Κοτόπουλο με χυλοπίτες
Μια εξαιρετικά εύκολη και πολύ ωραία συνταγή για ένα παραδοσιακό πιάτο. Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο, μια συνταγή παραδοσιακή, γεμάτη γεύσεις και ζεστασιά. Με σάλτσα ντομάτας και τριμμένη μυζήθρα από πάνω να το απογειώνει!
Και για όποιον θέλει κάτι ελαφρύ και υγιεινό, προτείνουμε ανεπιφύλαχτα την κοτοσαλάτα με λίγες θερμίδες!
Κοτόπουλο με χυλοπίτες
- Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες 45 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος2 Ώρες 5 Λεπτά
- Μερίδες6
Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες θα χρειαστείτε
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 (1 ½ κιλό περίπου) κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 5 κ.σ. κονιάκ
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ή 1 ½ κουτιά ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρές λωριδίτσες
- 1-2 πρέζες μπαχάρι σε σκόνη
- 1-2 πρέζες κανελογαρύφαλο
- αλάτι πιπέρι
- 500 γρ. χυλοπίτες (τις κλασικές μικρές τετράγωνες)
- ξηρή μυζήθρα τριμμένη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το «ταμπονάρετε» με χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Το περιχύνετε με το κονιάκ και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά περίπου.
Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας και τον τρίβετε για 1 λεπτό στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τις αλεσμένες ντομάτες, τη πιπεριά Φλωρίνης, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και ζεστό νερό (ή ζωμό κότας) τόσο να σκεπάζει το κοτόπουλο τουλάχιστον 2 δάχτυλα πάνω από το φαγητό.
Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 75 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε αμέσως το κοτόπουλο με το ζωμό του σε ένα μεγάλο πήλινο ή πυρίμαχο ταψί. Ρίχνετε περιμετρικά του ταψιού και τις χυλοπίτες, προσθέτετε σταδιακά, λίγο ακόμα ζεστό νερό, αν απαιτείται, αλατοπιπερώνετε τις χυλοπίτες και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό, πασπαλισμένο με ξερή μυζήθρα.
Πηγή συνταγής και φωτογραφίας: tamageremata.gr