Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Νηστίσιμα γλυκά: Πατούδα Κρητικά

Τα νηστίσιμα πατούδα από την Κρήτη είναι ένα λαχταριστό και ζουμερό γλυκό που μπορείτε να το απολαύσετε κατά την περίοδο της νηστείας σας!

Νηστίσιμα γλυκά: Πατούδα Κρητικά

πατούδα
  • Χρόνος Προετοιμασίας25 Λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος15 Λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος40 Λεπτά
  • Μερίδες14

    Για τα νηστίσιμα πατούδα θα χρειαστείτε

    Υλικά για τη ζύμη

    • 2 ποτήρια νερού ‏ελαιόλαδο
    • 1 ποτήρι του νερού ‏συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (έτοιμο προϊόν από μπουκάλι)
    • 1/2 ποτήρι κρασιού ‏τσικουδιά
    • 1 κ.γ. ‏σόδα
    • 1 κ.γ. ‏αμμωνία
    • 750-800 γρ. ‏αλεύρι μαλακό

    Υλικά για τη γέμιση

    • 500 γρ. ‏καρύδια
    • 150 γρ. ‏αμύγδαλα
    • 1 φλ. τσαγιού ‏ζάχαρη
    • 1 φλ. τσαγιού ‏μέλι
    • 1 κ.γ. ‏μοσχοκάρυδο
    • 1/2 κ.γ. ‏κανέλα
    • 1/4 κ.γ. ‏γαρύφαλλο
    • 2 κ.σ. ‏ελαιόλαδο
    • 2 μικρές ‏φρυγανιές θρυμματισμένες
    • 1 ποτήρι ‏νερό

    Υλικά για το πασπάλισμα

    • ‏ζάχαρη άχνη

    Εκτέλεση

    Για τη γέμιση

    1

    Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε το νερό σε μέτρια φωτιά Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνετε και το μέλι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και αυτό, προσέχοντας να μην πάρει βράση το μείγμα.

    2

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε αναμιγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας απαλά. Αφήνετε το μείγμα της γέμισης για αρκετές ώρες ή ακόμα από το προηγούμενο βράδυ να και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.

    Για τη ζύμη

    3

    Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το ελαιόλαδο και τη τσικουδιά, προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύετε καλά.

    4

    Ρίχνετε σταδιακά, σιγά σιγά και το αλεύρι (όσο χρειαστεί) και ζυμώνετε το μείγμα απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

    5

    Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγετε καθένα από αυτά σε δίσκο με πάχος 3-4 χιλ. και διάμετρο 7-8 εκ.

    6

    Βάζετε σε κάθε δίσκο μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και τον κλείνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου.

    7

    Ψήνετε τα πατούδα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15 λ περίπου, προσέχοντας να μην ξεροψηθούν.

    Για το πασπάλισμα

    8

    Τα αφαιρείτε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν καλά, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρετε.

    Διαφήμιση

    νηστίσιμα πατούδα κρητικά

    sintayes.gr
    πηγή και φωτογραφία: filenades

    Βαθμολόγησε τη συνταγή!

    Διαφήμιση

    Σου προτείνουμε

    Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
    Αφήστε μια απάντηση

    Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

     
    Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
    Send this to a friend