Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Άγχος και τροφές που το εντείνουν

Το άγχος είναι μια ψυχική διαταραχή που επιδρά σοβαρά στη ζωή μας, στο πώς σκεφτόμαστε, νιώθουμε και πράττουμε. Για παράδειγμα, η κρίση πανικού, η οποία αποτελεί ένα επεισόδιο που συνδέεται με την αγχώδη διαταραχή αποτελεί μια αίσθηση ξαφνικού και έντονου φόβου που διαρκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένα είδη τροφών και ποτών που μπορεί να επιδεινώσουν, να συνεισφέρουν στα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Παρακάτω θα βρείτε τις κύριες τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε, αν εμφανίζετε άγχος.

τροφές άγχος

Καφεΐνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η καφεΐνη είναι κυρίως παρούσα στον καφέ, στα ενεργειακά ποτά και στη σοκολάτα. Οι διατροφολόγοι εξηγούν ότι η καφεΐνη πυροδοτεί το νευρικό σύστημα και έχει την ικανότητα να ενισχύει την εγρήγορση για σύντομο χρονικό διάστημα.

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει κάποια αγχώδη διαταραχή, ειδικά κρίσεις πανικού, μπορεί να εμφανίσει ταχυπαλμία και δύσπνοια. Ο Roland Griffiths, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins τονίζει ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την αγχώδη διαταραχή, επειδή μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αρρυθμίες, νευρικότητα και τρέμουλο. Γι’ αυτό και είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την καφεΐνη αν είμαστε αρκετά αγχώδεις, ειδικά σε σοβαρότερες περιπτώσεις.

Αλκοόλ

Ορισμένοι άνθρωποι θα επιλέξουν την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το άγχος. Ίσως υποθέσουν ότι επειδή έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, μπορεί και να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Όμως, η χρήση αλκοόλ συχνά γυρνά μπούμερανγκ. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει και άγχος.

Επίσης, αναφέρουν ότι περίπου το 20% των ανθρώπων με κοινωνικό άγχος επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ, οπότε αν αντιμετωπίζετε κοινωνικό άγχος, είναι καλύτερα να απομακρυνθούν από το αλκοόλ, εκτός αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να πιείτε με μέτρο.

Ζάχαρη

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν πια ότι τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης επιδεινώνουν τα συμπτώματα άγχους. Η ζάχαρη είναι από τις κύριες πηγές της. Μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry ερεύνησε την πιθανή σχέση ανάμεσα στη σύνθεση της σεροτονίνης και στην διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Για την έρευνα, 18 ασθενείς υποβλήθηκαν σε τομογραφία PET μαζί με άλλους 19 υγιείς συμμετέχοντες, την ομάδα ελέγχου. Το PET αποτελεί μια τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων που σας επιτρέπει να παρατηρήσετε τη μεταβολική διαδικασία στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Trans λιπαρά

Τα trans λιπαρά, που είναι επίσης γνωστά ως υδρογονωμένα λιπαρά, θεωρούνται μία από τις χειρότερες τροφές για τη διατροφή σας, αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως βλάπτει και τη διάθεσή μας. Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό PLOS, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι Ισπανοί ερευνητές ακολούθησαν 12.000 Ισπανούς φοιτητές, που εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης για σχεδόν έξι χρόνια. Μέτρησαν την πρόσληψη διάφορων ειδών λίπους και τον βαθμό κατάθλιψης. Εντόπισαν μια σημαντική σχετική αύξηση στα συμπτώματα (σχεδόν 48%) στην κατηγορία υψηλότερης πρόσληψης. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι δύο από τους λόγους που τα trans λιπαρά επιδρούν έτσι οφείλεται στις φλεγμονές και στην διαταραγμένη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων.

Γλουτένη

Η κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που εξαρτάται από τη γλουτένη, έχει αναφερθεί πως συνδέεται με την κατάθλιψη και με άλλες σχετικές διαταραχές διάθεσης. Σε συγκεκριμένη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες που ήταν ευαίσθητοι στη γλυκόζη είχαν διπλάσιες σχεδόν πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Πριν προσθέσετε ή αφαιρέσετε συγκεκριμένες τροφές από το διατροφικό σας πρόγραμμα, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό διατροφολόγο, ώστε να σας βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός βοηθητικού διατροφικού μενού

πηγή: enallaktikidrasi

Διαφήμιση

Βαθμολόγησε τη συνταγή!

Διαφήμιση

Σου προτείνουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

 
Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
Send this to a friend