Πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους μας μεζέδες! Επιβάλλεται συνοδεία ούζου και καλής παρέας… Πάμε τώρα να δούμε πώς θα το φτιάξετε!
Για το Χταπόδι
- 1 Χταπόδι (περίπου 2 κιλά - καθαρισμένο)
- 1 Φύλλο δάφνης
- 5 κόκκοι Ολόκληρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
Για τη Σάλτσα
- 150ml Ελαιόλαδο
- 30ml Ξίδι από κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας Χυμός λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας Χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά της σούπας Φύλλα φρέσκου δυόσμου ή ρίγανης
- 1 κουταλιά της σούπας Πάστα ελιάς
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
- Πλένετε καλά το χταπόδι, το στραγγίζετε, το βάζετε σε ταψί που να το χωράει ακριβώς με τις βεντούζες προς τα πάνω, ρίχνετε τη δάφνη, το πιπέρι και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, ώστε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου 45 λεπτά – 1 ώρα.
- Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα (Το φουρνιστό χταπόδι έχει πιο μαστιχωτή υφή από το κατσαρολάτο και πιο στεγνή και κρουστή σάρκα).
- Κρατάτε τα υγρά που θα βγάλει στο ταψί, ώστε συμπληρώνοντας κρασί και ζωμό να φτιάξετε ένα πιλάφι.
Για τη σάλτσα:
- Χτυπάτε στο μούλτι το λάδι, το ξίδι και τους χυμούς, μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα, την οποία βάζουμε σε μπολ.
- Πριν σερβίρετε, προσθέτετε στη σάλτσα την πάστα ελιάς και ρίχνετε το αρωματικό της αρεσκείας μας.
- Βάζετε το χταπόδι στην πιατέλα, το χωρίζετε στα πλοκάμια του και περιχύνετε με τη σάλτσα.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαφήμιση