Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Γιορτινά ισλί
Τα Ισλί (ή Ιτσλί) είναι ημισιροπιαστό ποντιακό γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα κεράσματα των Καραμανλήδων την εποχή των Χριστουγέννων ή το Πάσχα και έγινε γνωστό στη Μακεδονία μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών, από το 1923 και ύστερα. Το όνομά του σημαίνει στα τούρκικα “δουλεμένο”, καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι. Η συνταγή του μας έρχεται από την καθ’ ύλην αρμόδια, κυρία Μαρίτσα Τραπεζουντίδου, Πόντια δεύτερης γενιάς και μαγείρισσα ολκής.
Βρες όλες μας τις Χριστουγεννιάτικες Συνταγές (100+) εδώ!
Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Γιορτινά ισλί
- Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος25 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος45 Λεπτά
- Μερίδες15
Για τα Χριστουγεννιάτικα ισλί θα χρειαστείτε
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γραμμάρια φυτικό βούτυρο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 μπέικιν πάουντερ
- μισό κουταλάκι αμμωνία
- 1 κιλό (περίπου) αλεύρι
Υλικά για τη γέμιση
- 200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
- 3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Υλικά για το σιρόπι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι νερό
- λίγο στυμμένο λεμόνι
Εκτέλεση
Στην αρχή χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, το μπέικιν και στο τέλος βάζετε σιγά-σιγά το αλεύρι – όχι όλο! Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική. Αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει και να πλάθεται εύκολα.
Μόλις είναι έτοιμη, βάζετε φίλους, παιδιά ή και εγγόνια και φτιάχνουν μικρές μπάλες. Τις πατάτε για να γίνουν σαν πιατάκια του καφέ. Βάζετε στο κέντρο προσεκτικά τη γέμιση και αφήνετε λίγη να περισσέψει για μετά.
Τότε σιγά-σιγά τα κλείνετε σαν πουγκάκια.
Στη συνέχεια τα “κεντάτε”, με την τσιμπίδα ή τα δάχτυλά σας, κάνετε ό,τι σχέδιο σας αρέσει.
Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 25 περίπου λεπτά στους 180°C.
Θα τα βγάλετε όταν πια έχουν φουσκώσει και ροδίσει. Τα αφήνετε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι.
Ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μία μικρή κατσαρόλα και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5 με 7 λεπτά. Αν δείτε το σιρόπι να πήζει, βάλτε του λίγο νερό να αραιώσει και περιμένετε μέχρι να πάρει μία βράση. Μέχρι να γίνει το σιρόπι, τα ισλί θα έχουν κρυώσει.
Ρίχνετε το καυτό σιρόπι, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι και ξεκινάτε να τα τρώτε!
Πηγή: bostanistas