Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Μπακλαβάς με σουσάμι

Ο αγαπημένος μας μπακλαβάς σε μία λίγο διαφορετική εκτέλεση, από τη Ντίνα Νικολάου!

Δοκιμάστε τη συνταγή και θα μας θυμηθείτε!

Για το φύλλο θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό (2 πακέτα) ‏φύλλα κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βυρηττού
  • 200 ml ‏ελαιόλαδο

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό ‏σουσάμι
  • 500 γρ. ‏αμυγδαλόψιχα, ψιλοκοπανισμένη (όχι όμως σε σκόνη)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ‏καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ‏κανέλα, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ‏γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ‏μοσχοκάρυδο τριμμένο

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε

  • 4 νεροπότηρα (1.200 ml) ‏νερό
  • 4 νεροπότηρα ‏ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι ‏κανέλα
  • 4 – 5 καρφάκια ‏γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας ‏χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  1. Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά.
  2. Απλώνετε το σουσάμι σε ένα μεγάλο ταψί και το ψήνετε για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, αλλά να μην σκουρύνει.
  3. Στη συνέχεια το ρίχνετε στο μπλέντερ και το χτυπάτε για λίγο, με διακοπτόμενη λειτουργία, έτσι ώστε να σπάσουν οι σπόροι αλλά να μην γίνουν σκόνη.
  4. Το αδειάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε καλά.

Για το μπακλαβά

  1. Αφήνετε κατά μέρος 3 φύλλα.
  2. Λαδώνετε ελαφρώς το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
  3. Στρώνετε 3 φύλλα στον πυθμένα του ταψιού, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα.
  4. Σκορπίζετε επάνω τους 2 – 3 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζετε με ένα ακόμη φύλλο και σκορπίζετε από πάνω του γέμιση.
  5. Συνεχίζετε τη διαδικασία, βάζοντας ένα-ένα τα φύλλα και πασπαλίζοντάς τα με τη γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  6. Τελειώνετε με τα 3 φύλλα που άφησα κατά μέρος, τα οποία δεν πασπαλίζετε με γέμιση.
  7. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.
  8. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μπακλαβά σε ρόμβους ή σε τετράγωνα μικρά κομμάτια.
  9. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μπρίκι, μέχρι να κάψει και ρίχνετε από περίπου 1 κουτ. σούπας καυτό λάδι πάνω σε κάθε κομμάτι μπακλαβά.
  10. Ψήνετε το γλυκό για 30 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160ºC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  11. Βγάζετε το μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνετε να κρυώσει και να γίνει χλιαρός.

Για τη γέμιση

  1. Βάζετε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, για 5 – 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι το σιρόπι να δέσει.
  2. Σουρώνετε το καυτό σιρόπι και περιχύνετε τον χλιαρό μπακλαβά.

mpaklavas_me_sousami

Πηγή: dinanikolaou.gr

Διαφήμιση

Σου προτείνουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!

Send this to a friend