Μουσακάς της μαμάς
Παραδοσιακός μουσακάς της μανούλας, με εύκολη μπεσαμέλ! Ονειρεμένο φαγητό που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί
[ingredients]
[ingredients2]
[ingredients3]
Εκτέλεση
Για τον κιμά
- Για τον παραδοσιακό μουσακά με εύκολη μπεσαμέλ, ροδίζετε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφήνετε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνετε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνετε να αρωματίζετε τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσετε.
- Τα αφαιρείτε, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτετε μια κουτάλα μπεσαμέλ κι ανακατεύετε.
- Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζετε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορείτε όλα να τα ψήσετε για πιο ελαφριά εκδοχή.
- Παραδοσιακά τα τηγανίζετε να μαλακώσουν και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Κόβετε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- Αραδιάζετε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζετε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνετε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισομαλακώσουν. Τηγανίζετε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.
Για την εύκολη μπεσαμέλ
- Βάζετε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
- Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνετε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα δυο αβγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνετε με το σύρμα στην κρέμα.
- Τέλος, προσθέτετε το μισό τυρί. Ανακατεύετε. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον. Ρίχνετε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.
- Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνετε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζετε μια στρώση κολοκύθια.
- Πασπαλίζετε με λίγο κεφαλοτύρι. Κάνετε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζετε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζετε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτετε με την εύκολη μπεσαμέλ.
- Ψήνετε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.
- Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Αφήνετε να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφαιρείτε το πρώτο κομμάτι του μουσακά και στη θέση του βάζετε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.