εμπορίου
  • 150 - 200 ml ‏σάλτσα ντομάτας
  • 120 γρ. ‏μαλακό ξινοτύρι της αρεσκείας μας, λιωμένο με το πιρούνι (χρησιμοποιούμε μαλακά λευκά τυριά από αιγοπρόβειο γάλα, με υπόξινη γεύση. στην κατηγορία αυτή ανήκουν η ξινομυζήθρα, το γαλοτύρι, το τσαλαφούτι, το κατίκι κ.ά.)
  • 120 γρ. ‏κασέρι της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
  • 1 ‏μέτρια ντομάτα, χωρίς ζουμιά και σπόρια, σε κυβάκια
  • 100 γρ. ‏σαλάμι αέρος, κατά προτίμηση Ευρυτανίας (σε ορισμένα ντέλι) ή Λευκάδος (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού ‏πάπρικα γλυκιά
  • 1/6 κουτ. γλυκού ‏καυτερό μπούκοβο (ή όσο καυτερό μας αρέσει και αντέχουμε)
  • 1 κουτ. γλυκού ‏μαντζουράνα ή ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
  • 1 κουτ. σούπας ‏καλαμποκάλευρο
  • 40 ml ‏ελαιόλαδο
  • ‏αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μικρό μπολ βάζετε τη φρέσκια ντομάτα, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
  2. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύετε τα τυριά με την πάπρικα, το καυτερό μπούκοβο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Προθερμαίνετε καλά το φούρνο στους 220° C (προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα).
  4. Πασπαλίζετε ένα ταψί (είτε ειδικό για πίτσα είτε τη λαμαρίνα του φούρνου) με το καλαμποκάλευρο.
  5. Ανοίγετε το ζυμάρι σε διάμετρο 38 εκ. και το απλώνετε στο ταψί.

     

  6. Ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και την απλώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού, να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια.
  7. Σκορπίζετε το μείγμα των τυριών, από πάνω το μείγμα της φρέσκιας ντομάτας και πασπαλίζετε με τη μαντζουράνα (ή τη ρίγανη).

     

  8. Ψήνετε σε χαμηλή σκάλα στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη από κάτω.
  9. Ελέγχετε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της.

     

  10. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, σκορπίζετε το σαλάμι σε διάφορα σημεία και είτε συνεχίζετε το ψήσιμο για 3 – 4 λεπτά ίσα να αρχίσει να ζεσταίνεται το αλλαντικό είτε την κόβετε αμέσως ακτινωτά σε 8 κομμάτια και σερβίρετε.

elliniki_pizza_ntomata_ksinotyri_kai_salami

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε και αυτές τις συνταγές

Share & Print

100 0 100 1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας