Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Σε 30 χρόνια ξεμένουμε από σοκολάτα;

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η σοκολάτα μπορεί να εξαντληθεί μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, επειδή τα κακαόδεντρα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε θερμότερα κλίματα.

Τα δέντρα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε περίπου 20 μοίρες βόρεια και νότια του Ισημερινού – και ευδοκιμούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η υψηλή υγρασία και η άφθονη βροχή.

Διαφήμιση

Αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας κατά μόλις 2,1 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 30 χρόνια που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ζημιά στα δέντρα – και κατά συνέπεια, στην παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας, σύμφωνα με τον US National Oceanic and Atmospheric Administration.

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει και πιέζει περισσότερο νερό από το έδαφος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απίθανο οι βροχοπτώσεις να αυξηθούν αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια υγρασίας.

Χώρες όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα – οι οποίες παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της σοκολάτας στον κόσμο – θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή σοκολάτας.

Πέρυσι οι ειδικοί προέβλεπαν ότι ο κόσμος κατευθύνεται προς ένα “έλλειμμα σοκολάτας” καθώς οι αγοραστές στις αναπτυσσόμενες χώρες κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα από αυτή τη “γλυκιά αμαρτία”.

Ο μέσος καταναλωτής στη Δύση καταναλώνει κατά μέσο όρο 286 μπάρες σοκολάτας ετησίως – περισσότερες αν προέρχονται από το Βέλγιο, σύμφωνα με μια έρευνα με τίτλο “Destruction by Chocolate.”

Για τις 286 μπάρες, οι παραγωγοί πρέπει να φυτέψουν 10 κακαόδεντρα για να φτιάξουν το κακάο και το βούτυρο – τα βασικά συστατικά για την παραγωγή σοκολάτας.

Από τη δεκαετία του 1990, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία, τη Βραζιλία και την πρώην Σοβιετική Ένωση εισήλθαν στην αγορά κακάο.

Παρά την αυξημένη ζήτηση, η προσφορά δεν έχει καλυφθεί και τα αποθέματα κακάο πιστεύεται ότι μειώνονται.

Ο Doug Hawkins, από την ερευνητική εταιρεία Hardman Agribusiness που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η παραγωγή κακάο είναι υπό εξέταση, καθώς οι μέθοδοι καλλιέργειας δεν έχουν αλλάξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

σοκολάτα

Είπε: “Σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες δέντρων που έχουν επωφεληθεί από την ανάπτυξη σύγχρονων καλλιεργειών υψηλών αποδόσεων και τεχνικών διαχείρισης καλλιεργειών, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας καλλιέργειας κακάο παράγεται από μικρούς αγρότες σε παρθένα χωράφια.”

Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι οι παραγωγοί κακάο στην κορυφαία χώρα παραγωγής στον κόσμο, την Ακτή Ελεφαντοστού, έχουν καταφύγει παράνομα σε προστατευόμενα δάση για να καλύψουν τη ζήτηση.

Είπε: “Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε να εξετάσουμε ένα έλλειμμα σοκολάτας 100.000 τόνων ετησίως τα επόμενα χρόνια.”

Πηγή: diaforetiko.gr

Βαθμολόγησε τη συνταγή!

Διαφήμιση

Σου προτείνουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

 
Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
Send this to a friend