Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Πιείτε ένα φλιτζάνι κακάο για την τόνωση του εγκεφάλου σας

Όταν το χιόνι αρχίζει να πέφτει και οι θερμοκρασίες κάνουν βουτιά, ένα καυτό φλιτζάνι κακάο κάνει πολύ περισσότερα από απλά να σας ζεστάνει. Αυτό το αρχαίο ρόφημα αφήνει τα ίχνη του στην ιστορίας 2000 χρόνια πίσω για να τους Μάγια, αν και η γεύση τότε θα ήταν σημαντικά διαφορετική, μπορείτε να φανταστείτε τη γεύση της πάστας κακάου σπόρων, νερού, καλαμποκάλευρου και πιπεριών τσίλι να αναμειγνύονται μαζί και να σερβίρονται κρύα;

Όχι ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε για το κακάο στις μέρες μας. Δεν ήταν μέχρι το 1500 που το κακάο εισήχθη στην Ευρώπη, έως τότε ήταν η ζάχαρη που χρησιμοποιούταν μαζί με την πιπεριά για να βοηθήσει να γλυκάνει το ρόφημα καθιστώντας το περισσότερο σαν αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα.

Πολλοί από εμάς μπορεί να σκεφτούμε πως πίνουμε απλά ένα αμαρτωλά πλούσιο, σοκολατένιο ρόφημα που έχει ωραία γεύση. Αλλά μην ξεγελιέστε.. . Ένα φλιτζάνι κακάο μπορεί να έχει εκπληκτικά προνόμια υγείας, ενδεχομένως και να παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ευεξία σας.

Οφέλη για την υγεία από το κακάο

Το κακάο προέρχεται από το δέντρο κακάο και θεωρείται ότι είναι ένα σύνθετο προϊόν φυτό που περιέχει πάνω από 300 διαφορετικά συστατικά συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου κακάο, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και ψευδαργύρου, πολυφαινόλες εκτός από τυραμίνη, τρυπτοφάνη και σεροτονίνη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν πως οτιδήποτε περιέχει σοκολάτα είναι αυτομάτως και επιβλαβές κι ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα σοκολάτας που είναι ανθυγιεινά και γεμάτα θερμίδες, αυτό οφείλεται στην ποσότητα των σακχάρων που έχουν προστεθεί σε αυτά και όχι στο ίδιο το κακάο αυτό καθαυτό. Το κακάο σε σκόνη που προέρχεται από τον κόκκο του κακάο περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία:

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο περιέχει πολυφαινολικά φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό πως έχουν τη δυνατότητα να αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση κακάο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης με τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης. Το κακάο δεν έχει επίδραση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κάτι που που είναι πολύ καλό. Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους στο αίμα μας και τα αυξημένα επίπεδα τους σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να βελτιώσει το διαβήτη

Πλούσιο σε φλαβονοειδή το κακάο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε μια άλλη ασθένεια – το διαβήτη. Κλινικά και πειραματικά έχουν δείξει πιθανή σύνδεση του κακάο να βοηθάει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για το διαβήτη. Επιπλέον, τα άτομα που έπιναν κακάο ήταν σε καλύτερη θέση να χρησιμοποιήσουν την ορμόνη ινσουλίνη, που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή πρόσληψη από φλαβανόλες του κακάο μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε πως ηλικιωμένοι εθελοντές που κατανάλωναν κακάο πλούσιο σε φλαβονοειδή για 2 εβδομάδες είχαν 10% αύξηση της ταχύτητας ροής του αίματος στη μεσαία εγκεφαλική αρτηρία στον εγκέφαλο.

Βελτιώνει τη διάθεση

Το κακάο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται φαιναιθυλαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που βρίσκεται στον εγκέφαλο και δρα ως τονωτικό της διάθεσης και φυσικό αντικαταθλιπτικό. Το κακάο μπορεί επίσης να ενισχύσει και τις ενδορφίνες, οι ίδιες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται μετά την άσκηση, το γέλιο, ή το σεξ και μας δίνουν μια φυσική τόνωση. Ένας άλλος νευροδιαβιβαστής που επηρεάζεται και βελτιώνεται από το κακάο είναι η σεροτονίνη, η οποία έχει ως στόχο να δρα αντικαταθλιπτικά και να αυξήσει τα συναισθήματα της ευεξίας.

Υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Cornell διαπίστωσε ότι η αντιοξειδωτική συγκέντρωση στο ζεστό κακάο είναι σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή απ’ ότι στο κόκκινο κρασί. Η συγκέντρωση ήταν ακόμη και δύο έως και τρεις φορές ισχυρότερη από εκείνη του πράσινου τσαγιού και τέσσερις έως και πέντε ισχυρότερη από εκείνη του μαύρου τσαγιού. Σημείωση, δίνεται έμφαση στο “καυτό” κακάο – περισσότερα αντιοξειδωτικά απελευθερώνονται όταν θερμαίνεται.

Για να συνοψίσουμε

Το πόσιμο ζεστό κακάο είναι πάντα μια υπέροχη λιχουδιά αλλά έχει και τις επιφυλάξεις της. Το πώς φτιάχνεται μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αν το κάνετα με πλήρες γάλα, σιρόπι σοκολάτας και σαντιγί στην κορυφή, τα οφέλη για την υγεία παίρνουν τον κατήφορο. Αυτό είναι ένα πολύ κορεσμένο λίπος με ζάχαρη και υπερνικώντας το σκοπό! Επιλέξτε κακάο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη αλλά υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο – αναζητήστε 100% κακάο – είναι αυτό που παρέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία του κακάο, αγοράστε το λιγότερο επεξεργασμένο και χωρίς ζάχαρη κακάο που μπορείτε να βρείτε. Όχι μόνο θα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά και το κακάο στην ακατέργαστη μορφή του, έχει τέσσερις φορές περισσότερο τα αντιοξειδωτικά του απ’ ότι το επεξεργασμένο κακάο. Αναζητήστε το στα καταστήματα υγιεινής διατροφής ή στο τμήμα διατροφής για την υγεία των σούπερ μάρκετ.

Χαλαρώνοντας σε μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα πίνοντας ένα φλιτζάνι κακάο μπορεί να το νιώθετε σαν μια ένοχη απόλαυση αλλά μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς καμία ενοχή, γνωρίζοντας ότι είναι ένα ρόφημα που κάνει καλό στην υγεία σας.

Πηγή: papelle.gr

Βαθμολόγησε τη συνταγή!

Διαφήμιση

Σου προτείνουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

 
Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
Send this to a friend