Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Γλυκό ψυγείου καραμέλα

Για όσους αγαπάνε την καραμέλα, αυτό το γλυκό ψυγείου καραμέλα επιβάλλεται να το δοκιμάσουν! Είναι εύκολο στην παρασκευή του και κυρίως έχει απίστευτη γεύση!

Γλυκό ψυγείου καραμέλα

    • Χρόνος Προετοιμασίας40 Λεπτά
    • Χρόνος Μαγειρέματος35 Λεπτά
    • Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 15 Λεπτά
    • Μερίδες6

      Για το γλυκό ψυγείου καραμέλα θα χρειαστείτε

      Υλικά για το παντεσπάνι

      • 120 γρ. ‏φαρίνα
      • 1 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ
      • 190 γρ. ‏ζάχαρη Άχνη
      • 1-2 ‏βανίλιες
      • 4 ‏αυγά

      Υλικά για το σιρόπι

      • 350 ml ‏νερό
      • 220 γρ. ‏ζάχαρη
      • 1 κ.γ. ‏νεσκαφέ στιγμής
      • 2 κ.σ. ‏λευκό ρούμι ή κονιάκ

      Υλικά για την κρέμα

      • 1 κουτί ‏φυτική σαντιγύ τύπου morfat που έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο
      • 1 κουτί ‏ζαχαρούχο γάλα καραμελωμένο
      • 60 γρ. ‏βούτυρο τύπου lurpack από το ψυγείο κατευθείαν και όχι σε θερμοκρασία δωματίου

      Υλικά για το γλάσο καραμέλας

      • 100 ml ‏νερό
      • 220 γρ. ‏ζάχαρη
      • 200 ml ‏κρέμα γάλακτος
      • 100 ml ‏γάλα εβαπορέ
      • 1/2 κ.γ. ‏αλάτι
      • 3-4 φύλλα ‏ζελατίνης

      Εκτέλεση

      Ετοιμάζετε το καραμελωμένο, ζαχαρούχο γάλα

      1

      Αφαιρείτε τις χάρτινες ετικέτες από τις συσκευασίες, τοποθετείτε τα κουτιά έτσι σφραγισμένα όπως είναι σε μια κατσαρόλα, τη γεμίζετε νερό και την τοποθετείτε στη φωτιά. Περιμένετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά , σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για τρεις ώρες. Δε θέλετε να σταματήσει ο βρασμός καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά ούτε να εξατμιστεί το νερό. Αν συμβεί αυτό στην πορεία συμπληρώνετε βραστό νερό. Όταν περάσει η ώρα αποσύρετε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν. Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε. Καλό είναι να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα για την ευκολία σας. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να βράσετε παραπάνω τεμάχια καθώς διατηρούνται στο ντουλάπι για αρκετό καιρό, πανέτοιμα για μελλοντική χρήση. Καλό είναι να καραμελώνετε δύο ή και περισσότερα κουτιά γάλα μαζί αφού μπορείτε να τα διατηρείτε για καιρό στο ντουλάπι και να τα έχετε έτοιμα για κάθε χρήση.

      Ετοιμάζετε το παντεσπάνι

      2

      Χτυπάτε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί για 4-5 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα και την αδειάζετε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 30×25 εκ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 25-30 λεπτά. Κάνετε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού για να είμαστε σίγουροι.

      Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώνει οπότε αρχίζετε να ετοιμάζετε το σιρόπι

      3

      Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το ποτό και τα βράζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αποσύρετε από τη φωτιά , περιμένετε λίγο να καταλαγιάσει ο βρασμός και τότε προσθέτετε τον καφέ στιγμής (προσοχή γιατί φουσκώνει προς στιγμή, γι’ αυτό εξάλλου περιμένετε λίγο πριν τον προσθέσετε στο σιρόπι).

      4

      Σιγά-σιγά σιροπιάζετε το παντεσπάνι ομοιόμορφα ρίχνοντας κουταλιές από το σιρόπι, ξεκινώντας από τις άκρες και προχωρώντας προς το κέντρο του.

      Το αφήνετε να κρυώσει για ένα μισάωρο και ετοιμάζετε την κρέμα

      5

      Χτυπάτε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί μαζί με το βούτυρο για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε, συνεχίζοντας το χτύπημα, το καραμελωμένο γάλα κουταλιά-κουταλιά. Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά η κρέμα καραμέλας είναι έτοιμη. Την απλώνετε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

      Τέλος ετοιμάζετε το γλάσο καραμέλας

      6

      Μουλιάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.

      7

      Βάζετε στη φωτιά , σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνετε να βράσουν χωρίς να ανακατεύετε καθόλου για 5-8 λεπτά μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας. Δεν το αφήνετε να σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Τελευταίο προσθέτεστε το αλάτι και τα φύλλα ζελατίνης πολύ καλά στημένα. Ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχετε ένα βελούδινο καραμελένιο μείγμα. Περιμένετε να κρυώσει λίγο (αν θέλουμε το μεταφέρετε σε ένα γυάλινο μπολ για να κρυώσει πιο γρήγορα) και με προσοχή το αδειάζετε πάνω από την κρέμα.

      8

      Παγώνετε για λίγες ώρες στο ψυγείο και το γλυκό σας είναι έτοιμο.

      9

      Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρετε.

      Διαφήμιση

      γλυκό ψυγείου καραμέλα | κομμάτιαγλυκό ψυγείου καραμέλα συνταγήγλυκό ψυγείου καραμέλα

      Πηγή (συνταγή & φωτογραφίες): tasteoflife.com.gr

      Δες και αυτή τη συνταγή!

      Διαφήμιση

      Σου προτείνουμε

      Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

      Αφήστε μια απάντηση

      Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

      Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

       
      Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
      Send this to a friend