Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Το λαχανικό που προκαλεί έντονη κακοσμία σώματος στις γυναίκες

Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. 

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, ο ιδρώτας δεν είναι ο μόνος λόγος για την κακή μυρωδιά του σώματος. Στην πραγματικότητα ο ιδρώτας δεν έχει δική του μυρωδιά καθώς αποτελείται από νερό και αλάτι.

Η κακοσμία του σώματος μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικές καταστάσεις, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, ο ιδρώτας δεν είναι ο μόνος λόγος για την κακή μυρωδιά του σώματος. Στην πραγματικότητα ο ιδρώτας δεν έχει δική του μυρωδιά καθώς αποτελείται από νερό και αλάτι.

Η κακή μυρωδιά του σώματος προκαλείται λόγω των βακτηρίων που ζουν στις περιοχές που κυρίως ιδρώνουμε (μασχάλες, πόδια, κλπ) όπως είναι το Corynebacterium. Φυσικά, όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο πιο χειρότερα είναι.

Εκτός από την ποσότητα του ιδρώτα και από την παρουσία βακτηρίων, φαίνεται πως υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη κακοσμία του σώματος: η διατροφή. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Dermatology το 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ιχθυέλαια σχετίζονται με τη μυρωδιά του σώματος.

Τώρα δύο επιστήμονες γράφουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses ότι οι ντομάτες ευθύνονται για την κακοσμία του ιδρώτα στις μασχάλες.

Ντομάτες και τερπένια

Οπως λέει ο Τσαρλς Στιούαρτ, «γνωρίζαμε ότι ορισμένα βακτήρια μετατρέπουν τον ιδρώτα της μασχάλης σε οσμές διασπώντας τις πρωτεΐνες του. Ορισμένα άτομα είναι τυχερά επειδή δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες ιδρώτα. Αυτό συμβαίνει συχνά στην Απω Ανατολή, ιδίως στην Κορέα. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση ιδρώνουν αρκετά στις μασχάλες τους και μυρίζουν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δυσοσμία του ιδρώτα οφείλεται και στη διατροφή ενώ μεταξύ των «ενόχων» είναι οι ντομάτες.

Η ανακάλυψη του Στιούαρτ σχετικά με τις ντομάτες ήλθε στο φως μετά τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2007. Τότε οι συνάδελφοί του άνοιγαν συνεχώς τα παράθυρα όταν εκείνος βρισκόταν στον χώρο. Ο ίδιος γνώριζε το λόγο. ‘Ηταν η άσχημη μυρωδιά του σώματός του. Ωστόσο δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παρά τα σαπούνια και αποσμητικά που χρησιμοποιούσε. Τότε παρατήρησε ότι το κοτσάνι της ντομάτας μύριζε σαν τον ιδρώτα του. Ψάχνοντας, ανακάλυψε ότι στο κοτσάνι της ντομάτας υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει τερπένια, ουσίες που χαρίζουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση τους (π.χ. στα πορτοκάλια). Ο Στιούαρτ αποφάσισε να σταματήσει να καταναλώνει ντομάτες και μέσα σε μικρό διάστημα είδε το πρόβλημά του να εξαφανίζεται.

Το 2013, κάνοντας πειράματα με το εαυτό του, ο Στιούρτ προσέθεσε ξανά ντομάτες και άλλες τροφές πλούσιες σε τερπένια στη διατροφή του. Σε ένα από τα πειράματά του έφαγε 4 μεγάλες ντομάτες και είδε ότι η κακοσμία του ιδρώτα της μασχάλης του επανήληθε. Η άσχημη μυρωδιά διήρκεσε 7 ημέρες.

Κακοσμία με 50-100 γραμμάρια

«Είναι απίστευτο ότι η οσμή αυτή μπορεί να διαρκέσει για τόσο μεγάλο διάστημα έπειτα από μόλις ένα γεύμα», λέει ο Στιούαρτ και προσθέτει: «Αυτό σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι όσοι τρώνε ντομάτες ή προϊόντα με ντομάτες έχουν πάντα κίνδυνο να μυρίζουν όταν ιδρώνουν».

Οπως λέει, δεν γνωρίζει πόσες ντομάτες χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος για να εμφανιστεί αυτή άσχημη μυρωδιά, ωστόσο εκτιμά ότι 50 -100 γραμμάρια αρκούν. Σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει αν και οι μαγειρεμένες ντομάτες προκαλούν κακοσμία του ιδρώτα.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι ο λόγος για τον οποίον οι τροφές που περιέχουν τερπένια παίζουν ρόλο στην οσμή του σώματος συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίον οι ουσίες αυτές διασπώνται από ένζυμα παράγοντας χημικές ουσίες που δρουν στο λυκοπένιο(το αντιοξειδωτικό που χαρίζει στην τομάτα το κόκκινο χρώμα της). Η διαδικασία αυτή με τη σειρά της παράγει και άλλα χημικά τα οποία συμβάλλουν στο πώς μυρίζει το ανθρώπινο σώμα.

Χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, ο Στιούαρτ συστήνει σε όσους έχουν πρόβλημα με τη κακοσμία του ιδρώτα τους να εγκαταλείψουν τις ντομάτες, τουλάχιστον τις ωμές.

πηγή: healthyliving.gr

Βαθμολόγησε τη συνταγή!

Διαφήμιση

Σου προτείνουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

 
Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
Send this to a friend