Ακολουθήστε τις εύκολες οδηγίες για να δημιουργήσετε την σπιτική αλατισμένη καραμέλα! Θα αποτελέσει ιδανική γαρνιτούρα για τούρτες, cupcakes, μπισκότα, παγωτό, cheesecake, γλυκά ψωμιά και πολλά ακόμα!
Και φυσικά μετά δείτε την πανεύκολη συνταγή μας για σπιτική καραμέλα γάλακτος (Dulce de leche)!
Σπιτική αλατισμένη καραμέλα
- Χρόνος Προετοιμασίας10 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος5 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος15 Λεπτά
- Μερίδες1 κούπα
Για την σπιτική αλατισμένη καραμέλα θα χρειαστείτε
- 1 κούπα (200 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
- 6 κ.σ. (90 γρ.) αλατισμένο βούτυρο , κομμένο σε 6 κομμάτια
- 1/2 κούπα (120 ml) κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Σε μεσαίο κατσαρολάκι ζεσταίνετε τη κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Η ζάχαρη θα σχηματίσει γρομπαλάκια και θα μετατραπεί σε ένα παχύ καφέ υγρό όσο θα συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσέχετε να μην καείτε.
Μόλις η ζάχαρη λιώσει εντελώς προσθέστε αμέσως το βούτυρο. Να είστε προσεκτικοί σε αυτό το σημείο γιατί η καραμέλα θα αφρίσει απότομα μόλις προστεθεί το βούτυρο.
Ανακατεύετε το βούτυρο με τη καραμέλα μέχρι να λιώσει τελείως για περίπου 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε πολύ σιγά τη 1/2 κούπα κρέμας γάλακτος και ταυτόχρονα ανακατεύετε. Δεδομένου ότι η κρέμα γάλακτος θα είναι πιο κρύα από την καραμέλα το μείγμα θα αφρίσει αμέσως και θα αρχίσει να πιτσιλάει.
Αφήστε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό. Θα αρχίσει να φουσκώνει όσο βράζει.
Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε 1 κ.γ. αλατιού. Βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Tip : Μπορείτε να φτιάξετε την καραμέλα εκ των προτέρων. Σιγουρευτείτε ότι είναι ερμητικά κλειστή και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. Επίσης η καραμέλα διατηρείται εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου για μια μέρα στη περίπτωση που ταξιδεύετε ή θέλετε να την κάνετε δώρο.
Έξτρα πληροφορίες:
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ανάλατο βούτυρο αν και προτιμάται το αλατισμένο.
- Χρησιμοποιείστε κρέμα γάλακτος 36% λιπαρών. Μη χρησιμοποιήσετε γάλα.
- Αποφύγετε να διπλασιάσετε ή να τριπλασιάσετε τη συνταγή. Ο επιπλέον όγκος θα εμποδίσει τη ζάχαρη να λιώσει σωστά και ομοιόμορφα. Καλύτερα είναι να εκτελέσετε δεύτερη και τρίτη φορά τη συνταγή αν θέλετε.
Αρχική έμπνευση και φωτογραφία από: sallysbakingaddiction.com