Γλυκές και Αλμυρές συνταγές από όλο τον πλανήτη!

Διαφήμιση

Πολίτικο γαλακτομπούρεκο

Ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων! Το πολίτικο γαλακτομπούρεκο δεν είναι και το πιο εύκολο γλυκό να φτιάξει κανείς, αλλά αν ακολουθήσει βήμα-βήμα τη συνταγή είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα τον επιβραβεύσει!

Μια υπέροχη συνταγή για γαλακτομπούρεκο που πρέπει να κάνεις: Γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα!

Βρες περισσότερες συνταγές με σιροπιαστά γλυκά εδώ.

Πολίτικο γαλακτομπούρεκο

    • Χρόνος Προετοιμασίας40 Λεπτά
    • Χρόνος Μαγειρέματος45 Λεπτά
    • Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 25 Λεπτά
    • Μερίδες6

      Για το πολίτικο γαλακτομπούρεκο θα χρειαστείτε

      Υλικά για το φύλλο

      • 600 γρ. ‏φύλλο κρούστας
      • 200 γρ. ‏φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας

      Υλικά για την κρέμα

      • 2 1/2 κούπες ‏γάλα φρέσκο πλήρες
      • 1/2 κούπα ‏σιμιγδάλι ψιλό
      • 1/2 ‏κούπα ζάχαρη
      • 4 ‏αυγά
      • 3 ‏βανίλιες
      • 50 γρ. ‏βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό
      • 1 ‏λεμόνι (το ξύσμα του μόνο)

      Υλικά για το σιρόπι

      • 4 1/2 κούπες ‏ζάχαρη
      • 3 κούπες ‏νερό
      • 1 ‏βανίλια
      • 1/2 ‏λεμόνι (το χυμό του μόνο)

      Εκτέλεση

      1

      Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια και βράζουμε για 7 λεπτά ακριβώς από το σημείο βρασμού.

      2

      Το κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.

      3

      Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

      4

      Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

      5

      Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνετε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί.

      6

      Ρίχνετε το σιμιγδάλι σταδιακά, σαν “βροχή” ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, συνέχεια μέχρι να “δέσει” η κρέμα.

      7

      Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες το αποσύρετε από τη φωτιά.

      8

      Ρίχνετε το βούτυρο, το ξύσμα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν τα υλικά.

      9

      Τέλος προσθέτετε και τη μαρέγκα αυγών σταδιακά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

      10

      Ανακατεύετε ανά διαστήματα για να μη κάνει “κρούστα” η κρέμα.

      11

      Αφήνετε τη κρέμα στην άκρη να κρυώνει.

      12

      Λιώνετε το φρέσκο βούτυρο.

      13

      Απλώνετε όλα τα φύλλα σε πάγκο εργασίας (βάζετε πρώτα τα 500 γρ. γιατί ίσως να μη τα χρειαστείτε όλα) και τα κόβετε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος.

      14

      Βουτυρώνετε πολύ καλά μια, μια τις λωρίδες.

      15

      Τη διπλώνετε στη μέση και βουτυρώνουμε ξανά.

      16

      Βάζετε, στην άκρη κάθε λωρίδας , μιάμιση κουταλιά του γλυκού από τη κρέμα, διπλώνετε στα πλάγια και από πάνω, βουτυρώνετε στα σημεία που διπλώσατε και τυλίγετε σε φλογέρα.

      17

      Τοποθετείτε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι, αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.

      18

      Όταν τελειώσετε το τύλιγμα, περιχύνετε με το βούτυρο που έμεινε (αν δεν έμεινε λιώνουμε λίγο ακόμα) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά.

      19

      Στη συνέχεια χαμηλώνετε στους 160 βαθμούς και αφήνετε για άλλα 30 λεπτά ώσπου να ροδίσουν καλά.

      20

      Αφήνετε να μισοκρυώσει και σερβίρετε.

      21

      Ρίχνετε το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά στο καυτό γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο.

      Διαφήμιση

      πολίτικο γαλακτομπούρεκο

      Έμπνευση από: constantinoupoli.com

      Δες και αυτή τη συνταγή!

      Διαφήμιση

      Σου προτείνουμε

      Μπορεί επίσης να σας αρέσουν

      Αφήστε μια απάντηση

      Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

      Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

      Σου άρεσε η συνταγή; Αν ναι, κάνε Like στη σελίδα μας και δες τις καλύτερες συνταγές!

      Send this to a friend