Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Χριστόψωμο

Το χριστόψωμο είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα που συνήθως παρασκευάζεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Είναι πεντανόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσετε!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Χριστόψωμο

χριστόψωμο
  • Χρόνος Προετοιμασίας3 Ώρες
  • Χρόνος Μαγειρέματος50 Λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος3 Ώρες 50 Λεπτά
  • Μερίδες8

    Για το χριστόψωμο θα χρειαστείτε

    • 2 φλιτζ. ‏νερό χλιαρό
    • 1 φακελάκι ‏μαγιά ξερή
    • 4 κ. σούπας ‏μέλι
    • 1 κ. σούπας ‏ζάχαρη
    • 1 κιλό ‏αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 - 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
    • ½ κ. γλυκού ‏αλάτι
    • 1 κ. σούπας ‏γλυκάνισος
    • ½ κ. γλυκού ‏μαχλέπι, κοπανισμένο
    • 1/3 φλιτζ. + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί ‏ελαιόλαδο

    Υλικά για την διακόσμηση

    • 1 ‏καρύδι ολόκληρο
    • λίγα ‏αμύγδαλα λευκά
    • λίγες ‏σταφίδες
    • μερικά ‏καρφάκια γαρύφαλλου
    • ‏σουσάμι

    Υλικά για την επικάλυψη

    • 1 κουτ. σούπας ‏μέλι
    • 2 κουτ. σούπας ‏νερό καυτό

    Εκτέλεση

    1

    Βάζετε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Διαλύετε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά. Έπειτα, κοσκινίζετε μέσα στον κάδο το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο.

    2

    Ξεκινάτε να ζυμώνετε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτετε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζετε να ζυμώνετε για 5 λεπτά ακόμη.

    3

    Πασπαλίζετε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, ακουμπάτε σε αυτή τη ζύμη και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά.

    4

    Λαδώνετε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. Κλείνετε με μεμβράνη και αφήνετε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

    5

    Λαδώνετε και αλευρώνετε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί. Ακουμπάτε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρείτε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα.

    6

    Την ξαναζυμώνετε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθετε σε καρβέλι και τη βάζετε στο ταψί. Την αφήνετε να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

    7

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200° C.  Ταυτόχρονα, ετοιμάζετε το μείγμα της επάλειψης ανακατεύοντας το μέλι με το καυτό νερό. Έπειτα πλάθετε με το κομμάτι ζύμης που έχετε κρατήσει στολίδια της αρεσκείας σας, όπως σταυρούς, ανθρωπάκια, λουλούδια, ζωάκια, λεπτές λωρίδες κι κουμπάτε τα στολίδια πάνω στο καρβέλι.

    8

    Αλείφετε όλη την επιφάνεια με το μελόνερο, πιέζοντας ελαφρώς τα ζυμαρένια στολίδια ώστε να κολλήσουν και τοποθετείτε στο κέντρο του ψωμιού το καρύδι.

    9

    Γαρνίρετε με λίγα αμύγδαλα και σταφίδες. Σφηνώνετε μερικά καρφάκια γαρύφαλλου και πασπαλίζετε με σουσάμι.

    10

    Ψήνετε το χριστόψωμο στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά. Γύρω στα 35 λεπτά ψησίματος, ανοίγετε τον φούρνο και αλείφετε πάλι το καρβέλι με μελόνερο. Τέλος, το αφήνετε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει.

    Διαφήμιση

    χριστόψωμο

    Με πληροφορίες από gastronomos

    4.5/5 - (2 votes)

    Διαφήμιση

    Σου προτείνουμε

    Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
    Αφήστε μια απάντηση

    Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

     
    Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
    Send this to a friend