Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Γιορτινά ισλί

Τα Ισλί (ή Ιτσλί) είναι ημισιροπιαστό ποντιακό γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα των Καραμανλήδων την εποχή των Χριστουγέννων ή το Πάσχα και έγινε γνωστό στη Μακεδονία μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών, από το 1923 και ύστερα. Το όνομά του σημαίνει στα τούρκικα “δουλεμένο”, καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι. Η συνταγή του μας έρχεται από την καθ’ ύλην αρμόδια, κυρία Μαρίτσα Τραπεζουντίδου, Πόντια δεύτερης γενιάς και μαγείρισσα ολκής.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Γιορτινά ισλί

    • Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπτά
    • Χρόνος Μαγειρέματος25 Λεπτά
    • Συνολικός Χρόνος45 Λεπτά
    • Μερίδες15

      Για τα Χριστουγεννιάτικα ισλί θα χρειαστείτε

      Υλικά για τη ζύμη

      • 500 γραμμάρια ‏φυτικό βούτυρο
      • 1 ποτήρι ‏ζάχαρη
      • 1 ποτήρι ‏γάλα
      • 1 ‏μπέικιν πάουντερ
      • μισό κουταλάκι ‏αμμωνία
      • 1 κιλό (περίπου) ‏αλεύρι

      Υλικά για τη γέμιση

      • 200 γραμμάρια ‏καρύδια χοντροκομμένα
      • 3 κουταλιές του γλυκού ‏ζάχαρη
      • 1 κουταλιά του γλυκού ‏κανέλα
      • μισό κουταλάκι του γλυκού ‏γαρίφαλο

      Υλικά για το σιρόπι

      • 2 ποτήρια ‏ζάχαρη
      • 1,5 ποτήρι ‏νερό
      • λίγο ‏στυμμένο λεμόνι

      Εκτέλεση

      1

      Στην αρχή χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, το μπέικιν και στο τέλος βάζετε σιγά-σιγά το αλεύρι – όχι όλο! Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική. Αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει και να πλάθεται εύκολα.

      2

      Μόλις είναι έτοιμη, βάζετε φίλους, παιδιά ή και εγγόνια και φτιάχνουν μικρές μπάλες. Τις πατάτε για να γίνουν σαν πιατάκια του καφέ. Βάζετε στο κέντρο προσεκτικά τη γέμιση και αφήνετε λίγη να περισσέψει για μετά.

      3

      Τότε σιγά-σιγά τα κλείνετε σαν πουγκάκια.

      4

      Στη συνέχεια τα “κεντάτε”, με την τσιμπίδα ή τα δάχτυλά σας, κάνετε ό,τι σχέδιο σας αρέσει.

      5

      Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 25 περίπου λεπτά στους 180°C.

      6

      Θα τα βγάλετε όταν πια έχουν φουσκώσει και ροδίσει. Τα αφήνετε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι.

      7

      Ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μία μικρή κατσαρόλα και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5 με 7 λεπτά. Αν δείτε το σιρόπι να πήζει, βάλτε του λίγο νερό να αραιώσει και περιμένετε μέχρι να πάρει μία βράση. Μέχρι να γίνει το σιρόπι, τα ισλί θα έχουν κρυώσει.

      8

      Ρίχνετε το καυτό σιρόπι, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι και ξεκινάτε να τα τρώτε!

      Διαφήμιση

      χριστουγεννιάτικα ισλί

      Πηγή: bostanistas

      Διαφήμιση

      Σου προτείνουμε

      Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

      Αφήστε μια απάντηση

      Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

      Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

       
      Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
      Send this to a friend