Ελληνική πίτσα με ντομάτα, ξινοτύρι, μπούκοβο και σαλάμι
Η αγαπημένη μας πίτσα, σε μια συνταγή που την κάνει πιο… «ελληνική».
Για την πίτσα
- 1 έτοιμη νωπή ζύμη για πίτσα του εμπορίου
- 150 - 200 ml σάλτσα ντομάτας
- 120 γρ. μαλακό ξινοτύρι της αρεσκείας μας, λιωμένο με το πιρούνι (χρησιμοποιούμε μαλακά λευκά τυριά από αιγοπρόβειο γάλα, με υπόξινη γεύση. στην κατηγορία αυτή ανήκουν η ξινομυζήθρα, το γαλοτύρι, το τσαλαφούτι, το κατίκι κ.ά.)
- 120 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
- 1 μέτρια ντομάτα, χωρίς ζουμιά και σπόρια, σε κυβάκια
- 100 γρ. σαλάμι αέρος, κατά προτίμηση Ευρυτανίας (σε ορισμένα ντέλι) ή Λευκάδος (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/6 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή όσο καυτερό μας αρέσει και αντέχουμε)
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ή ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
- 1 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ βάζετε τη φρέσκια ντομάτα, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε με ένα κουτάλι.
- Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύετε τα τυριά με την πάπρικα, το καυτερό μπούκοβο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Προθερμαίνετε καλά το φούρνο στους 220° C (προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα).
- Πασπαλίζετε ένα ταψί (είτε ειδικό για πίτσα είτε τη λαμαρίνα του φούρνου) με το καλαμποκάλευρο.
- Ανοίγετε το ζυμάρι σε διάμετρο 38 εκ. και το απλώνετε στο ταψί.
- Ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στη ζύμη και την απλώνετε με τη ράχη ενός κουταλιού, να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια.
- Σκορπίζετε το μείγμα των τυριών, από πάνω το μείγμα της φρέσκιας ντομάτας και πασπαλίζετε με τη μαντζουράνα (ή τη ρίγανη).
- Ψήνετε σε χαμηλή σκάλα στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η ζύμη από κάτω.
- Ελέγχετε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, σκορπίζετε το σαλάμι σε διάφορα σημεία και είτε συνεχίζετε το ψήσιμο για 3 – 4 λεπτά ίσα να αρχίσει να ζεσταίνεται το αλλαντικό είτε την κόβετε αμέσως ακτινωτά σε 8 κομμάτια και σερβίρετε.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαφήμιση