Τα ασπρόμαυρα μπισκότα με γλάσο σοκολάτας και βανίλια είναι ένα από τα κλασικά γλυκά της Νέας Υόρκης και δεν είναι καθόλου δύσκολα στην εκτέλεση.
Και για όποιον προσέχει τη διατροφή του, έχουμε την τέλεια συνταγή για μαλακά μπισκότα διαίτης με σοκολάτα και μόνο 55 θερμίδες!
Μπισκότα με γλάσο σοκολάτας και βανίλιας
- Χρόνος Προετοιμασίας15 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος40 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος55 Λεπτά
- Μερίδες20
Για τα μπισκότα με γλάσο σοκολάτας και βανίλια θα χρειαστείτε
Υλικά για τα μπισκότα
- 4 φλ. αλεύρι για κέικ
- ½ κ.γ. baking powder
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 φλ. ανάλατο βούτυρο, σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου
- 1¾ κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κ.γ. εκχύλισμα λεμονιού
- 1 φλ. γάλα
Υλικά για το γλάσο
- 55 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
- ⅓ φλ. νερό
- ¼ φλ. σιρόπι καλαμποκιού ή γλυκόζη
- 5 φλ. ζάχαρη άχνη
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Ξεκινήστε με τα μπισκότα
Ρυθμίστε τα ράφια του φούρνου στη μεσαία θέση και στην ανώτερη μεσαία θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C. Απλώνετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε 2 ταψιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη.
Χτυπάτε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα για να μαλακώσει. Διατηρώντας το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα σε μέτρια-υψηλή και χτυπήστε έως ότου το μείγμα είναι ελαφρύ και αφράτο, για περίπου 3 λεπτά.
Φροντίστε να παίρνετε τη ποσότητα από τις πλευρές του μπολ και προσθέστε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλια και λεμονιού. Χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Παίρνετε τη ποσότητα κάτω από τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ και πάλι. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε διαδοχικά το αλεύρι σε τέσσερις προσθήκες και το γάλα σε τρεις προσθήκες (που αρχίζει και τελειώνει με το αλεύρι) και ανακατεύετε μέχρι τη στιγμή που θα ομογενοποιηθούν.
Ανακατέψτε το μείγμα λίγο ακόμα ώστε να διασφαλίσετε ότι το αλεύρι έχει ενσωματωθεί.
Χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι μέτρησης (για ποσότητα ¼ του φλιτζανιού) και αρχίστε να τοποθετείτε κομμάτια ζύμης στα ταψιά με 5-6 εκ απόσταση το καθένα.
Έχοντας βρέξει λίγο τα δάχτυλά σας, πιέστε απαλά κάθε μπισκότο σε έναν κύκλο 6,3 εκ. Ψήνετε μέχρι να ψηθούν οι άκρες των μπισκότων και τα μπισκότα να έχουν πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα, για περίπου 20 λεπτά.
Αφήστε τα να κρυώσουν για 2 λεπτά πάνω στο ταψί και στη συνέχεια τοποθετείστε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Για να φτιάξετε το γλάσο
Λιώνετε τη σοκολάτα είτε σε μπεν μαρί, ή χρησιμοποιώντας το φούρνο μικροκυμάτων στο 50% της ισχύος σε βήματα των 30 δευτερολέπτων. Αφήστε το στην άκρη.
Σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, φέρνετε το νερό και το σιρόπι καλαμποκιού σε σημείο βρασμού.
Κατεβάζετε από τη φωτιά , προσθέτετε και χτυπάτε με σύρμα ελαφρά τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας. Μεταφέρετε τα ¾ φλιτζανιού του γλάσο στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε ελαφρά για να ομογενοποιηθούν.
Για να γλασάρετε τα μπισκότα
Τοποθετείστε στον πάγκο εργασίας σας λαδόκολλες κι από πάνω σχάρες καθώς θα τρέξει το γλάσο. Με μια ίσια σπάτουλα τοποθετείτε 2 κ.σ. γλάσου βανίλια στο μισό της επιφάνειας του μπισκότου. Χρησιμοποιείστε τη σπάτουλα για να βγάλετε τη περιττή ποσότητα γλάσου καθώς θα γλιστράει προς τα κάτω. Άν το γλάσο αρχίσει να στερεοποιείται προσθέστε 1 κ.γ. ζεστού νερού και ανακατέψτε κάθε φορά μέχρι να γίνει και πάλι λείο. Αφήστε τα μπισκότα πάνω στις σχάρες ώστε να στερεοποιηθεί το γλάσο για 15 λεπτά.
Ακολουθήστε τη διαδικασία για το σοκολατένιο γλάσο κι αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν για 1 ώρα.
Τα μπισκότα αποθηκεύονται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και 3 μέρες απ’τη παρασκευή τους. Αν τα αποθηκεύσετε σε στρώσεις τοποθετείστε λαδόκολλα ανάμεσα για να μη κολλήσουν.