Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Και όμως αυτά τα τρόφιμα αδυνατίζουν, με «σφραγίδα επιστημόνων»!

Για πρώτη φορά επιστήμονες ανακάλυψαν δομές του εγκεφάλου που αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα τρόφιμα και δημιουργούν γρήγορα αίσθημα πληρότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με ελάχιστη θερμιδική επιβάρυνση, μπορούμε να χορτάσουμε.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τανακύτταρα είναι μια κατηγορία κυττάρων του εγκεφάλου που ελέγχουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Warwick στο Κόβεντρι, τα κύτταρα αυτά ανιχνεύουν επίσης δύο βασικά αμινοξέα στα τρόφιμα και «λένε» στον εγκέφαλο πότε αισθανόμαστε πληρότητα από το γεύμα. Είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος για έμμεσο έλεγχος της όρεξης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νίκολας Ντέιλ από το Πανεπιστήμιο του Warwick, «τα τανακύτταρα στον εγκέφαλο ανταποκρίνονται στα αμινοξέα που βρίσκονται στα τρόφιμα, μέσω των ίδιων υποδοχέων που αισθάνονται τη γεύση των αμινοξέων, τα οποία βρίσκονται στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας». Δύο αμινοξέα που αντιδρούν περισσότερο με τα τανακύτταρα είναι η αργινίνη και η λυσίνη.

Τα τρόφιμα που αδυνατίζουν
Αυτά τα αμινοξέα βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση σε τρόφιμα όπως το χοιρινό, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το σκουμπρί, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, οι φακές και τα αμύγδαλα. Έτσι τρώγοντας αυτά τα τρόφιμα ενεργοποιούνται οι ταχύτερα τα τανακύτταρα και αισθανόμαστε πιο γρήγορα τον κορεσμό.

Ο καθηγητής Ντέιλ και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα προσθέτοντας συμπυκνωμένες ποσότητες αργινίνης και λυσίνης σε εγκεφαλικά κύτταρα, στα οποία πρόσθεσαν παράγοντες φθορισμού, έτσι ώστε να είναι ορατές όλες οι αντιδράσεις στις ειδικές εξετάσεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, τα τανοκύτταρα ανίχνευσαν και ανταποκρίθηκαν στα αμινοξέα, απελευθερώνοντας πληροφορίες στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη και το σωματικό βάρος.

«Τα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα και στον εγκέφαλο μετά από ένα γεύμα, μεταδίδουν το αίσθημα της πληρότητας μετά από κάθε γεύμα», εξηγεί ο καθηγητής Ντέιλ. Διαπιστώνοντας ότι τα κύτταρα που βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει το σωματικό βάρος έχουν άμεση αντίληψη των αμινοξέων, μπορεί να διαδραματίσουν και πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη νέων τρόπων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους στον έλεγχο του σωματικού βάρους», καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: reader.gr

Βαθμολόγησε τη συνταγή!

Διαφήμιση

Σου προτείνουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

 
Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
Send this to a friend