Η Θεσσαλονικότικη λιχουδιά απογειώνεται από το άρωμα αυτού του εσπεριδοειδούς και η μπουγάτσα με άρωμα πορτοκάλι κάνει όλο το σπίτι να μυρίζει μαμά !!
Για την μπουγάτσα με άρωμα πορτοκαλιού θα χρειαστείτε:
- 450-500 γρ. φύλλο κρούστας (1 συσκευασία)
- 150 γρ. + 50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωµένο για την κρέµα + επιπλέον για τα φύλλα
- 1½ (6 φλιτζάνια) λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 2 βανίλιες σκόνη
- 200 γρ. σιµιγδάλι ψιλό
- 1 πορτοκάλι (το ξύσµα του)
- 2 κουταλιές της σούπας λικέρ πορτοκαλιού (κουαντρό ή γκραν µαρνιέ)
- κανέλα σκόνη και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισµα
Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρόλα το γάλα µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί. Ρίχνετε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιµιγδάλι και ανακατεύετε µε σύρµα µέχρι να βράσει και να δέσει η κρέµα. Μόλις πήξει την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ξύσµα πορτοκαλιού, το λικέρ πορτοκαλιού και τα 150 γρ. λιωµένο βούτυρο.
- Ανακατεύετε να λιώσει καλά το βούτυρο και να γίνει η κρέµα οµοιογενής. Αφήνετε την κρέµα να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
- Βουτυρώνετε µε το µισό από το υπόλοιπο βούτυρο ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ. Στρώνετε (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα τινάζοντας με μαγειρικό πινέλο τα ενδιάµεσα µε λιωµένο βούτυρο. Αδειάζετε την κρύα κρέµα σε οµοιόµορφη λεπτή στρώση. Γυρίζετε προς τα µέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέµα.
- Καλύπτετε µε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα καλά µε το πινέλο και κολλάτε µε λίγο νερό τις άκρες.
- Ψήνετε την µπουγάτσα στους 200°C για 35΄-40΄, µέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο. Πασπαλίζετε την µπουγάτσα µε κανέλα και ζάχαρη, την κόβετε σε τετράγωνα κοµµάτια και τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα. Αν θέλετε, γαρνίρετε µε φετάκια πορτοκαλιού.
Πηγή: icookgreek
Διαφήμιση