Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Όσπρια: Γενικές οδηγίες για το μαγείρεμα που θα σας λύσουν τα χέρια

Είναι οικονομικά, μας κάνουν καλό και δίνουν στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Ανεξάρτητα από ποια συνταγή επιλέγουμε για να εντάξουμε τα όσπρια στο εβδομαδιαίο τραπέζι –πράγμα που συνιστούν όλοι οι διαιτολόγοι– ας έχουμε υπόψη τα εξής… 

Διαφήμιση

όσπρια

Όσπρια – Προετοιμασία: μούλιασμα

Εκτός απ’ τις φακές και τη φάβα, τα όσπρια πρέπει να μουσκεύονται από το προηγούμενο βράδυ. Τα βάζετε σε μια λεκάνη και τα καλύπτετε με νερό. Την επομένη τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε. Ωστόσο, αν δεν έχετε χρόνο και θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία μουλιάσματος, κάνετε το εξής: αφού τα ξεπλένετε καλά, τα βάζετε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με καθαρό νερό και τα σιγοβράζετε 5’, από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σκεπασμένα μέχρι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα μαγειρεύετε σύμφωνα με τη συνταγή.

Τρόπος μαγειρέματος: σιγανή φωτιά Όλα τα όσπρια πρέπει να μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά. Βέβαια, ο χρόνος μαγειρέματος είναι ανάλογος με το είδος και την ποιότητα του όσπριου. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όταν προσθέτετε νερό φροντίστε να είναι ζεστό.

Όσπρια – Αλάτισμα: πάντα στο τέλος

Τα όσπρια καλό θα είναι να αλατίζονται στο τέλος του μαγειρέματος για να μην σκληραίνουν και να μη ξεφλουδίζουν.

όσπρια

Όσπρια – Ελαιόλαδο: χωρίς τσιγκουνιά

Στα όσπρια, εν αντιθέσει με τα κρέατα, το λάδι επιβάλλεται να είναι περισσότερο, γιατί μαλακώνει την υφή τους στο μαγείρεμα και τα νοστιμίζει.

Φασόλια: άσπρα, κόκκινα, μαύρα, πράσινα και γίγαντες Από το προηγούμενο βράδυ, τα βάζετε σε μπόλικο νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν και να μαλακώσουν. Την επομένη τα ξεπλένετε πολύ καλά και τα σταγγίζετε. Τα βάζετε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με νερό και τα βράζετε 1 ώρα περίπου. Ωστόσο ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποικιλία των φασολιών. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και ακολουθείτε τη συνταγή.
Τα μαυρομάτικα και τα πράσινα φασόλια είναι τα μόνα που δεν χρειάζονται μούλιασμα.

Ρεβίθια Τα βάζετε από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουν σε καθαρό νερό (οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν μαζί και 1 κουταλιά σόδα, καθώς μαλάκωνε τα όσπρια και βοηθούσε στο γρηγορότερο ψήσιμο -ωστόσο καταστρέφει κάποιες βιταμίνες τους). Την επομένη, τα ξεπλένετε με άφθονο νερό και τα βάζετε στην κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει. Βράζετε σε σιγανή φωτιά και αφαιρείτε τον αφρό, που σχηματίζεται στην επιφάνεια, με την τρυπητή κουτάλα. Τα αποφλοιωμένα ρεβίθια χρειάζονται λιγότερο χρόνο μουλιάσματος και μαγειρέματος.

όσπρια

Όσπρια – Φακές και φάβα

Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τις καθαρίζετε, τις ξεπλένετε και τις ετοιμάζετε σύμφωνα με τη συνταγή. Το ίδιο και η φάβα.

Κουκιά Μουσκεύετε τα κουκιά από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό. Στη συνέχεια κόβετε το μαύρο λουριδάκι που έχουν στην κορυφή (διαδικασία που μπορεί να παραλειφθεί). Την επομένη τα ξεπλένετε, τα σουρώνετε, τα βάζετε στην κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό. Τα βράζετε μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ακολουθείτε τη συνταγή.

Πηγή: icookgreek.com

1/5 - (1 vote)

Διαφήμιση

Σου προτείνουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

 
Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
Send this to a friend