Τι να πει κανείς για αυτό το καλοκαιρινό και απίστευτα γευστικό πιάτο; Γεμιστές ντομάτες με ρύζι, χωριάτικο λουκάνικο και βασιλικό που θα κάνουν μικρούς και μεγάλους να αδειάσουν όλο το ταψί!
[ingredients]
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις ντομάτες ακριβώς.
- Κόβετε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζετε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ.
- Βάζετε τις ντομάτες στο ταψί και χτυπάμε τη σάρκα τους στο μούλτι για λίγο, ίσα να ψιλοκοπεί. Τα «καπάκια» τα κρατάτε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε 120 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το λουκάνικο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το ρίχνετε σε μεγάλο μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.
- Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε την ντομάτα και μαγειρεύετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
- Αδειάζετε και τη σάλτσα στο μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, το δυόσμο και τον βασιλικό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Με ένα κουτάλι γεμίζετε με το μείγμα τις ντομάτες κατά τα 2/3 (για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει), τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κλείνουμε με τα «καπάκια».
- Ρίχνετε στον πυθμένα του ταψιού τόσο νερό ώστε να καλύψει τις ντομάτες κατά το 1/4 και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να φουσκώσει το ρύζι. Ελέγχετε και, αν δείτε ότι «αρπάζουν» στην επιφάνεια, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
- Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα και ζεστό ψωμί.
Πηγή: kathimerini.gr