Σάμαλι

100%

Μερίδες

10+

Μαγείρεμα

45-50 min

Ψήφοι

Υπέροχο γλυκό σιροπιαστό γλυκό από την Πόλη , το σάμαλι !!! Είναι πανεύκολο και θα σας λύσει τα χέρια για τωρα τις γιορτές !

Για το σάμαλι θα χρειαστείτε:

  • 2 φλ. ‏γιαούρτι, όχι στραγγιστό
  • 1 κουταλάκι ‏μαγειρική σόδα
  • ¾ φλ. ‏σπορέλαιο (φιστικέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.λπ),
  • ‏σπορέλαιο (φιστικέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.λπ),
  • 1 κουταλάκι ‏μαστίχα σε σκόνη
  • 4 φλ. ‏σιμιγδάλι ψιλό
  • ‏αμύγδαλα ασπρισμένα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε:

  • 2 ½ φλ. ‏ζάχαρη
  • 2 ½ φλ. ‏νερό, κανέλα
  • ‏λίγο λεμόνι

Για την επικάλυψη θα χρειαστείτε:

  • 3 κουταλιές ‏ταχίνι
  • 3 κουταλιές ‏ζάχαρη

Εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι:

  1. Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνετε να κοχλάσουν.
  2. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 6-7 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και σουρώνετε.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Ακολούθως, ετοιμάζετε το σάμαλι:

  1. Βάζετε το γιαούρτι σε ένα μπολ και προσθέτετε τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Μετά, βάζετε το λάδι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τέλος το σιμιγδάλι.
  2. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για να ενωθούν τα υλικά και ρίχνετε το μίγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί.
  3. Αναμιγνύετε το ταχίνι με τη ζάχαρη και απλώνετε το μίγμα πάνω από το σάμαλι. Το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και βάζετε στο κέντρο του καθενός ένα αμύγδαλο.
  4. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το σάμαλι. Το βγάζετε από το φούρνο, ρίχνετε το κρύο σιρόπι και το αφήνετε να κρυώσει.

Αν θέλετε το σάμαλι να είναι νηστίσιμο, αφαιρείτε το γιαούρτι και βάζετε 2 φλιτζάνια νερό. Και για όσους δεν το ξέρετε, το ταχίνι φτιάχνεται από αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού.

aaaa-132

Πηγή : xrysessyntages

loading...

Share & Print

100 0 100 1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας