Παραδοσιακή Συνταγή για Μπακαλιάρο Σκορδαλιά
Το έθιμο θέλει την 25η Μαρτίου –ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού και της επετείου της Επανάστασης του 1821- να σερβίρεται στο ελληνικό τραπέζι μπακαλιάρος σκορδαλιά. Η συνταγή που ακολουθεί είναι η παραδοσιακή για μπακαλιάρο σκορδαλιά, ένα πιάτο εξαιρετικά θρεπτικό και νόστιμο!
Παραδοσιακή Συνταγή για Μπακαλιάρο Σκορδαλιά
- Χρόνος Μαγειρέματος30 Λεπτά
Για την παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά θα χρειαστείτε
Υλικά για το κουρκούτι
- 1 ¾ φλ. (250 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 330ml μπίρα, παγωμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τη σκορδαλιά
- 500 γρ. πατάτες
- ½ φλ. (120ml) ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι
- ½ λεμόνι, το χυμό
- 3-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τον μπακαλιάρο και το τηγάνισμα
- 1 ½ κ. φιλέτα μπακαλιάρου
- Αλεύρι
- Ελαιόλαδο
Υλικά για το γαρνίρισμα
- Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- Μαϊντανός
Εκτέλεση
Αφού έχετε ξαρμυρίσει τον μπακαλιάρο, το στραγγίζετε καλά, αφαιρείτε το δέρμα του και τον κόβετε σε μερίδες. Τοποθετείτε τα κομμάτια του ψαριού σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει τα υπόλοιπα υγρά.
Για τη σκορδαλιά
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό προσθέστε τις πατάτες. Αφήστε να βράσουν και μόλις πάρουν βράση χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε. Βράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε τις πατάτες, βάλτε τες σε ένα μπολ και λιώστε τες. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο κι ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Ρίξτε σταδιακά το ελαιόλαδο, ενώ ανακατεύετε. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ξύδι και αλατοπιπερώστε.
Για το κουρκούτι
Σε ένα μπολ προσθέστε όλα τα στεγνά συστατικά κι ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε σταδιακά την μπίρα κι ανακατέψτε μέχρι να έχετε έναν παχύ χυλό. Προσθέστε δύο παγάκια. Βάλτε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Αλευρώστε τα κομμάτια του ψαριού και τινάξτε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Βουτήξτε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι καλά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά. Προσθέστε τα κομμάτια του ψαριού και τηγανίστε κι από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Τοποθετήστε τα τηγανισμένα κομμάτια σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρετε ζεστό το μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά. Αν θέλετε γαρνίρετε με πιπέρι, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή μαϊντανό.
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com