Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Εκμέκ σοκολάτα

Και σε ποιον δεν αρέσει το εκμέκ; Φανταστείτε τώρα να συνδυαστεί με σοκολάτα… Λαχταριστό και απίστευτα γευστικό εκμέκ σοκολάτα! Η κλασική αγαπημένη συνταγή που τιμάται κατα κόρον σε μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή!

Εκμέκ σοκολάτα

    • Χρόνος Προετοιμασίας1 Ώρες
    • Χρόνος Μαγειρέματος50 Λεπτά
    • Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 50 Λεπτά
    • Μερίδες8

      Για το εκμέκ σοκολάτα θα χρειαστείτε

      Υλικά για τη βάση

      • 80 γραμμάρια ‏γιαούρτι
      • 1/4 κουταλιά του γλυκού ‏αλάτι
      • 1/4 κουταλιά του γλυκού ‏μαστίχα κοπανισμένη
      • 1/4 κουταλιά του γλυκού ‏μαχλέπι κοπανισμένο
      • 1 ‏αυγό
      • 21 γραμμάρια ‏μαγιά νωπή
      • 250 γραμμάρια ‏αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      • 60 γραμμάρια ‏βούτυρο λιωμένο
      • 60 γραμμάρια ‏ζάχαρη

      Υλικά για τη γέμιση

      • 700 γραμμάρια ‏γάλα
      • 300 γραμμάρια ‏κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
      • 80 γραμμάρια ‏κορν φλάουρ ή (50 γραμμάρια αλεύρι και 30 γραμμάρια κορν φλάουρ)
      • 400 γραμμάρια ‏ζάχαρη
      • 2 ‏αυγά μεσαίου μεγέθους
      • 6 ‏κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
      • 1 κλωναράκι ή 2 κουταλιές ‏βανίλια ή βανίλια εσάνς
      • 2 κουταλιές της σούπας ‏βούτυρο
      • 1 ‏κουβερτούρα λιωμένη

      Υλικά για τη σαντιγί

      • Μισό κιλό ‏κρέμα γάλακτος
      • 30 γραμμάρια ‏ζάχαρη άχνη

      Εκτέλεση

      Για τη βάση

      1

      Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό νερό με λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός και την αφήνετε σε θερμοκρασία 35 βαθμών για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.

      2

      Ρίχνετε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με τη μαγιά στο μπολ του μίξερ και ζυμώνετε με το γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.

      3

      Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζετε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει περίπου μια ώρα σε ζεστό μέρος.

      4

      Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί 34 εκ. ή 2 μικρά και αφού έχετε πρώτα ανοίξει τη ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος δηλαδή να έχει πάχος 2 εκ. τη στρώνετε ομοιόμορφα στο ταψάκι σας.

      5

      Την αφήνετε να φουσκώσει περίπου μια ώρα σε μέρος ζεστό στους 35 βαθμούς. Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της.

      6

      Στη συνέχεια ψήνετε για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα και στη μετά τα αναποδογυρίζετε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και τα αφήνετε για 30 λεπτά στους 120 βαθμούς με αέρα να στεγνώσει.

      7

      Αφήστε τα να κρυώσει και στη συνέχεια ξανά τοποθετείτε στη θέση της στο ταψί.

      8

      Έπειτα βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο και ζεστό το ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά στο κρύο εκμέκ κάνοντας τρύπες με μια οδοντογλυφίδα σε απόσταση 2 εκ. τη μια απ την άλλη.

      Για τη γέμιση

      9

      Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους. Ανακατεύετε με σύρμα το μείγμα μέχρι να γίνει μια κρέμα.

      10

      Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνετε το 1/3 της κατσαρόλας στο μπολ και ανακατεύετε γρήγορα να μην κόψει το αυγό.

      11

      Τοποθετείτε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει να βράζει, αδειάζετε μέσα το μείγμα του μπολ.

      12

      Αφαιρείτε το κλωναράκι και ανακατεύετε με σύρμα συνέχεια και γρήγορα για να μην την κάψετε, μέχρι να σφίξει πολύ καλά η κρέμα.

      13

      Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε τις 2 κουταλιές βούτυρο. Ανακατεύετε την λιωμένη κουβερτούρα να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.

      14

      Την αδειάζετε σε ένα ταψάκι, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε 2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

      15

      Έπειτα την βγάζετε από το ψυγείο, αφαιρείτε τη μεμβράνη και επειδή είναι πολύ σφιχτή η κρέμα, την βάζετε στο μίξερ, την χτυπάτε λίγο με το εξάρτημα που λέγεται μπράτσο.

      Για την σαντιγί

      16

      Αφήνετε για ένα τέταρτο στην κατάψυξη την κρέμα γάλακτος και το μπολ όπου θα χτυπηθεί η σαντιγί.

      17

      Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για δύο λεπτά και όταν αρχίζει να πήζει, πασπαλίζετε από πάνω την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάτε μόλις πήξει για να μην κόψει η σαντιγί.

      18

      Σερβίρουμε με σαντιγί.

      Διαφήμιση

      εκμέκ σοκολάτα

      Πηγή: sidagi.gr

      Δες και αυτή τη συνταγή!

      Διαφήμιση

      Σου προτείνουμε

      Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

      Αφήστε μια απάντηση

      Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

      Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

      Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!

      Send this to a friend