Παραδοσιακή λαγάνα
Λαχταριστή, νόστιμη, παραδοσιακή λαγάνα για την ημέρα που όλοι θα μαζευτούμε στο τραπέζι και θα γιορτάσουμε την έναρξη της Σαρακοστής !
Οι φωτογραφίες ανήκουν στο: illaboratoriodimmskg.blogspot.com
Εκτέλεση
- Για την προετοιμασία αυτής της παραδοσιακής λαγάνας προσθέτετε στο μπολ ενός μίξερ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ταχίνι και ανακατεύετε να συνδυάσουν.
- Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και το αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά. Χρησιμοποιώντας το γάντζο ζύμης, αναμείξτε τα συστατικά (στη μεσαία ταχύτητα) για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην θρυμματίζεται.
- Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τις καιρικές συνθήκες και πολλούς άλλους παράγοντες, ενδέχεται να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε από 500 έως 520 g αλεύρι. Αφήστε 20g αλεύρι κατά μέρος και να προσθέσετε λίγο κάθε φορά, μέχρι η ζύμη να είναι σταθερή και όχι πολύ κολλώδης.
- Αλείψτε ελαφρά ένα μπολ με ελαιόλαδο και τοποθετείστε εκεί τη ζύμη της λαγάνας και καλύψτε το. Αφήστε το να φουσκώσει σε θερμό περιβάλλον για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Θα χρειαστείτε ένα ταψί 35×25 εκ. το οποίο θα αλείψετε με λάδι (μην ξεχάσετε και τις άκρες του) και στη συνέχεια απλώστε ομοιόμορφα πάνω του απαλά την ζύμη και αφήστε την να φουσκώσει για άλλα 10-15 λεπτά.
- Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα σας κάντε μερικές τρύπες στην επιφάνεια της λαγάνας και πασπαλίστε με νερό και σουσάμι.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια.
Με έμπνευση από: mygreekdish.com