Σοκολατένια καρυδόπιτα

Μερίδες

30

Προετοιμασία

25 min

Μαγείρεμα

35 min

Ψήφοι

Υπέροχη συνταγή για μια σοκολατένια καρυδόπιτα που μας έρχεται από τη Μικρασιάτικη Σμύρνη. Η κλασική μας καρυδόπιτα μπλέκεται με τη σοκολάτα και η παντρειά τους είναι μοναδική!

Για την καρυδόπιτα θα χρειαστείτε

  • 50γρ. ‏σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 640γρ. ‏καρυδόψιχα αλεσμένη
  • 1½ φλιτζάνι ‏ζάχαρη
  • 6 ‏αυγά
  • 2 κουτ. σούπας ‏κανέλα
  • ¼ φλιτζανιού ‏νισεστέ
  • ‏ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα σοκολάτας θα χρειαστείτε

  • 12-15 ‏καρύδια (μόνο τη ψίχα)
  • 2 κουτ. σούπας ‏βούτυρο
  • 200γρ. ‏σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια

Για το σερβίρισμα

  • ‏παγωτό κρέμα ή βανίλια

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνετε την καρυδόπιτα: Χωρίζετε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Μετά ανακατεύετε την αλεσμένη καρυδόψιχα με το νισεστέ και τη μισή ζάχαρη.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ του κρόκους των αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη για 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και προσθέτετε την κανέλα, το μίγμα της καρυδόψιχας, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.
  3. Χτυπάτε και τα ασπράδια σε ξεχωριστό σκεύος ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο μίγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις, δουλεύοντας τη σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Στρώνετε το ταψί του φούρνου της κουζίνας σας με λαδόχαρτο και αδειάζετε από πάνω το γλυκό. Ισιώνετε την επιφάνεια με μία σπάτουλα την οποία βουτάτε πρώτα σε νερό ή μπράντι.
  5. Ψήνετε την καρυδόπιτα στο φούρνο για 35 λεπτά. Όταν κρυώσει το γλυκό, το κόβετε και το πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη ζάχαρη.
  6. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Αλέθετε τα καρύδια. Σε κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε τη σοκολάτα.
  7. Αφήνετε να λιώσει πάνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μίγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε.
  8. Σερβίρετε από ένα κομμάτι καρυδόπιτας, προσθέτετε μία μπάλα παγωτό και περιχύνετε αμέσως με λίγη σάλτσα.

sokolatenia_karydopita_1

Πηγή: olivemagazine.gr

loading...

Share & Print

0 0 100 0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας