Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι

Προετοιμασία

25 min

Μαγείρεμα

45 min

Η διασημότερη τάρτα στον κόσμο ίσως. Μια συνταγή για πάστα φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι από τη Ντίνα Νικολάου.

Για την πάστα φλώρα

  • 1 φλιτζάνι ‏μαργαρίνη ή βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον, για το άλειμμα της φόρμας
  • 2 κουτ. σούπας ‏ζάχαρη
  • 2 ‏αυγά
  • 1 κουτ. σούπας ‏λικέρ πορτοκάλι ή κουμ κουάτ
  • ‏ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 3 φλιτζάνια ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού ‏μπέικιν πάουντερ
  • 400-500γρ. ‏μαρμελάδα πορτοκάλι ή κουμ κουάτ
  • 1 ‏κρόκο αυγού, για το άλειμμα
  • ‏λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μίγμα.
  2. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μείγμα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάτε για λίγο.
  4. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μείγμα, ζυμώνετε με τα χέρια για 3-4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη.
  5. Παίρνετε τα 3/4 της ζύμης (αφήνετε το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση, και το τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη να μην ξεραθεί).

     

  6. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
  7. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο κατά 4εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσετε και το πάχος της να είναι σχεδόν 2χιλ.
  8. Αλείφετε τη φόρμα με λίγο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη και στρώνετε εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα.
  9. Κόβετε με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης.

     

  10. Απλώνετε τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνετε ομοιόμορφα.
  11. Χωρίζετε τη ζύμη που αφήσατε κατά μέρος σε τέσσερα ίσα κομμάτια και πλάθετε το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι».
  12. Τα βάζετε χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.

     

  13. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε με ένα πιρούνι τον κρόκο αβγού με μία κουταλιά της σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφετε τα «κορδόνια» ζύμης, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν.
  14. Ψήνετε την πάστα φλώρα στο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνετε να κρυώσει.
  15. Αν θέλετε, την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

pasta_flora_me_marmelada_portokali

Πηγή: olivemagazine.gr

Δείτε και αυτές τις συνταγές

Share & Print

0 0 100 0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας