Μπακλαβάς με σουσάμι
Ο αγαπημένος μας μπακλαβάς σε μία λίγο διαφορετική εκτέλεση, από τη Ντίνα Νικολάου!
Δοκιμάστε τη συνταγή και θα μας θυμηθείτε!
Για το φύλλο θα χρειαστείτε
- 1 κιλό (2 πακέτα) φύλλα κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βυρηττού
- 200 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε
- 1 κιλό σουσάμι
- 500 γρ. αμυγδαλόψιχα, ψιλοκοπανισμένη (όχι όμως σε σκόνη)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
- 4 νεροπότηρα (1.200 ml) νερό
- 4 νεροπότηρα ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 4 – 5 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
- Απλώνετε το σουσάμι σε ένα μεγάλο ταψί και το ψήνετε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, αλλά να μην σκουρύνει.
- Στη συνέχεια το ρίχνετε στο μπλέντερ και το χτυπάτε για λίγο, με διακοπτόμενη λειτουργία, έτσι ώστε να σπάσουν οι σπόροι αλλά να μην γίνουν σκόνη.
- Το αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.
Για το μπακλαβά
- Αφήνετε κατά μέρος 3 φύλλα.
- Λαδώνετε ελαφρώς το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
- Στρώνετε 3 φύλλα στον πυθμένα του ταψιού, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα.
- Σκορπίζετε επάνω τους 2 – 3 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζετε με ένα ακόμη φύλλο και σκορπίζετε από πάνω του γέμιση.
- Συνεχίζετε τη διαδικασία, βάζοντας ένα-ένα τα φύλλα και πασπαλίζοντάς τα με τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Τελειώνετε με τα 3 φύλλα που άφησα κατά μέρος, τα οποία δεν πασπαλίζετε με γέμιση.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μπακλαβά σε ρόμβους ή σε τετράγωνα μικρά κομμάτια.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι, μέχρι να κάψει και ρίχνετε από περίπου 1 κουτ. σούπας καυτό λάδι πάνω σε κάθε κομμάτι μπακλαβά.
- Ψήνετε το γλυκό για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160ºC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζετε το μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνετε να κρυώσει και να γίνει χλιαρός.
Για τη γέμιση
- Βάζετε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, για 5 – 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι το σιρόπι να δέσει.
- Σουρώνετε το καυτό σιρόπι και περιχύνετε τον χλιαρό μπακλαβά.
Πηγή: dinanikolaou.gr
Διαφήμιση