Κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι

Μερίδες

10-12

Προετοιμασία

1 hr 30 min

Μαγείρεμα

35-45 min

Ένα απόλυτα αρωματικό και ζουμερό κέικ. Μια υπέροχη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου στην οποία τα φουντούκια δένουν με την κουβερτούρα και τα αμύγδαλα με το κομφί πορτοκαλιού.

Για το κομφί πορτοκαλιού θα χρειαστείτε

  • 30 γρ. ‏βούτυρο αγελάδας
  • 30 γρ. ‏ζάχαρη μαύρη
  • 400 γρ. ‏πορτοκάλια, τις φλούδες
  • 100 γρ. ‏ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. ‏μέλι
  • 5 γρ. ‏κορν φλάουρ
  • 100 γρ. ‏νερό

Εκτέλεση

Κομφί πορτοκαλιού

  1. Βράζετε μερικά πορτοκάλια ολόκληρα για 1 ώρα σε αρκετό νερό για να φύγει η οξύτητά τους.
  2. Τα στραγγίζετε, τα καθαρίζουμε και παίρνετε 400 γρ, από τις φλούδες τους.
  3. Τις καθαρίζετε όσο καλύτερα μπορείτε από τη λευκή μεμβράνη και τις κόβετε σε λεπτά μπαστουνάκια.
  4. Ρίχνετε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαζί με τις φλούδες από τα πορτοκάλια.
  5. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά έως ότου οι φλούδες αρχίσουν να καραμελώνουν.
  6. Ρίχνετε τη ζάχαρη και το μέλι και προσθέτετε λίγο νερό, ίσα να σκεπαστούν οι φλούδες.
  7. Βράζετε μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά και προσθέτετε ξανά νερό, ίσα να σκεπαστούν πάλι οι φλούδες.
  8. Αφήνετε να εξατμιστούν για άλλη μία φορά τα υγρά.
  9. Ανακατεύετε τα 100 γρ. νερό με το κορν φλάουρ και ρίχνετε το υγρό αυτό πάνω από τις φλούδες.
  10. Αφήνετε να βράσουν για μερικά λεπτά, αποσύρετε και διατηρείτε το κομφί στο ψυγείο.

Κέικ πορτοκαλιού

  1. Παίρνουμε 300 γρ. από το κομφί πορτοκαλιού που έχουμε φτιάξει και το ανακατεύουμε με την αμυγδαλόσκονη.
  2. Απλώνουμε αυτό το μείγμα σε ένα ταψί ή τσέρκι διαμέτρου 22-24 εκ., που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, αφήνοντας περιθώριο 1 εκ. από τα τοιχώματα.

Κέικ σοκολάτας

  1. Λιώνετε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
  2. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για αρκετή ώρα έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  3. Κατεβάζετε τη σοκολάτα από το μπεν μαρί, αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της και προσθέτετε τους κρόκους και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά.
  4. Στο τέλος ενσωματώνετε την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
  5. Αδειάζετε αυτό το μείγμα πάνω από το κέικ πορτοκαλιού.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35-40 λεπτά.

keik-sokolatas-portokali

Πηγή: steliosparliaros.gr

Δείτε και αυτές τις συνταγές

Share & Print

100 0 100 1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας