Σοκολατένια τάρτα με αλατισμένη καραμέλα

Μερίδες

10

Προετοιμασία

30 min

Μαγείρεμα

20 min

Μια υπέροχη συνταγή για τάρτα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα, κάθε μπουκιά της οποίας θα σας στείλει στον… παράδεισο! Τα τελευταία χρόνια η αλατισμένη καραμέλα χρησιμοποιείται πολύ στα γλυκά και ο συνδυασμός της με την καραμέλα πραγματικά απογειώνει την γεύση.

Για τη βάση θα χρειαστείτε

  • 12 ‏μπισκότα digestive, θρυμματισμένα
  • 60 γρ. + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού ‏βούτυρο λιωμένο

Για τη καραμέλα θα χρειαστείτε

  • 100 γρ. ‏ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. ‏γλυκόζη
  • 300 ml ‏κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 1 μεγάλη πρέζα ‏αλάτι χοντρό

Για τη στρώση σοκολάτας θα χρειαστείτε

  • 2 ‏ασπράδια αυγών
  • 125 γρ. ‏ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 300 ml ‏κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
  • 1 κοφτό κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 γρ. ‏σοκολάτα κουβερτούρας, λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μεγάλη πρέζα ‏αλάτι χοντρό για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη βάση

  1. Θρυμματίζετε, στο μούλτι, τα μπισκότα σε σκόνη, προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν.
  2. Στρώνετε το μείγμα, ισομερώς, στη βάση του ταψιού, πιέζοντας ελαφρώς με τα χέρια σας. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει.
  3. Βουτυρώνετε και στρώνετε με χαρτί ψησίματος τη βάση ενός ταψιού με διάμετρο βάσης 20 εκ. με αποσπώμενη βάση.

Για τη καραμέλα

  1. Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε 4 κ.σ. νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Φροντίστε να μαζεύετε από τα τοιχώματα της κατσαρολίτσας τυχόν κρυστάλλους ζάχαρης. Δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να πάρει το μείγμα σιρόπι/καραμέλας ένα χρυσό χρώμα.
  2. Εν τω μεταξύ, λίγο πριν να είναι έτοιμο το σιρόπι καραμέλας, ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις πάρει βράση αφαιρείτε τη κρέμα από τη φωτιά, αφαιρείτε από τη φωτιά και το σιρόπι καραμέλας και ρίχνετε σταδιακά τη καυτή κρέμα γάλακτος μέσα στο σιρόπι καραμέλας ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθούν, προσεκτικά όμως μη “πιτσιλιστείτε” από το καυτό μείγμα.
  3. Επιστρέφετε τη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λ. Την αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και πήξει. Μόλις κρυώσει ρίχνετε τη μεγαλύτερη ποσότητας της καραμέλας πάνω από τη βάση μπισκότων και την απλώνετε ισομερώς. Κρατάτε στην άκρη την υπόλοιπη καραμέλα για το γαρνίρισμα. Βάζετε πάλι τη βάση με τη καραμέλα στο ψυγείο να κρυώνει.

Για τη στρώση σοκολάτας

  1. Βάζετε σε μεγάλο μεταλλικό μπολ τα ασπράδια και τη ζάχαρη, τα τοποθετείτε σε μπεν μαρί και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και έχετε ένα λείο μείγμα. Το αφαιρείτε από το μπεν μαρί και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας σε πηχτή σαντιγί.
  2. Ρίχνετε τη λιωμένη (σε θερμοκρασία δωματίου) κουβερτούρα στο μείγμα μαρέγκας ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Προσθέτετε σταδιακά και τη σαντιγί ανακατεύοντας, με αργές, απαλές, κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και έχετε μια αφράτη σοκολατένια κρέμα. Στρώνετε το μείγμα πάνω από τη καραμέλα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και σφίξει καλά.
  3. Όταν κρυώσει καλά, βάζετε τη καραμέλα που έχετε κρατήσει σε κορνέ με λεπτό ακροφύσιο ή σε σακούλα ζαχαροπλαστικής στο οποίο έχετε ανοίξει μια μικρή τρυπούλα και γαρνίρετε με σχέδιο επιλογής σας τη τάρτα. Ξεφορμάρετε τη τάρτα, τη μεταφέρετε σε πιατέλα, τη πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και σερβίρετε.

tarta_me_alatismeni_karamela

Πηγή: sintayes.gr

loading...

Share & Print

0 0 100 0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε μας την άποψη σας