Παραδοσιακή Συνταγή για Γαλατόπιτα
Σήμερα είναι η Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Η Κυριακή, δηλαδή, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιόλαδου, απαγορεύει, όμως, την κρεοφαγία. Είναι η τελευταία μέρα πριν ξεκινήσει η σωματική και ψυχική προετοιμασία για το Πάσχα, με την αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής. Η παραδοσιακή συνταγή για γαλατόπιτα εναρμονίζεται πλήρως με το πνεύμα της ημέρας και είναι τόσο νόστιμη που θα την επαναλάβετε σίγουρα περισσότερο από μία φορές!
Παραδοσιακή Συνταγή για Γαλατόπιτα
- Χρόνος Προετοιμασίας15 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος45 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος1 Ώρες
- Μερίδες6
Για τη γαλατόπιτα θα χρειαστείτε
Υλικά για τη γέμιση
- 4 φλιτζάνια (1 λίτρο) πλήρες γάλα, κατά προτίμηση κατσικίσιο ή πρόβειο
- 1 φλιτζάνι (250 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι (120 γρ.) ψιλό σιμιγδάλι
- ½ φλιτζάνι (125 γρ.) βούτυρο, ανάλατο, κατά προτίμηση κατσικίσιο ή πρόβειο
- 5 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- Ξύσμα 1 μικρού λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για το φύλλο
- 5 φύλλα ζύμης (λεπτό φύλλο)
- 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο, ανάλατο, κατά προτίμηση κατσικίσιο ή πρόβειο
Υλικά για την επικάλυψη
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180⁰C.
Σε μία κατσαρόλα με παχύ πάτο ζεστάνετε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να σιγοβράσει ελαφρά.
Προσθέστε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού, 1 πρέζα αλάτι και σταδιακά το σιμιγδάλι σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύετε σταθερά μέχρι το μείγμα να πήξει και προσέξτε μην το κάψετε. Η κρέμα είναι αρκετά παχύρρευστη σε περισσότερο ή λιγότερο από 15 λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε την παράμερα για 5 λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε τα αυγά και σταδιακά (και πολύ αργά) αναμείξτε τα στο κρεμώδες μείγμα χτυπώντας επαναλαμβανόμενα.
Για το φύλλο
Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε την κανέλα και την κρυσταλλική ζάχαρη.
Λαδώνετε καλά ένα ταψί με διάμετρο 30 εκ. και βάθος 5 εκ. ή ένα πιάτο για τάρτα ή ένα πιάτο ή φόρμα για πίτα.
Με στεγνά χέρια σε μία επίπεδη στεγνή επιφάνεια απαλά ανοίξτε κι απλώστε το φύλλο. Πραγματοποιήστε την πρώτη στρώση του φύλλου.
Καλύψτε ολόκληρη την επιφάνεια κι αφήστε το υπόλοιπο να κρέμεται από το ταψί σας.
Αλείψτε ολόκληρη την επιφάνεια και τις άκρες με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με το μείγμα κανέλας με ζάχαρη. Μικρά σπασίματα ή ρωγμές δεν είναι πρόβλημα.
Προσεκτικά τοποθετήστε μία δεύτερη στρώση επάνω στην πρώτη. Σε αυτή τη φάση όλο το ταψί πρέπει να καλύπτεται με τη ζύμη φύλλου.
Αλείψτε τελείως με βούτυρο και πασπαλίστε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης.
Ρίξτε τη γέμιση στο φύλλο και απλώστε τη ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε τη ζύμη που κρέμεται. Μην την κόψετε όλη γιατί χρειαζόμαστε αρκετή για να σχηματίσουμε ένα πανέμορφο δαχτυλίδι γύρω από το ταψί.
Για την επικάλυψη
Χτυπήστε μαζί όλα τα συστατικά και περιχύστε τα στην επιφάνεια της κρέμας.
Ψήστε στους 180⁰C για περίπου 45 λεπτά στη σχάρα κάτω από τη μέση του φούρνου. Αφήστε να παγώσει για μισή ώρα. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη (προαιρετικό).
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com