Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Παραδοσιακή Συνταγή για Γαλακτομπούρεκο

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα που σερβίρεται στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια! Μία παραδοσιακή συνταγή για γαλακτομπούρεκο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Δες όλες μας τις συνταγές με γλυκά εδώ.

Παραδοσιακή Συνταγή για Γαλακτομπούρεκο

  • Χρόνος Προετοιμασίας20 Λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες
  • Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 20 Λεπτά
  • Μερίδες4

    Για το γαλακτομπούρεκο θα χρειαστείτε

    Υλικά για το σιρόπι

    • 3 ½ φλιτζάνια (700 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
    • 2 φλιτζάνια (500ml) νερό
    • 1 ξύλο κανέλας
    • 1 λεμόνι, στυμμένο (όχι το χυμό. Κρατήστε το χυμό για μελλοντική χρήση)

    Υλικά για το φύλλο

    • 1 πακέτο φύλλο, 12 φύλλα
    • 1 φλιτζάνι (240 γρ.) βούτυρο, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
    • Για την κρέμα
    • 8 φλιτζάνια (2 λίτρα) πλήρες γάλα, φρέσκο
    • 1 φλιτζάνι (200 γρ.) ψιλό σιμιγδάλι
    • 1 φλιτζάνι (200 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
    • 4 αυγά
    • 2 κρόκοι αυγών
    • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    • 1 ξύσμα λεμονιού
    • 1 ξύλο κανέλας
    • ¼ φλιτζάνι (60 γρ.) βούτυρο, κρύο

    Εκτέλεση

    1

    Ετοιμάστε το σιρόπι

    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, αφήστε να βράσουν η ζάχαρη, το νερό, το ξύλο κανέλας και το στυμμένο λεμόνι (όχι ο χυμός. Κρατήστε το χυμό για μελλοντική χρήση). Μην το ανακατέψετε. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και πετάξτε το στυμμένο λεμόνι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε την παράμερα.

    2

    Ετοιμάστε την κρέμα

    Κρατήστε ένα φλιτζάνι (250ml) γάλα και ½ φλιτζάνι (100 γρ.) ζάχαρη παράμερα.

    3

    Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με χοντρή βάση ζεστάνετε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύλο κανέλας σε μέτρια φωτιά.

    4

    Σε ένα μικρό μπολ χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χτυπήστε τα αυγά και τους κρόκους  των αυγών για περίπου 5 λεπτά.

    5

    Προσθέστε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι (100 γρ.) ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί. Σιγουρευτείτε ότι η ζάχαρη έχει διαλυθεί τρίβοντας μια μικρή ποσότητα μείγματος ανάμεσα στα δάχτυλά σας.

    6

    Προσθέστε το σιμιγδάλι σταδιακά και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος προσθέστε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι (250ml) γάλα και χτυπήστε για 2-3 λεπτά.

    7

    Χρησιμοποιώντας μια μικρή κουτάλα προσθέστε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα από αυγό-ζάχαρη-σιμιγδάλι, ενώ, ανακατεύετε απαλά. Επαναλάβετε μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να ανέβει ελαφρά.

    8

    Ρίξτε το μείγμα στο ζεστό γάλα και ανακατεύστε απαλά αλλά σταθερά μέχρι να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες γύρω από τις άκρες. Αυτό μπορεί να πάρει μέχρι 15 λεπτά ή κάπου εκεί. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Πετάξτε το ξύλο κανέλας. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή ένα μαχαίρι λιώστε το κρύο βούτυρο πάνω από την επιφάνεια της κρέμας.

    9

    Μη ρίξετε το βούτυρο στην κρέμα. Απλά, αλείψτε απαλά κι ομοιόμορφα σε όλη την έκταση της κορυφής με το βούτυρο και αφήστε τη θερμότητα να το λιώσει. Σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε μια στρώση βουτύρου και να μη σχηματίσει η επιφάνεια της κρέμας κρούστα. Αφήστε το παράμερα να κρυώσει. Όταν είστε έτοιμοι να ρίξετε την κρέμα στο ταψί για κέικ, θα ανακατεύσετε καλά για να ενσωματωθεί το βούτυρο με το μείγμα.

    10

    Ετοιμάστε το φύλλο

    Λιώστε το βούτυρο. Μην το κάψετε. Αφήστε το παράμερα για να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

    11

    Φτιάξτε το γαλακτομπούρεκο

    Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψί για κέικ με διάμετρο 35-38 εκ. ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 38×28 εκ. Επενδύστε τον πάτο του ταψιού με το πρώτο φύλλο και απαλά πιέστε το φύλλο στις άκρες τις γωνίες κι αφήστε τις άκρες να κρέμονται από την κορυφή. Αλείψτε το με το λιωμένο βούτυρο.

    12

    Τοποθετήστε το δεύτερο φύλλο σταυρωτά κι αλείψτε το με βούτυρο. Επαναλάβετε για ακόμη 5 στρώσεις. Χρειαζόμαστε 7 στρώσεις για τον πάτο, τοποθετημένες σταυρωτά κι αλειμμένες με λιωμένο βούτυρο. Μην ανησυχείτε για το φύλλο που κρέμεται, επειδή θα το διπλώσετε για να καλύψετε την πίτα.

    13

    Κόψτε την πίτα σε κομμάτια. Κόψτε μόνο τις επάνω στρώσεις και μην αγγίξετε τον πάτο καθόλου. Ρίξτε σταγόνες νερό και ψήστε σε 180C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε την πίτα από το φούρνο και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή μια μικρή κουτάλα χύστε το κρύο σιρόπι ομοιόμορφα και πολύ αργά σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αφήστε την πίτα να καθίσει για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε, ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί. Σερβίρετε όσο είναι ζεστή και αποθηκεύστε όση πίτα έμεινε στο ψυγεία μέχρι 5 ημέρες.

    14

    Χύστε την κρύα κρέμα πάνω στις κάτω στρώσεις και απλώστε στις πλευρές. Διπλώστε τη ζύμη προς τα έσω πάνω από την κρέμα. Επενδύστε 5 παραπάνω φύλλα πάνω από την κρέμα, όπως, κάνατε με τη βάση συνεχίζοντας να αλείφετε λιωμένο βούτυρο μεταξύ των στρώσεων. Μην ξεχάσετε να αλείψετε τις άκρες και τα μέρη που κρέμονται επίσης. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κόψτε το φύλλο που κρέμεται. Τυλίξτε τις άκρες χρησιμοποιώντας το πινέλο μαγειρικής κάτω από το ταψί. Αλείψτε υπερβολικά με το υπόλοιπο βούτυρο την κορυφή και τις άκρες.

    Διαφήμιση

    Παραδοσιακή Συνταγή για Γαλακτομπούρεκο foodmaniacs.gr

    Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com

    Βαθμολόγησε τη συνταγή!

    Διαφήμιση

    Σου προτείνουμε

    Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
    Αφήστε μια απάντηση

    Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

     
    Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
    Send this to a friend