Παγωτό κανταΐφι χωρίς παγωτομηχανή!
Ένα από τα αγαπημένα μας παγωτά για να απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας άνθρωποι. Και το σημαντικότερο… δε χρειάζεστε παγωτομηχανή!
[ingredients]
[ingredients2]
[ingredients3]
Εκτέλεση
- Βγάζετε το κανταΐφι από την κατάψυξη και το αφήνετε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει εντελώς.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140ºC στον αέρα ή 160ºC στις αντιστάσεις. Βάζετε το κανταΐφι σε ένα βουτυρωμένο ορθογώνιο ταψί, με διαστάσεις 25x35cm ή λίγο μεγαλύτερο, και το ανοίγετε καλά με τα δάχτυλά μας, ώστε να διαχωριστούν οι ίνες και να αφρατέψει. Το ραντίζετε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας με τα δάχτυλα μας για να πάει παντού.
- Στρώνουμε το κανταΐφι ομοιόμορφα στο ταψί, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. Ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα ή στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για περίπου 80 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να χρυσίσει.
Όσο ψήνεται το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού) τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι της κανέλας, ανακατεύοντας μόνο στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει. - Βγάζετε το κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι.
- Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) χτυπάτε με εξάρτημα σύρμα (ή το μίξερ χειρός) το τυρί κρέμα για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ζαχαρούχο και χτυπάτε 2-3 λεπτά ακόμη, φροντίζοντας να καθαρίσετε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το σαλέπι και τη μαστίχα και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, καθαρίζοντας ενδιάμεσα μια φορά ακόμη τα τοιχώματα του μπολ, μέχρι το μείγμα να πήξει, να αφρατέψει και σχηματιστούν απαλές κορυφές. Εξαιτίας των τριών υλικών θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, περίπου 15-20 λεπτά, αλλά τελικά το μείγμα θα πήξει και θα μεταμορφωθεί σε αφράτη σαντιγί.
- Αδειάζετε ⅓ το μείγματος σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, προσθέτετε τούφες από το σιροπιασμένο κανταΐφι και πασπαλίζετε με ξηρούς καρπούς. Συνεχίζετε, εναλλάσσοντας τις στρώσεις παγωτού με κανταΐφι και ξηρούς καρπούς. (Θα χρησιμοποιήσετε περίπου το μισή ποσότητα από το κανταΐφι. Το υπόλοιπο είτε το φυλάμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση είτε στο ψυγείο και το σερβίρετε μαζί με το παγωτό). Σκεπάζετε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του παγωτού και το βάζετε στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά. Όταν θέλετε να το σερβίρουμε, το αφήνετε εκτός κατάψυξης για 10−15 λεπτά.
Φροντίζουμε να βάλουμε αρκετές ώρες νωρίτερα το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος στο πιο κρύο ράφι του ψυγείου.
Πηγή: kouzinista.gr
Διαφήμιση