Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Συμβουλές για να ανοίξετε χειροποίητο φύλλο πίτας με 100% επιτυχία!

Οι συμβουλές για να ανοίξετε φύλλο τραγανό και η τέλεια συνταγή σπανακόπιτας

Πίτες και παραδοσιακό φύλλο. Ένα κεφάλαιο πολύ δύσκολο στα μάτια των περισσοτέρων, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργικό. Ένα κεφάλαιο επίσης που περικλείει, αμέτρητες αναμνήσεις. Παιδικές, ευχάριστες, αξέχαστες.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Δεν θα ξεχάσω τις φορές που καθόμουν δίπλα στη γιαγιά, και μεταγενέστερα στη μαμά, μου να παρακολουθώ όλη την διαδικασία παραγωγής μιας απλής, παραδοσιακής πίτας. Από το άνοιγμα του φύλλου με τον κλασικό κλώστρη και την παρασκευή της γέμισης, μέχρι το ψήσιμο και το κόψιμό της. Πόσες ερωτήσεις έκανα για να μάθω όλες τις λεπτομέρειες.

 

Περνώντας τα χρόνια αυτό που κατάλαβα, ωστόσο, είναι ότι για να ανοίξεις ένα απλό παραδοσιακό φύλλο πίτας χρειάζεται να έχεις μεράκι. Να θέλεις να αφιερώσεις κάποιες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σου, να θέλεις να λερωθείς, να θέλεις, ίσως, και να κουραστείς λίγο. Η διαδικασία δεν είναι και τόσο δύσκολη – όχι τουλάχιστον τόσο δύσκολη, όσο φάνταζε στα μάτια μου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μεράκι, όπως ξαναείπαμε, και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Κάτι που χαρακτηρίζει την Νίκη και την Ελπίδα, τις δύο καρδιακές φίλες που βρίσκονται πίσω από το επιτυχημένο Pie Works, στο Κολωνάκι, το μαγαζί που εδώ και 3 χρόνια έφερε πιο έντονα τις πίτες στη ζωή μας. Εκεί όπου οι λάτρεις της πατροπαράδοτης πίτας (ανάμεσά τους και εμείς φυσικά) βρίσκουν το στέκι τους από το Μάιο του 2014 όποτε και πρωτολειτούργησε.

Εμείς τις βρήκαμε, μπήκαμε μαζί τους στο ανοιχτό εργαστήριό τους και «κλέψαμε» όλα τα tips για μια επιτυχημένη, παραδοσιακή πίτα, σαν κι αυτή της γιαγιάς. Από το πώς δουλεύουμε την ζύμη και το πώς ανοίγουμε το φύλλο, μέχρι το τι κάνουμε για να πετύχουμε την χαρακτηριστική τραγανότητα αλλά και το χρυσαφένιο χρώμα του φύλλου, όλα μας τα αποκάλυψαν οι δύο φίλες για να μπορούμε κι εμείς (και κατ’ επέκταση και εσύ) να υπερηφανευόμαστε ότι πλέον ξέρουμε ν’ ανοίγουμε παραδοσιακό, χειροποίητο φύλλο πίτας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις πρωτίστως είναι πώς δεν υπάρχουν μυστικά για την επιτυχία του φύλλου. Αυτό που μετράει σε πολύ μεγάλο βαθμό για την επιτυχία, όπως μας αποκαλύπτουν οι δύο φίλες «είναι η ποιότητα των πρώτων υλών του που απαιτούνται για την παρασκευή του».

Επίσης, τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης πίτας, σύμφωνα με την Νίκη και την Ελπίδα είναι «το τραγανό, χειροποίητο φύλλο, η καλομαγειρεμένη και νόστιμη γέμιση με σωστό συνδυασμό φρέσκων και άριστης ποιότητας υλικών καθώς και το σωστό ψήσιμο». Κλείνοντας, συμπληρώνουν και οι δύο ότι καλό είναι να ξέρουμε πως  «όσο λιγότερο λάδι αλλά και άλλα λιπαρά συστατικά χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο άρτια θα είναι η πίτα μας».

Αποτύπωσε, λοιπόν, κι εσύ τις παρακάτω συμβουλές των experts και μάθε να ανοίγεις φύλλο… καλύτερο κι από αυτό της γιαγιάς!

1. Για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να χρησιμοποιήσεις καλής ποιότητας αλεύρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποιοτικό λευκό κρασί ή ξύδι, λίγο αλάτι και χλιαρό νερό.

2. Η τέλεια τραγανότητα του φύλλου επιτυγχάνεται με την προσθήκη κρασιού, ούζου, τσίπουρου ή ξυδιού στη ζύμη, με το ελαιόλαδο και το ράντισμα νερού στο τελείωμα του στησίματος της πίτας και φυσικά με το σωστό ψήσιμο.

Λοιπόν αφού έμαθες τα μυστικά σου δίνουμε και μια συνταγή για να ξεκινήσεις!

Συνταγή για σπανακόπιτα
Μερίδες: 12 τετράγωνα κομμάτια
Ταψί μεγέθους 30×40 εκ. (ορθογώνιο)
Κόστος: €15 (εξαρτάται από τις τιμές της αγοράς και τις επιλογές του κάθε καταναλωτή)

Υλικά για τη ζύμη :

800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
20 ml λευκό κρασί ή ξύδι
120 ml χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Υλικά για τη γέμιση

700 γρ. φρέσκο σπανάκι
300 γρ. σέσκουλα
100 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνετε καλά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί μία μεγάλη μάζα ελαστικής και λείας ζύμης.
  2. Αφήνετε 1 ώρα να ξεκουραστεί σκεπάζοντας με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
  3. Ετοιμάζετε τη γέμιση : Πλένετε πολύ καλά και προσεκτικά τα λαχανικά, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
  4. Τα τοποθετείτε όλα μαζί σε ένα μεγαλο μπολ, αλατοπιπερώνετε κατά βούληση, προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε με τα χέρια πιέζοντας τα πολύ καλά.
  5. Αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια ετοιμάζετε τα φύλλα. Παίρνετε τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί και σχηματίζετε 4 ομοιόμορφες μπάλες ζύμης.
  6. Αλευρώνετε την επιφάνεια όπου θα ανοίξετε τα φύλλα. Ανοίγοντας το κάθε φύλλο αλευρώνετε έτσι ώστε να μπορέσετε να το ανοίξετε εύκολα χωρίς να κολλάει και σκιστεί κατά το άνοιγμα.
  7. Ετοιμάζετε 4 φύλλα μεγαλύτερα από τη διάσταση του ταψιού.
  8. Λαδώνετε το ταψί απλώνοντας το ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια και στρώνετε ένα ένα τα δύο πρώτα φύλλα.
  9. Έχοντας στραγγίξει καλά τη γέμιση από τα υγρά, την απλώνετε μέσα στο ταψί ομοιόμορφα.
  10. Σκεπάζετε πρώτα με το ένα φύλλο και λαδώνετε και μετά με το δεύτερο και λαδώνετε επίσης.
  11. Κόβετε με ενα μαχαίρι τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί περιμετρικά και γυρίζετε το υπόλοιπο έτσι ώστε να κλείσετε καλά την πίτα.
  12. Χαράζετε την πίτα με μαχαίρι σε 12 τετράγωνα κομμάτια. Ραντίζετε με νερό και ψήνετε στους 200 βαθμούς περίπου για 40-50 λεπτά.
  13. Όταν το φύλλο αποκτήσει σκουρόχρωμο χρυσαφί χρώμα, η πίτα σας είναι έτοιμη.
  14. Αφού την βγάλετε από τον φούρνο την αφήνετε λίγο να σταθεί πριν την κόψετε. Καλή σας απολαυση!

Πηγή: newsbeast, greekguide

Διαφήμιση

Σου προτείνουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!

Send this to a friend