Νηστίσιμο σάμαλι σούπερ εύκολο
Το κλασικό και αγαπημένο μας σάμαλι στη νηστίσιμη εκδοχή του για όσους θέλουν ένα πολύ εύγευστο γλυκό, ενώ ταυτόχρονα έχουν επιλέξει να νηστεύουν! 🙂
Ποιος είπε ότι νηστεία σημαίνει ότι το νηστίσιμο φαγητό πρέπει να είναι χωρίς ιδιαίτερη γεύση; Έχουμε περισσότερες από 70 νηστίσιμες συνταγές (αλμυρές και γλυκές) για να απολαύσετε την περίοδο που νηστεύετε!
Δείτε εδώ όλες τις νηστίσιμες συνταγές!
Συνταγή για νηστίσιμο σάμαλι
- Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος45 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 5 Λεπτά
- Μερίδες6
Για τα νηστίσιμο σάμαλι θα χρειαστείτε
Υλικά για το σάμαλι
- 2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χονδρό
- 2 ποτήρια νερό
- 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
- 1 φακελάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
- 1 λεμόνι (το ξύσμα)
- ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού
- αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Υλικά για το σιρόπι
- 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλ. τσαγιού νερό
- 1 λεμόνι (το ξύσμα)
- 1 καψουλίτσα βανίλιας
Εκτέλεση
Ανακατεύετε σε μπολ όλα τα υλικά μαζί και αφήνετε τελευταίο το αλεύρι για να προσθέσετε όσο πάρει η ζύμη σας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
Για το σάμαλι
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα στερεά υλικά και στο τέλος, προσθέτετε, σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να απορροφηθεί και ενσωματωθεί πλήρως όλο το νερό.
Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και στρώνετε ισομερώς την επιφάνειά του με μια σπάτουλα ώστε να είναι λεία και ομοιόμορφη. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη το ταψί και το αφήνετε στην άκρη για 2 τουλάχιστον ώρες να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά.
Κόβετε το μείγμα σε κομμάτια, γαρνίρετε το κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο (προαιρετικά) και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς φούρνο για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
Για το σιρόπι
Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρολίτσα και τα βράζετε για 4 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζετε αμέσως με το ζεστό σιρόπι με τη βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού. Το αφήνετε να “πιεί” όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Αρχική έμπνευση από: sintayes.gr