Το γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα είναι το απόλυτο γιορτινό γλυκό που όταν είναι και σπιτικό έχει ακόμα περισσότερη αξία και φυσικά όλη θα ανυπομονούν να το δοκιμάσουν !
[ingredients]
[ingredients2]
[ingredients3]
Εκτέλεση
Για την ζύμη :
- Κοσκινίζετε το αλεύρι. Λιώνετε στο μπλέντερ το ξύσμα, το μαχλέπι, την μαστίχα και 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
- Σε ένα μπολ βάζετε την μαγιά, προσθέτετε το νερό χλιαρό και 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το αλάτι και 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι ,ανακατεύετε, μέχρι να γίνει ένας χυλός αραιός.
- Το σκεπάζετε ,το βάζετε σε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί. Σε άλλο μεγάλο μπολ , βάζετε την ζάχαρη μαζί με 6 αυγά και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψουν.
- Τα προσθέτετε στο μπολ με τα αυγά μαζί και το χλιαρό γάλα, συνεχίζετε να χτυπάτε με το μίξερ και προσθέτετε τον χυλό της μαγιάς αφού δείτε ότι έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χτυπάτε με το μίξερ και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι,χτυπάτε για περίπου 5 λεπτά και συνεχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
- Παράλληλα την ώρα που ζυμώνετε προσθέτετε λίγο-λίγο το χλιαρό βούτυρο απλά βουτώντας τα χέρια σας μέσα.
- Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Σκεπάζετε το μπολ, το βάζετε σε ζεστό μέρος ,το αφήνετε να διπλασιαστεί για περίπου 25 -30 λεπτά.
- Αφού έχει διπλασιαστεί, χωρίζετε την ζύμη σε 4 μπάλες. Παίρνετε κάθε μπάλα και την χωρίζετε σε 3 μέρη.
- Τα κάνετε μπαστούνια ίδιου μεγέθους ,πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη ανοίγετε το κάθε μπαστούνι σε φύλλο χοντρό.
- Με ένα κουτάλι σούπας βάζετε κατά μήκος σε κάθε φύλλο που ανοίξατε την * γκανάζ σοκολάτας που φτιάξατε, κλείνουμε τις άκρες και τα ρολάρετε ώστε να θωρακίσετε την σοκολάτα μέσα στην ζύμη.
- Πιάνετε τα 3 μπαστούνια μαζί και τα πλέκετε σε πλεξούδα.
- Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν 4 τσουρέκια.
- Βουτυρώνετε ένα ταψί , τα τοποθετείτε με απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο, τα αφήνετε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για περίπου 25-30 λεπτά.
- Χτυπάτε το 1 αυγό μαζί με λίγο γάλα και τα αλείφετε αφού διπλασιαστεί ο όγκος τους.
- Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάντα ανάλογα τον φούρνο σας για 25-30 λεπτά. Αφού ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα περιχύνουμε με την *σάλτσα σοκολάτας.
* Για την γέμιση :
- Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε.
* Για την επικάλυψη :
- Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε.
- Τοποθετείτε τα τσουρέκια σας σε μια σχάρα και ξεκινάτε με μια κουτάλα να τα περιχύνετε με την σοκολάτα σας. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.
* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για νωπή μαγιά , 2 φακελάκια ξηρή.
Συνταγή για γεμιστό τσουρέκι
Διαφήμιση