Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Παραδοσιακή Συνταγή για Σπανακόπιτα

Δώστε την προσοχή σας! Μία κλασσική παραδοσιακή συνταγή για μία χορταστική και πάγευστη σπανακόπιτα! Άκρως φιλική για την υγεία με φύλλα σπανάκι, αρωματικά και φέτα που περικλείεται από σπιτικό, τραγανιστό φύλλο! Θα θέλετε να φτιάξετε τη συνταγή ξανά και ξανά!

Δες όλες μας τις συνταγές με πίτες εδώ.

Παραδοσιακή Συνταγή για Σπανακόπιτα

  • Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες
  • Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 30 Λεπτά
  • Μερίδες5

    Για την σπανακόπιτα θα χρειαστείτε

    Υλικά για το έτοιμο φύλλο

    • 500 γρ. έτοιμο φύλλο

    Υλικά για το σπιτικό φύλλο

    • Σπιτικό φύλλο
    • 4 φλιτζάνια (500 γρ.) σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι Kosher
    • 1-1 ½ φλιτζάνια (250-350ml) νερό
    • ½ φλιτζάνι (120ml) ελαιόλαδο για την επάλειψη
    • Σιμιγδάλι ή αλεύρι για το άνοιγμα της πίτας

    Υλικά για τη γέμιση

    • 1 κ. σπανάκι, χωρίς κοτσάνια, χοντροκομμένο ή 800γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο
    • 1 φλιτζάνι (30 γρ.) φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
    • 2/3 φλιτζάνι (25 γρ.) ανθρίσκος ή/και φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
    • 1 φλιτζάνι (30 γρ.) φρέσκια καυκαλήθρα ή/και λεβιστικό, ψιλοκομμένα
    • 7-8 φύλλα από σέσκουλο ή/και δυόσμος, χωρίς κοτσάνια, ψιλοκομμένα
    • 1 φλιτζάνι (7-8) ολόκληρα φρέσκα κρεμμυδάκια ή/και 2 πράσα (μόνο το λευκό κοτσάνι), ψιλοκομμένα
    • 2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρά ελαφρά χτυπημένα
    • 2 φλιτζάνια (300 γρ.) τυρί φέτα, θρυμματισμένη
    • ¼ φλιτζάνι (50ml) ελαιόλαδο
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

    1

    Σπιτικό φύλλο ζύμης

    Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και χύστε μέσα το ελαιόλαδο.

    2

    Ανακατέψτε με το μίξερ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα για 10-15 λεπτά. Προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν η ζύμη ακόμα σπάει, προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού νερό και ανακατέψτε για 1 λεπτό.

    3

    Εάν δεν έχετε μίξερ, ανακατεύστε με τα χέρια και ζυμώστε για περίπου 10-15 λεπτά.

    4

    Μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σκεπάστε. Αφήστε το παράμερα για 30 λεπτά με 1 ώρα. Στο αναμεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση, εάν δεν είναι ακόμη έτοιμη.

    5

    Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, πασπαλίστε λίγο σιμιγδάλι (ή αλεύρι) και τοποθετήστε τη ζύμη σε μία επίπεδη επιφάνεια. Διαχωρίστε τη σε 6 ίσα κομμάτια.

    6

    Ξεκινήστε να δουλεύετε με κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Αρχικά, χρησιμοποιήστε μόνο τα χέρια σας για να φτιάξετε ένα μικρό κύκλο.

    7

    Ύστερα, επαναλάβετε 3 βασικά βήματα: Πασπαλίστε μερικό σιμιγδάλι (εάν η ζύμη κολλάει αρκετά), χρησιμοποιήστε τον πλάστη για να την ανοίξετε απαλά κινώντας τα χέρια σας από το κέντρο προς τα πλάγια και γυρίστε τη ζύμη (για να σιγουρευτείτε ότι δεν κολλάει στο τραπέζι). Επαναλάβετε μέχρι να έχετε το πιο λεπτό στρογγυλό φύλλο που γίνεται.

    8

    Συνεχίστε φτιάχνοντας την πίτα.

    9

    Η γέμιση

    Φρέσκο σπανάκι: Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκο σπανάκι, ξεπλύνετέ το πάρα πολύ, ύστερα κόψτε το και πετάξτε τις πιο σκληρές άκρες των μίσχων.

    10

    Σέ ένα σουρωτήρι τρίψτε τα φύλλα φρέσκου σπανακιού με μία ικανή πρέζα από αλάτι.

    11

    Ξεπλύνετε καλά, στραγγίξτε και ύστερα στύψτε το για να φύγει το περίσσιο νερό. Εναλλακτικά, ζεματίστε το σπανάκι για 1 λεπτό, στραγγίξτε και στύψτε το για να φύγει το περίσσιο νερό. Αφήστε το παράμερα να κρυώσει.

    12

    Κατεψυγμένο σπανάκι: Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, τοποθετήστε το σε ένα σουρωτήρι και στύψτε το απαλά για να φύγει το παραπανίσιο νερό.

    13

    Όταν το σπανάκι είναι έτοιμο, τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι όλα τα συστατικά (σπανάκι, αρωματικά, αυγά, τυρί φέτα και πιπέρι) να ομογενοποιηθούν.

    14

    Φτιάξτε την πίτα

    Θερμάνετε το φούρνο στους 200C.

    15

    Σπιτικό φύλλο: Αλείψτε τον πάτο και τις πλευρές ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 38 εκ. με ελαιόλαδο, ύστερα επενδύστε το πρώτο φύλλο και αλείψτε το με ελαιόλαδο.

    16

    Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο και αλείφοντας το κάθε φύλλο με ελαιόλαδο. Μην πιέζετε προς τα κάτω κατά τη διαδικασία και αφήστε το φύλλο που περισσεύει να κρέμεται από τις πλευρές.

    17

    Ρίξτε με το κουτάλι τη γέμιση και απλώστε την ομοιόμορφα στην κορυφή. Καλύψτε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα – πάντα αλείφοντας το καθένα.

    18

    Τυλίξτε προσεκτικά το φύλλο που κρέμεται γύρω από το ταψί για να δημιουργήσετε μία στεφάνη.

    19

    Ψήστε για 50 λεπτά με μία ώρα μέχρι να ροδίσει. Αφήστε το να κρυώσει ελαφρά πριν σερβίρετε.

    20

    Κόψτε σε 12-14 κομμάτια ή όσες μερίδες επιθυμείτε. Αλείψτε την κορυφή με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    21

    Έτοιμη ζύμη: Χρησιμοποιείστε το μισό φύλλο για τον πάτο της πίτας και το υπόλοιπο φύλλο στην κορυφή της πίτας – πάντοτε αλείφοντας κάθε στρώση με ελαιόλαδο.

    22

    Τυλίξτε το φύλλο που κρέμεται προσεκτικά γύρω από το ταψί κόψτε κομμάτια. Αλείψτε την κορυφή με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Διαφήμιση

    Παραδοσιακή Συνταγή για Σπανακόπιταfoodmaniacs.gr

    Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com

    Βαθμολόγησε τη συνταγή!

    Διαφήμιση

    Σου προτείνουμε

    Μπορεί επίσης να σας αρέσουν
    Αφήστε μια απάντηση

    Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

     
    Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!
    Send this to a friend