Συνταγή για Εύκολο Μπακλαβά
Ο μπακλαβάς αποτελεί ένα γλύκισμα που παραδοσιακά συναντάται στην ελληνική κουζίνα κι έχει ταυτισθεί όλα αυτά τα χρόνια με την κουλτούρα μας. Αυτή η συνταγή για μπακλαβά σας παρουσιάζει έναν εύκολο τρόπο για να ετοιμάσετε το απολαυστικό αυτό γλυκό, που όλοι αγαπάμε!
Συνταγή για Εύκολο Μπακλαβά
- Χρόνος Προετοιμασίας30 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος50 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος1 Ώρες 20 Λεπτά
- Μερίδες3 δωδεκάδες
Για τον μπακλαβά θα χρειαστείτε
Υλικά για το σιρόπι
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. μέλι
- 1 στικ κανέλας
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
Υλικά για τον μπακλαβά και τη γέμιση
- 450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά
- 1 φλ. λιωμένο βούτυρο
- 500 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Αναμείξτε το μέλι, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το χυμό λεμονιού σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι κι αφήστε να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή κι συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 4 λεπτά χωρίς να ανακατεύτε. Αφαιρέστε από τη φωτιά κι αφήστε να κρυώσει τελείως.
Για τον μπακλαβά
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180⁰C.
Σε ένα μούλτι ρίχνετε την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι, τα χτυπάτε μέχρι να ψιλοκόψετε τα καρύδια, χωρίς, όμως να τα κάνετε σκόνη. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπολ κι ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώστε τις πλευρές και τον πάτο ενός ταψιού 35×25 εκ. με ένα πινέλο.
Απλώστε τα πρώτα 8 φύλλα κρούστας, ραντίζοντας με λιωμένο βούτυρο σε κάθε στρώση για να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση. Φροντίστε τα φύλλο να εφαρμόζουν στο ταψί και να μην προεξέχουν.
Πασπαλίστε 2 με 3 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση στην κορυφή.
Επικαλύψτε με 2 φύλλα, ραντίστε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε πάλι με την ίδια ποσότητα γέμισης. Επαναλάβετε τη διαδικασία, μέχρι η γέμιση να τελειώσει.
Τέλος, επικαλύψτε με 8 στρώσεις φύλλων, ραντίζοντας με βούτυρο την κάθε στρώση.
Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να χαράξετε το μπακλαβά μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Ψήστε για περίπου 50 λεπτά μέχρι ο μπακλαβάς να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανός.
Αφαιρέστε τον μπακλαβά από το φούρνο και αμέσως σιροπιάστε τον με το κρύο σιρόπι. Αφήστε να κρυώσει.
Σερβίρετε κι απολαύστε!
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: allrecipes.com