Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Παραδοσιακή Συνταγή για Γεμιστά

Ένα από τα λατρευτά παραδοσιακά λαδερά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, που είναι διεθνώς γνωστό για τη νοστιμάδα και τις εξωτική γεύση του! Η παραδοσιακή αυτή συνταγή για γεμιστά είναι βατή για όλους και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά να φτιάξουν το πιάτο αυτό!

Δες όλες μας τις συνταγές με λαχανικά εδώ.

Παραδοσιακή Συνταγή για Γεμιστά

  • Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες 20 Λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 50 Λεπτά
  • Μερίδες4

    Για τα γεμιστά θα χρειαστείτε

    Υλικά για τα γεμιστά

    • 10 μεσαίου μεγέθους ντομάτες, σφιχτές και ώριμες
    • 5 μεσαίου μεγέθους πιπεριές
    • 1 μελιτζάνα
    • 5 μεσαίου μεγέθους πατάτες, κομμένες σε φέτες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 1 ½ φλιτζάνια φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
    • 2 φλιτζάνια φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
    • 1 ½ φλιτζάνια (280 γρ.) μακρύκοκκο ρύζι, λευκό ή καστανό
    • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για το μείγμα γέμισης
    • 16 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο για να ρίξετε στα λαχανικά
    • 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
    • 1 μεσαία τομάτα, ψιλοκομμένη ή ¾ φλιτζάνι (180 γρ.) τοματοπολτός
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

    1

    Προσθέστε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ το καλά μέχρι να φύγει τελείως το άμυλο.

    2

    Προσθέστε το σε ένα μπολ και καλύψτε με νερό. Αφήστε το παράμερα να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.

    3

    Πλύνετε και στεγνώστε καλά. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.

    4

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 180⁰C.

    5

    Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε τις κορυφές από τις ντομάτες και δημιουργήστε καπάκια. Κρατήστε τις κορυφές παράμερα.

    6

    Βγάλτε με το κουτάλι προσεκτικά τη σάρκα και τους σπόρους. Διατηρήστε τα σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους.

    7

    Χρησιμοποιείστε ένα μαχαίρι για να κόψετε τις κορυφές από τις πιπεριές και δημιουργήστε καπάκια. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να καθαρίσετε τους σπόρους και πετάξτε τους.

    8

    Κόψτε τη μελιτζάνα κατά μήκος (σχηματίστε καπάκια και κρατήστε την κορυφή) και απομακρύνετε με ένα κουτάλι τους σπόρους και τη σάρκα. Κρατήστε τη σάρκα στο μπολ με τη σάρκα και τους σπόρους από τις ντομάτες.

    9

    Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι το εσωτερικό όλων των λαχανικών.

    10

    Κόψτε αδρά τη σάρκα από τις ντομάτες και τη μελιτζάνα που κρατήσατε στο μπολ. Στραγγίξτε καλά το ρύζι.

    11

    Προσθέστε τα υπόλοιπα συστατικά μέσα στο μπολ: το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δυόσμο, το μαϊντανό, το ρύζι, το ελαιόλαδο, την πιπεριά και μια ικανή πρέζα από αλάτι. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι.

    12

    Γεμίστε το εσωτερικό των λαχανικών με το μείγμα. Μη γεμίσετε παραπάνω από τα 3/4 γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο.

    13

    Πασπαλίστε τη θρυμματισμένη φέτα και ρίξτε περίπου 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο σε κάθε λαχανικό. Σκεπάστε με τα καπάκια.

    14

    Προσθέστε την ψιλοκομμένη τομάτα (ή τον τοματοπολτό) στο υπόλοιπο μείγμα (εάν υπάρχει) και πασπαλίστε παντού στο ταψί. Προτείνεται να χρησιμοποιήσετε ντομάτα αντί για νερό.

    15

    Απλώνετε τις φέτες πατάτας ανάμεσα στα λαχανικά και καρυκεύστε καλά με αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε περισσότερες σταγόνες ελαιόλαδο, εάν επιθυμείτε.

    16

    Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180⁰C για περίπου 1 ώρα.

    17

    Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 15-30 λεπτά μέχρι το ρύζι να ψηθεί τελείως (ελέγξτε το ρύζι πριν κλείσετε τη θερμότητα). Προσθέστε λίγο νερό εάν δεν υπάρχουν καθόλου υγρά στο ταψί.

    18

    Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το ταψί παράμερα για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε.

    19

    Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

    Διαφήμιση

    Παραδοσιακή Συνταγή για Γεμιστάfoodmaniacs.gr

    Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com

    Βαθμολόγησε τη συνταγή!

    Διαφήμιση

    Σου προτείνουμε

    Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
    Αφήστε μια απάντηση

    Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

     
    Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
    Send this to a friend