Τα διατροφικά λάθη που παχαίνουν
Δείτε τι μπορεί να φταίει.
Το θρεπτικό smoothie σας είναι θερμιδική βόμβα
Μπορεί να βάζετε ένα κάρο σούπερ τρόφιμα στο μπλέντερ (μπανάνες, σπόρους chia, ξηρούς καρπούς, μέλι κ.α.) όμως όλα αυτά μπορεί εύκολα να αποτελέσουν μια ωραιότατη θερμιδική βόμβα με περισσότερες από 400 θερμίδες. Μην ξεφεύγετε από το όριο των 300 θερμίδων για κάθε smoothie και εστιάστε περισσότερο στα φρούτα παρά στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.
«Πνίγετε» τα τρόφιμα σε ελαιόλαδο
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι σίγουρα «καλό» λίπος – μειώνει την LDL χοληστερόλη μεταξύ άλλων – αλλά δίνει και 477 ωραιότατες θερμίδες με 54 γραμμάρια λίπους ανά ¼ κούπας. Αν δεν μετράτε τη ποσότητα που λαδιού που χρησιμοποιείτε, τότε εγγυημένα θα πάρετε βάρος.
Δαιμονοποιείτε το αλάτι
Το αλάτι έχει αποκτήσει την ταμπέλα του «κακού» τρόφιμου με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να προσπαθεί να το… εξορίσει από τη διατροφή του επειδή προκαλεί θεωρεί ότι προκαλεί κατακράτηση. Η αλήθεια είναι πώς το αλάτι βοηθά στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα και η μειωμένη κατανάλωσή του μπορεί να ενισχύσει εν τέλει την κατακράτηση υγρών. Επίσης, χαμηλά επίπεδα Νατρίου μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό και μυϊκό σύστημα.
Θεωρείτε όλες τις θερμίδες ίδιες
Μπορεί να λέμε πώς το τελικό θερμιδικό σύνολο είναι εκείνο που έχει σημασία για το αν θα χάσουμε βάρος (ή αν θα πάρουμε βάρος), όμως σημαντική δεν είναι μόνο η ποσότητα των θερμίδων αλλά και η ποιότητά τους. Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες, επομένως αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα – ακόμα και αν είναι light – και εστιάστε στο να λαμβάνετε τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε μέσα στην ημέρα από όσο το δυνατόν πιο «αγνές» πηγές.
To ρίχνετε έξω τα Σαββατοκύριακα
Η εβδομάδα πήγε καλά, ήσασταν πειθαρχημένοι, έρχεται το σαββατοκύριακο π*** όλα! Λάθος. Η υπερβολική κατανάλωση παχυντικών τροφίμων «μόνο για το Σαββατοκύριακο» μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλη την εβδομάδα, αφού σύμφωνα με μελέτες διαταράσσει την ισορροπία της λεπτίνης (ορμόνης που ελέγχει την όρεξη) και οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων τις προσεχείς ημέρες.
Φοβάστε τους υδατάνθρακες
Ακόμα και αν η διατροφή που ακολουθείτε είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, με κάθε αφορμή προσπαθείτε να τους μειώσετε ακόμα περισσότερο. Λάθος. Με την υπερβολική μείωση των υδατανθράκων το σώμα μπαίνει σε κατάσταση πείνας και ο μεταβολισμός «μπλοκάρει» κάνοντας έτσι δυσκολότερη την απώλεια βάρους.
Το παρακάνετε με τα συμπληρώματα
Αμινοξέα, πρωτεΐνη, κρεατίνη, υποκατάστατα γεύματος. Σίγουρα σε μια όχι πλήρη διατροφή τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν, όμως αν το ντουλάπι σας μοιάζει με μαγαζί εμπορίας συμπληρωμάτων, τότε μάλλον κάτι δεν κάνετε καλά. Καμία διατροφή δεν θεωρείται ισορροπημένη – και άρα αποτελεσματική – αν βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εργοστάσια.