Συνταγή για Κρητικές Νεράτες Μυζηθρόπιτες
Η συνταγή για κρητικές νεράτες μυζηθρόπιτες συνδυάζει 3 μόνο βασικά συστατικά και δεν περιέχει αυγό και μαγιά! Προέρχεται από την ανατολική Κρήτη – γεμιστές με τοπικό μαλακό κατσικίσιο τυρί σερβίρονται με μέλι! Αυτή η παραδοσιακή μαγική πανδαισία είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις τη μέρα σου σαν πρωινό ή για να ικανοποιήσεις την όρεξη σου κατά τη διάρκεια της ημέρας με ένα γευστικό σνακ!
Συνταγή για Κρητικές Νεράτες Μυζηθρόπιτες
- Χρόνος Προετοιμασίας10 Λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος5 Λεπτά
- Συνολικός Χρόνος15 Λεπτά
- Μερίδες8-10 pancakes
Για τις νεράτες μυζηθρόπιτες θα χρειαστείτε
Υλικά για τις μυζηθρόπιτες
- 3 ¼ φλιτζάνια (500 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι για ψωμί
- 3 ¼ φλιτζάνια (300ml) νερό
- ½ λεμόνι, φρέσκος χυμός
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη πρέζα από αλάτι
- 1 ½ φλιτζάνι (300 γρ.) μαλακό κατσικίσιο τυρί ή ένα μείγμα από μαλακό κατσικίσιο τυρό και φέτα ή ξινομυζήθρα
- Μέλι, κατά προτίμηση ωμό
Εκτέλεση
Ανακατέψτε καλά το αλεύρι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ένα μίξερ.
Προσθέστε σταδιακά το νερό. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι η ζύμη να μαλακώσει και να γίνει πιο νερουλή από τη ζύμη ψωμιού. Δεν πρέπει να ξεκολλάει εύκολα από τις πλευρές του μπολ και χρειάζεται να κολλάει λίγο.
Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για να καλύψετε το μπολ και τη ζύμη.
Καλύψτε το μπολ κι αφήστε το για όχι λιγότερο από 2 ώρες. Κατά προτίμηση, καλύψτε το για όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Αν η ζύμη μείνει για όλη τη νύχτα στο ψυγείο, αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 1-2 ώρες πριν μαγειρέψετε.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, προσθέστε το τυρί σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να το λιώσετε. Πρέπει να είναι αρκετά μαλακό. Αφήστε το μπολ παράμερα.
Σε ένα μικρό μπολ προσθέστε νερό. Τοποθετήστε όλα τα συστατικά (το μπολ με τη ζύμη, το μπολ με το νερό και το τυρί) δίπλα στο μάτι της κουζίνας.
Βυθίστε τα χέρια σας στο μπολ με το νερό και κουνήστε το για να αφαιρέστε την περίσσια ποσότητα.
Πάρτε μια ποσότητα ζύμης (στο μέγεθος μιας μπάλας πινκγ πονκ ) κι ανοίξτε τη με τα χέρια σας. Πλύνετε πάλι τα χέρια σας, εάν χρειάζεται.
Προσθέστε περίπου μια κουταλιά της σούπας τυρί στο κέντρο και σε όλη τη ζύμη. Πλύνετε ελαφρά τα χέρια σας για άλλη μια φορά.
Διπλώστε τη ζύμη γύρω από το τυρί, τσιμπώντας τη για να κλείσει μέσα της το τυρί σφιχτά. Έχει το σχήμα μιας μπάλας.
Ζεστάνετε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και ρίξτε σταγόνες μιας κουταλιάς του γλυκού ελαιόλαδο. Όταν το τηγάνι είναι ζεστό αρκετά τοποθετήστε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας στο ζεστό τηγάνι.
Χρησιμοποιήστε προσεκτικά την παλάμη σας και τα δάχτυλά σας για να ανοίξτε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας στο τηγάνι. Το παραπανίσιο νερό (ακόμη και οι σταγόνες είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός με καυτό ελαιόλαδο στο τηγάνι. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ένα βρεγμένο πιρούνι. Εργαστείτε γρήγορα και ανοίξτε τη ζύμη όσο θέλετε.
Μαγειρέψτε για περίπου 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αναποδογυρίστε και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και στην άλλη πλευρά.
Αφαιρέστε από το τηγάνι και τυλίξτε τη σε ένα καθαρό χαρτί κουζίνας. Κρατήστε ζεστό το φούρνο στους 120C. Επαναλάβετε τα ίδια βήματα με την υπόλοιπη ζύμη.
Σερβίρετε τις τηγανίτες ζεστές, περιχυμένες με μία μεγάλη ποσότητα μέλι.
Επιπλέον, επικαλύψτε με καρύδια, αμύγδαλα, κανέλα και, σερίβρετε με περισσότερο τυρί, μαρμελάδα, φρούτα κ.λπ.
Με έμπνευση και φωτογραφίες από: 30daysofgreekfood.com