Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Μουσακάς Παραδοσιακή Συνταγή

Ο μουσακάς είναι από τα αγαπημένα πιάτα στη χώρα μας κι αυτή η συνταγή μοιράζεται τα μυστικά της παραδοσιακής κουζίνας για έναν απολαυστικό μουσακά με μία μοναδική μπεσαμέλ!

Δες όλες μας τις συνταγές με μουσακά εδώ.

Μουσακάς Παραδοσιακή Συνταγή

  • Χρόνος Προετοιμασίας1 Ώρες 30 Λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες
  • Συνολικός Χρόνος2 Ώρες 30 Λεπτά
  • Μερίδες10

    Για το μουσακά θα χρειαστείτε

    Υλικά για το μουσακά

    • 3-4 μελιτζάνες
    • 3 μεγάλες πατάτες
    • ½ φλ. (100 γρ.) Παρμιτζιάνο-Ρετζιάνο ή Κεφαλοτύρι

    Υλικά για τον κιμά

    • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 1 κ. αρνίσιος ή μοσχαρίσιος κιμάς
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 3 φύλλα δάφνης
    • 1 φλ. (250 γρ.) ψιλοκομμένες τομάτες
    • 2 κ.σ. τοματοπελτές
    • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
    • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 1/2 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι

    Υλικά για τη μπεσαμέλ

    • 6 φλ. (1,5 λ.) πλήρες γάλα
    • 1 φλ. (250 γρ.) άμυλο καλαμποκιού
    • ¼ φλ. (50 γρ.) ανάλατο βούτυρο
    • 3 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
    • 1 κ.γ. αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1/2 φλ. (120 γρ.) Παρμιτζιάνο-Ρετζιάνο ή Κεφαλοτύρι ή Πεκορίνο, τριμμένο
    • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

    Εκτέλεση

    1

    Για τα λαχανικά

    Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε ροδέλες του 1 εκ. Τοποθετήστε τες σε ένα σουρωτήρι, ρίξτε αλάτι και σκεπάστε με ένα πιάτο.

    2

    Τοποθετήστε το σουρωτήρι στο νεροχύτη κι αφήστε το για 30 λεπτά με 1 ώρα.

    3

    Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε ροδέλες 1 εκ.

    4

    Θερμάνετε το φούρνο στους 200⁰C. Επενδύστε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.

    5

    Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερό και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας.

    6

    Τοποθετήστε τις ροδέλες στις λαμαρίνες, αλατοπιπερώστε και αλείψτε με ελαιόλαδο.

    7

    Ψήστε για ακόμη 20 λεπτά. Τοποθετήστε τες σε ένα χαρτί κουζίνας για να τις στεγνώσετε.

    8

    Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τις πατάτες. Τοποθετήστε τες σε μία λαμαρίνα, αλείψτε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Ψήστε για περίπου 20-30 λεπτά και τοποθετήστε τες σε ένα χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.

    9

    Για τον κιμά

    Στο αναμεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ψήνουμε τον κιμά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα.

    10

    Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι και μαγειρέψτε για ακόμη μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να είναι αρκετά στεγνό.

    11

    Προσθέστε τον τοματοπελτέ και σοτάρετε για μερικά λεπτά μέχρι να ανακατευτεί καλά.

    12

    Προσθέστε την τομάτα, αφήστε να σιγοβράσει.

    13

    Ύστερα μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και μαγειρέψτε για 30-40 λεπτά μέχρι το περισσότερο υγρό να εξατμισθεί. Αλατοπιπερώστε.

    14

    Για τη μπεσαμέλ

    Τοποθετήστε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το γάλα κι αφήστε το να ζεσταθεί για λίγο.

    15

    Προσθέστε το βούτυρο κι αφήστε το να λιώσει.

    16

    Προσθέστε 2 φλιτζάνια γάλα σε μία άλλη κατσαρόλα και προσθέστε το άμυλο καλαμποκιού. Χτυπήστε μέχρι το άμυλο καλαμποκιού να ανακατευτεί καλά. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, χύστε το στη μεγάλη κατσαρόλα.

    17

    Σιγοβράστε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και χτυπήστε επαναλαμβανόμενα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο.

    18

    Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τα χτυπημένα αβγά, το τυρί και μία πρέζα μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά.

    19

    Τοποθετήστε την πάλι στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι η σάλτσα να πήξει λίγο ακόμα, αλλά, όχι πολύ. Αφήστε την κατσαρόλα παράμερα.

    20

    Για τη συναρμολόγηση

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 200⁰C.

    21

    Ελαφρά λαδώστε ένα μεγάλο βαθύ ταψί. Απλώστε μία στρώση πατάτες και αλατοπιπερώστε. Καλύψτε με μία στρώση μελιτζάνες και πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.

    22

    Απλώστε τον κιμά πάνω από τα λαχανικά. Καλύψτε με άλλη μία στρώση μελιτζάνες. Ύστερα προσθέστε την μπεσαμέλ στρώνοντάς την προσεκτικά με μία σπάτουλα. Πασπαλίστε με τριμμένο τυρί.

    23

    Ψήνουμε στο φούρνο για 60-75 λεπτά μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

    Διαφήμιση

    Μουσακάς Παραδοσιακή Συνταγήfoodmaniacs.gr

    Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com

    Βαθμολόγησε τη συνταγή!

    Διαφήμιση

    Σου προτείνουμε

    Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
    Αφήστε μια απάντηση

    Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

     
    Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
    Send this to a friend