Τι καλύτερο από μια πρασόπιτα εύκολη με σπιτικό φύλλο και τυριά; Γευστική, παραδοσιακή συνταγή που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!
Πρασόπιτα εύκολη με σπιτικό φύλλο και τυριά
- Χρόνος Προετοιμασίας40 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος1 Ώρες 10 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 50 Λεπτά
- Μερίδες8
Για την εύκολη πρασόπιτα θα χρειαστείτε
Υλικά για το σπιτικό φύλλο
- 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι ή κρασί λευκό
- Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
- 1 κουταλιά του γλυκού κοφτό αλάτι
- Ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα
Υλικά για τη γέμιση της πίτας
- 650 γραμμάρια διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα) πλυμένα και καλά στραγγισμένα
- 250 γραμμάρια πράσο ψιλοκομμένο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 5 αυγά
- 2 φλυτζάνια του καφέ γάλα φρέσκο
- 400 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- 300 γραμμάρια ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο
- 1/2 φλυτζάνι του καφέ τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
- 1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- αλάτι + φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 5 μεγάλα φύλλα σπιτικά ή κρούστας
Εκτέλεση
Ξεκινάτε με το σπιτικό φύλλο
Σε ένα μεγάλο μπολ ή μίξερ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτετε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύετε και λίγο λίγο προσθέτετε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.
Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά. Τη χωρίζετε στα τέσσερα και ανοίγετε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.
Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα στρώνετε λίγο σουρωτά στο ταψί.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις σας αρέσει.
Συνεχίζετε με τη γέμιση
Πλένετε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζετε καλά. Τα ψιλοκόβετε και τα αλατίζετε. Τα τρίβετε με τα χέρια και τα αφήνετε έτσι για 15 λεπτά. Τα στύβετε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.
Τα βάζετε σε μπολ, προσθέτετε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά. Τρίβετε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά.
Λαδώνετε ένα μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα. Απλώνετε το ένα φύλλο και το λαδώνετε ραντίζοντας το. Έπειτα απλώνετε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο. Βάζετε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνετε μία κουταλιά μείγμα αυγών.
Καλύπτετε με το τρίτο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζετε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνετε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτετε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.
Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες. Χαράζετε ελαφρά την πίτα, περιχύνετε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνετε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.