Σιροπιαστή πίτα με ινδοκάρυδο

Μια σιροπιαστή πίτα η οποία χάρη στο ινδοκάρυδο που της δίνει ιδιαίτερη γεύση θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σας. Μια πολύ ωραία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Για την πίτα με ινδοκάρυδο θα χρειαστείτε

  • 1 φλ. τσαγιού ‏αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
  • 1 φλ. τσαγιού ‏σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. τσαγιού ‏βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού ‏ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού ‏ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο)
  • 1 κεσεδάκι (200 γραμμ.) ‏γιαούρτι αγελάδος
  • 4 ‏αυγά (χωρισμένα) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φακελάκι (20 γραμμ.) ‏μπέικιν πάουντερ
  • 2 ‏βανίλιες
  • 1 ‏μεγάλο λεμόνι (ξύσμα)

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε

  • 3 ποτήρια ‏νερό
  • 2 ποτήρια ‏ζάχαρη
  • ‏φλούδα λεμονιού
  • 1 φλ. τσαγιού ‏καρύδα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Στο μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5΄-6΄ να αφρατέψει και να γίνει κρέμα.
  2. Προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους ώστε να τους απορροφάει το μείγμα.
  3. Προσθέτετε το γιαούρτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα συνεχίζοντας το χτύπημα. Στο μεταξύ χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτετε στον κάδο τη μαρέγκα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
  4. Αδειάζετε την πίτα σε στρογγυλό ταψί 30 εκ. πολύ καλά βουτυρωμένο. Με την ανάποδη κουταλιού στρώνετε την επιφάνεια.
  5. Ψήνετε την πίτα ινδοκάρυδο στους 170οC σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  6. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, όπως είναι καυτό το γλυκό το χαράζετε με μαχαίρι (Σημ. 1) σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και το περιχύνετε προσεκτικά με κουτάλα (Σημ. 2) με το καυτό σιρόπι. Πασπαλίζετε με την καρύδα.

Σημ. 1: Βουτάτε το μαχαίρι σε νερό και κόβουμε κομμάτια για να μη χαλάσετε την επιφάνεια της πίτας.
Σημ. 2: Λίγο λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί φεύγει η κρούστα της πίτας και χαλάει η όψη της.

Για το σιρόπι

  1. Βράζουμε τα υλικά για 5΄-6΄.
  2. Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι.
  3. Παγώνουμε το γλυκό και σερβίρουμε.

pita-indokarudo-me-siropi

Πηγή: argiro.gr

Δείτε και αυτές τις συνταγές

Share & Print

100 0 100 1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας