Συνταγή για μια υπέροχη, τραγανή και μυρωδάτη στριφτή πατατόπιτα που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Ένας τέλειος μεζές που θα συνοδέψει το τραπέζι ή απλά θα αποτελέσει ένα γρήγορο σνακ.
Στριφτή πατατόπιτα
- Χρόνος Προετοιμασίας15 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος35 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος50 Λεπτά
- Μερίδες4
Για τη στριφτή πατατόπιτα θα χρειαστείτε
- 250 γρ. φύλλο κρούστας
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 5 φέτες μπέικον
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό
- 3 μεγάλες πατάτες βρασμένες
- 1/4 φλιτζ. γάλα
- Λίγο σουσάμι μαύρο
Εκτέλεση
Φτιάχνετε τον πουρέ πατάτας, κόβετε τις πατάτες σε κύβους και τις βράζετε για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι τις λιώνετε. Έπειτα ρίχνετε στον πουρέ το γάλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μαγειρεύετε καλά το πράσο και το μπέικον. Τα ρίχνετε μέσα στον πουρέ και ανακατεύετε προσθέτοντας το αυγό και το μοσχοκάρυδο.
Ανοίγετε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνετε ελαφρά και με την βοήθεια μίας σακούλας ζαχαροπλαστικής αδειάζετε μια λωρίδα πουρέ στην άκρη του φύλλου κατά μήκος.
Τυλίγετε το φύλλο σαν ρολό και μετά κυκλικά και χαλαρά σαν κοχλία. Βάζετε τις στριφτές σε ένα λαδωμένο ταψί, τις ραντίζετε με λίγο νερό και λάδι και πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Συμβουλή για όσους τη θέλουν νηστίσιμη: Για τη νηστίσιμη στριφτή πατατόπιτα αντικαταστήστε το γάλα με γάλα αμυγδάλου, αφαιρέστε το μπέικον και τα αυγά και μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε για γεύση πιπεριά Φλωρίνης και μανιτάρια!
Πηγή: newsbeast.gr