Νηστίσιμη Μπομπότα – Το ψωμί των φτωχών
Η μπομπότα είναι ένα νηστίσιμο γλυκό, που κατανάλωναν παλαιότερα συνήθως στα χωριά κατά την περίοδο της φτώχειας και της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής. Γι’ αυτό το λόγο, έχει πάρει τον τίτλο “ψωμί των φτωχών”. Είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό!
Νηστίσιμη Μπομπότα – Το ψωμί των φτωχών
- Χρόνος Προετοιμασίας15 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος40 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος55 Λεπτά
- Μερίδες18-20
Για τη νηστίσιμη μπομπότα θα χρειαστείτε
Υλικά για τη μπομπότα
- 1.300 γρ. καλαμποκάλευρο
- 320 γρ. ελαιόλαδο
- 320 γρ. ζάχαρη
- 70 χρυσές σταφίδες (περίπου 3 χούφτες)
- Ξύσμα και χυμός 4 πορτοκαλιών
- 2 κ.γ. μαγερική σόδα
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Υλικά για το σιρόπι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- Φλούδα 1 πορτοκαλιού ή μανταρινιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C.
Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτετε το καλαμποκάλευρο και το μπέικιν πάουντερ. Σταδιακά προσθέτετε το λάδι, ανακατεύοντας.
Σε ένα άλλο μπολ προσθέτετε τη ζάχαρη, τη σόδα, το κονιάκ, τις αλευρωμένες σταφίδες, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά, μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός.
Επενδύστε με λαδόκολα ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Ρίξτε το χυλό, στρώστε τον με ένα κουτάλι και πασπαλίστε με σπόρους σουσαμιού. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Ετοιμάστε το σιρόπι
Σιγοβράστε όλα τα υλικά για 4 λεπτά κι αφήστε να κρυώσει.
Όταν ψηθεί η μπομπότα, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι.
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: gastronomos.gr